puch - 3415 przepisów (strona:174/228)

Kolorowa fantazja 196

galaretki:2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe2 galaretki agrestowe2 galaretki pomarańczowe1 puszka brzoskwińWYKONANIEJajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek.Masa

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto makowe z kremem 729

łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Fale Dunaju z galaretką 517

wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki

Kuchnia domowa Ani
Piernik 143

wodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy do piernika1 łyżka kakao3 szklanki mąkiSposób przygotowania:1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.3. Ubić pianę z białek, delikatnie

Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec 139

cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem 127

proszku do pieczenia6 jajek1 łyżka octu 1 i 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy3/4 szklanki olejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.3. Ciasto

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ucierane z morelami i kruszonką 128

mąki1 łyżka masła1 łyżka cukru (może być waniliowy)Sposób przygotowania:1. Masło roztopić, lekko ostudzić.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ze śliwkami 408

śliwkami. Polecam!Składniki:5 jajek3/4 szklanki cukru20 dag masła / margaryny2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyśliwkicukier puder do posypaniaSposób wykonania:1. Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka.2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia.3. Na wierzch wykładamy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto marchewkowe z kremem 338

serka mascarpone300 ml śmietanki 30%cukier puder do smakuaromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Keks królewski 139

orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)100 g rodzynków (można namoczyć w rumie)50 g suszonych morelidodatkowo: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do posypania bakalii Masło ucieramy mikserem na puch, po czym dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy ekstrakt oraz po jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki

Poezja smaku
Puszysty sernik 399

widelcem.Masa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki mleka1 cukier waniliowy 5 jajek60 g budyniu śmietankowego1 szklanka cukruŻółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do sera dodajemy przesiane budynie oraz mleko i ponownie mieszamy ręcznie.Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo

Delicious Titbits
Krajanka orzechowa 194

mieszanki różnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, migdały, pistacje)1 białko50 g białego cukruwykonanie:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy.Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach

Przysmaki Karolki
Piernikowe Choineczki 166

miejsce kakao)pół łyżeczki sody oczyszczonejłyżka przyprawy do piernikaszczypta soliDo miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy.Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy miód. Jeśli miód jest w postaci stałej, podgrzewamy go wcześniej, pozostawiamy do wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy.Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki

Czerwona Porzeczka
Ciasto orzechowo - truflowe 2254

gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem

Z miłości do słodkości
Puchatki z jabłkiem 152

jajko3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego1,5 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl mleka1-2 jabłkacukier puder do posypania1. Jajko ubić z cukrami na puch. 2. Dodawać stopniowo mąkę i proszek na zmianę z mlekiem. Zmiksować na gładkie ciasto.3. Jabłka obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w poprzek w ok 0,5 cm krążki

Kto ugości moich gości?