Zdjęcia są magiczne. Trzecia rzecz - przepisy. Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona na 4 rozdziały. Wiosna
Poezja Smaków - blog kulinarnykilku dniach prawdziwej zimy, z lekkim mrozem i skrzypiącym pod butami śniegiem, nastał czas pluchy i błota, które przynosimy do domu w ilościach wręcz niewyobrażalnych. Ptysia najchętniej biegłaby prosto na kanapę; gdy wycieram jej łapki, robi zbolałą minę; jej oczy mówią, że to przecież ja zmusiłam ją do spaceru, a teraz robię jej taką krzywdę. Mimo wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparówkami czyli hot dogi inaczej - przepis nadesłany przez Stokrotkę (blog To i owo Stokrotki) A oto linki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli
Weekendy w domu i ogrodzietwarożkiem. Na tak przygotowanych blatach układamy dowolne składniki z zaproponowanych powyżej. W pobliżu ustawcie solniczkę, pieprzniczkę i pojemnik na oliwę, by goście mogli podkręcić smak swoich kanapeczek. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Rolada jarmużowa z tuńczykiem Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb
Weekendy w domu i ogrodzieskórkę z cytryny oraz masło. Gotować powoli cały czas mieszając aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Do szprycy z końcówką do nadziewania nałożyć krem budyniowy i nadziać ptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać kremem cytrynowym. Ułożyć ciastka na kratce. Masło, kakao i cukier puder podgrzać aż masło się stopi. Dolać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaucieszą podniebienie nie jednego małego lub większego łasucha. Czyż można odmówić skosztowania takich przysmaków jak "Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy" , "Keks z białek wujka Leona" , "Zapiekanki ryżowej węża Konrada" lub "Ptysiów pani Słowikowej". Z całą pewnością nie! Moja pociecha już wybrała kilka propozycji, które na pewno wspólnie przygotowujemy. Ten mały paluszek szybko wskazał apetycznie wyglądające zdjęcia i potwierdził wybór kwitując krótko
Słodkie okruszkiktórąś z książek kulinarnych bądź świątecznymi wydaniami magazynów, które zdarza mi się kupować. Albo w ogóle bez niczego, najlepiej ze świątecznymi piosenkami w tle i zapaloną pierwszą świecą adwentową. Ptysia wciska mi nos pod pachę, nucę sobie cicho, żeby radio nie czuło się samotne, i po prostu delektuję się wolną chwilą. Nie mam ich ostatnio wiele, więc staram się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeracji tego, że lubimy wszystko co jest z kremem- eklerki , ptysie itp... Tak dzisiaj proponuję Wam rurki z kremem karpatkowym, na blogu znajdziecie już przepis na rurki z bitą śmietaną Składniki: rurki: 2 szklanki mąki, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker
Aga w kuchniczym doprawić rybę jaką techniką można przygotować rybę (pieczenie, smażenie, grilowanie, wędzenie, marynowanie i jeszcze kilka innych), i w końcu... jak jeść rybę? Bo z rybą jak z ptysiem, trzeba wiedzieć, żeby w towarzystwie ze wstydu nie spłonąć :) Pozostałe strony to piękne zdjęcia i 80 wcześniej niepublikowanych przepisów na ryby i owoce morza. Przepisy ułożone są klasycznie
bistro mamazapuszczałyśmy się w nie z obawy przed Kubą Rozpruwaczem... Mógłby się bowiem łatwo pomylić i nie zauważyć nawet, że dawno opuścił już Londyn. Wróciłyśmy więc szybko do domu, Ptysia do łóżka, ja do kubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A
Mienta blogNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać w sklepach
Grunt to przepis!Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach
potrawyregionalneKażdemu znane ciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu. Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia