puch - 3415 przepisów (strona:167/228)

Czekoladowe ciasto z jabłkami! 257

pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder, Nutellę, partiami i ciągle ucieramy, dodajemy po żółtku, na przemian z przesianą przez sito mąką + proszek do pieczenia. Dodajemy kakao.  Pianę z białek ubijamy

SMYKWKUCHNI
Trójplacek 368

gotujące wlewamy przygotowany płynny mix. Ciągle mieszając, na małej mocy palnika doprowadzamy do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej

Made By Mom And Son
Sałatka z karczochów, bobu i cukinii 152

Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jadalną częścią jest mięsiste dno kwiatowe i dolna część kielicha. Niejadalna jest tylko wewnętrzna część pąka - puch porastający dno kwiatowe. Karczochy są lekkostrawne i bogate w wielocukry, kwasy organiczne, fitosterole, potas, wapń, żelazo i witaminę C. Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu.  Składniki

W SMAK
Placek ze śliwkami 106

cukru; – 2 jajka; – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; – 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puch. Kolejno dodawać jajka oraz stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko cały czas miksując. Formę o wymiarach 25×25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć

dom-agi.pl
Sernik tradycyjny 380

budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm

dom-agi.pl
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 151

ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem

dom-agi.pl
Makowiec ze śliwką 150

łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec do masy makowej dokładamy

Luźna Kuchnia
Anielska chmurka 248

rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką.  Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty

Luźna Kuchnia
Czekoladowe choineczki 186

łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, wbijamy jajko, dolewamy cherry, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy na około 30 minut do lodówki piekarnik nagrzewamy do temp 180" ciasto wałkujemy, wycinamy

Luźna Kuchnia
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 178

kostki  margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy

Luźna Kuchnia
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 138

sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą

Salonik smaków
Ciasto kokosowe (z mleczkiem kokosowym) 210

szklanka mleczka kokosowego          1 szklanka wiórków kokosowych Przygotowanie:         Masło z cukrem utrzeć na biały "puch". Dodać ekstrakt waniliowy i po jednym jajku nadal miksując. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę (przesiane przez sitko) oraz mleczko kokosowe i zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe

Amatorka kuchenna
Jabłecznik 129

cytryny aby nie z ciemniały, dodać cukier puder i kisiel. Wszystkie składniki wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masło mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki

Amatorka kuchenna
Bułeczki z czekoladą 153

mąki i pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. W dużej misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt, resztę mleka (ciepłe), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy wystudzone, rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy

Amatorka kuchenna
Tureckie półksiężyce 136

cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć z cukrem  Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem Białka ubić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania