puch - 3415 przepisów (strona:167/228)

44. Domowe rafaello 159

szklankę wiórek delikatnie przesuszyć na  patelni, tzn. na bardzo małym ogniu, bez tłuszczu podsmażyć je, ale nie mogą się zarumienić. Ciastka pokruszyć na drobno. Masło utrzeć na puch i dodawać powoli masę kokosową. Z gotowej masy formować kulki z migdałem w środku, obtaczać w wiórkach kokosowych, schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
78. Wielkanocna pascha z zosem żurawinonym 132

żurawiny świeżej lub mrożonej Ser  zmielić przez maszynkę dwa razy, przełożyć na sito i pozostawić na 2-3 godziny aby odciekło od ewentualnej serwatki. Masło utrzeć na puch, dodając pomału cukier i cukier waniliowy, potem cały czas ucierając dodawać żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec dodać bakalie. Dokładnie

Jadło i czytadło
117. 3 Bit 322

drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną zawiesinę i przez chwilę gotować. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek

Jadło i czytadło
Chałwowiec z granatem i malinami 347

stężenia. Krem chałwowy: W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.  Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami

VioletoweKucharzenie
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 224

około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej

VioletoweKucharzenie
Ciasto 3 Bit 364

mąką i budyniem mleka. Mieszamy ponownie. Całość wlewamy na gotujące się mleko z cukrem. Ciągle mieszając doprowadzamy krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów

Made By Mom And Son
Czekoladowe ciasto z jabłkami! 251

pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder, Nutellę, partiami i ciągle ucieramy, dodajemy po żółtku, na przemian z przesianą przez sito mąką + proszek do pieczenia. Dodajemy kakao.  Pianę z białek ubijamy

SMYKWKUCHNI
Trójplacek 360

gotujące wlewamy przygotowany płynny mix. Ciągle mieszając, na małej mocy palnika doprowadzamy do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej

Made By Mom And Son
Sałatka z karczochów, bobu i cukinii 145

Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jadalną częścią jest mięsiste dno kwiatowe i dolna część kielicha. Niejadalna jest tylko wewnętrzna część pąka - puch porastający dno kwiatowe. Karczochy są lekkostrawne i bogate w wielocukry, kwasy organiczne, fitosterole, potas, wapń, żelazo i witaminę C. Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu.  Składniki

W SMAK
Placek ze śliwkami 100

cukru; – 2 jajka; – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; – 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puch. Kolejno dodawać jajka oraz stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko cały czas miksując. Formę o wymiarach 25×25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć

dom-agi.pl
Sernik tradycyjny 374

budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm

dom-agi.pl
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 146

ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem

dom-agi.pl
Makowiec ze śliwką 147

łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec do masy makowej dokładamy

Luźna Kuchnia
Anielska chmurka 240

rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.  Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty

Luźna Kuchnia
Czekoladowe choineczki 180

łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, wbijamy jajko, dolewamy cherry, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki piekarnik nagrzewamy do temp 180" ciasto wałkujemy, wycinamy

Luźna Kuchnia