ptysie - 825 przepisów (strona:35/55)

Tiramisu z figami-jesienne 152

Najlepiej bym się zaszyła gdzieś na odludziu z ciepłym kocem, książką i kubkiem gorącej herbaty z rumem,ale przecież nie usiedzę nawet pół godziny, pisząc ten przepis myślę …zjadłabym ptysia ! Czy ja jestem normalna ? Może faktycznie to już choroba?  Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej

Wanilia i Kardamon
Psie historie. I zdrowe śniadanie figowo-orzechowe 160

wpatrzona jak w obrazek, a mnie niechybnie za pięć groszy by sprzedała. Ale łapek nawet jemu nie pozwala dotykać. Kiedy więc znów podjęliśmy się karkołomnego wyzwania, jakim jest strzyżenie Ptysi, zaczęliśmy od grzbietu. Poszło zadziwiająco łatwo. Później główka i pyszczek - kilka podejść, ale obeszło się bez dantejskich scen. Przycięcia ogona nawet nie zauważyła, ale tylko łapki... Tak, tu własnie zaczęły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto francuskie z wiśniami 299

około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :) SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Mini ptysie z krem budyniowym 346

Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch. Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę. Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie. Posypujemy cukrem pudrem

Lena Gotuje
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 183

orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone

Mała Cukierenka
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką 136

cytryny lub ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy. Beziki pieczemy w 110C przez

Raj dla Podniebienia
Placuszki z ricotty. Z (prawie) jagodami 151

niecodzienny widok i zastanawiając się, jakby to było unieść się w powietrze razem z nimi... Gdy w końcu wróciłyśmy do domu, zachwycone i lekko zasapane (to drugie głównie Ptysia i ja; Pączusia nadal miała chęć gonić za piłką po ogrodzie) stwierdziłam, że najwyższy czas na śniadanie. Tylko co by tutaj zjeść...? Nie miałam chęci na kanapki; mam wrażenie, że ostatnio

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SMAŻONE KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ + FILMIK 122

przygotować w momencie kiedy cukinia kwitnie, wtedy owe kwiatki są ogólnie dostępne. Faszerowane kwiaty nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakują wyśmienicie. W smaku delikatne, przypominające nadmuchanego ptysia a w środku farsz z ricotty i mięty.  SKŁADNIKI :  7-8 kwiatów cukinii 200 g serka ricotty  1 łyżka posiekanej mięty  50 g sera żółtego

Kulinarne Fantazje Marioli
Praga – przewodnik kulinarny 180

można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej

Ugotowane pozamiatane
Ciasto stracciatella z truskawkami 143

wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu. Książka do nabycia W TYM MIEJSCU . Powiem Wam , że warto

Z Kuchni Do Kuchni
Beza włoska 168

lody zazwyczaj stały w piekarni, zachęcając czekoladową polewą, lub posypką cukrową.  Dziś zostawiam Wam przepis na beze włoską, z której to robione były owe lody a i często ptysie.  Beze włoską można wykorzystać do tradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek.  Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO 116

naturalnego WYKONANIE Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto ma być gładkie

Mała w garnku miesza
Karpatka 107

Tradycyjnie składa się z 2 parzonych ciast (takiego jak na ptysie) przełożonych pysznym budyniowym kremem. Swoją nazwę prawdopodobnie zawdzięcza swojej niepowtarzalnej „urodzie”. Jej ciasto ma pofałdowaną i nieregularną strukturę po upieczeniu, co kojarzy się z górami:) KARPATKA Składniki Ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek Margarynę i wodę umieszczamy w garnku, zagotowujemy mieszając przez

PatiGotuje
Lemoniada rabarbarowa 149

kompotem z rabarbaru. Uwielbiałam jego niespotykany smak. Oczywiście, moje dzieciństwo to czasy, kiedy zwykła woda gazowana (Mazowszanka), była rarytasem a jeśli chodzi o kolorowe picia, to dostępny był tylko Ptyś. Swoją drogą, uwielbiałam go, ale gościł na naszych stołach głównie na święta i na okoliczność imienin rodziców W warzywniakach osiedlowych dostępna była żółta i czerwona oranżada, ale rzadko się

Mieszam w Garnku
Ciastka ptysiowe z kruchą skórką 141

pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm. Ptysie: Mleko wraz z cukrem oraz masłem gotujemy do rozpuszczenia składników. Do masy dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa będzie gęsta , gładka i będzie odstawała od garnka. Ciasto

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania