Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A
Mienta blogNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać w sklepach
Grunt to przepis!Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach
potrawyregionalneKażdemu znane ciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu. Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio piekliśmy ptysie i tak się zastanawiałam jak to zrobić żeby z ciasta parzonego zrobić niskie ciasteczka , no i przez przypadek wpadłam na to żeby do ciasto podstawowego dodać po prostu mniej jajek . Ciasteczka wyszły pyszne , niskie i chrupiące , można je dłużej przechowywać i po prostu przekładać nadzieniem na jakie mamy akurat ochotę , może byś czekolada , dżem , śmietana
Sama słodycz i szczypta chilikolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniezaszła stopniowo, nie pytając mnie o zdanie. Lubię ten dźwięk, gdy deszcz bębni o parapet, a gałęzie pobliskiego drzewa pukają w okno. Lubię delikatne tykanie zegara; lubię słyszeć, gdy Ptysia stuka pazurkami o podłogę. I tylko bzyczenie komara nadal doprowadza mnie do pasji... Bajgle . Znacie? Lubicie? Ja, szczerze mówiąc, bajgli nie jadłam całe wieki. Gdy więc znalazłam przypadkiem przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło razem z oliwą wrzucamy dynię razem
kgwjanczewodnia. Godzinę później wygrzebałam się spod kołdry, umyłam się, ubrałam, zjadłam śniadanie i poszłam z Ptysią na spacer. Słonko świeciło, a w parku otulił mnie zapach świeżo skoszonej trawy. Ptysia śmiesznie podskakiwała, a wszechobecny optymizm kazał mi się uśmiechać do innych spacerowiczów i ich czworonożnych towarzyszy. Jakieś pół godziny po powrocie do domu zachmurzyło się i rozpadało. I tak sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają
Smaki Przyprawy i KoloryCiasto parzone to ciasto wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody z masłem). Podgrzanie mąki pszennej przed pieczeniem sprawia, że wiązania glutenu tworzą się w niej szybciej niż podczas tradycyjnego zagniatania, a samo ciasto staje się bardziej jednorodne, puszyste, lekkie i elastyczne. Te naleśniki mogą
Karo in the Kitchenzaczniemy ziewać na wyścigi, kręcenie lodów dla Rodzinki, zakupy, kino, kręgle, może jakaś wycieczka w nieznane (dla C.). Taki jest plan - luźny, niespieszny, bez terminów (poza fryzjerem - dla Ptysi , nie dla mnie); wakacje idealne... W związku z tym dwa tygodnie na blogu również będą zdecydowanie spokojniejsze. Oczywiście, postaram się coś wrzucić, ale wiadomo, jak to jest na wakacjach - ostatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko mieszaj ok 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu jednolitego, gęstego ciasta. Wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam. Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. Dekoruj żywicznym rozmarynem Podawaj jeszcze gorące Nadzienie: pieczarki czosnek drobniutko pokrojony
AZgotuj!Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr . Składniki na Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka
Różowa kuchniaDziś pogoda znów nieprzyjazna - zimno, wieje straszliwie, i naprawdę ciężko uwierzyć, że to już zaraz lipiec... Zniechęcona, na dwór nie wychodzę - Ptysia również odmawia stanowczo zbyt długich spacerów, a co się będę sama włóczyć ... W związku z tym, zamiast letnich aktywności i kręcenia lodów, siadam na kapie z kubkiem gorącej herbaty i książką o jedzeniu. W przerwach szukam jakichś ciekawych
Pożeraczka, czyli raz adobrze