przezroczysta. Następnie ziarenka przełożyć o misy multicookera, zalać wodą, dodać przyprawy i całość wymieszać, a powierzchnię delikatnie wyrównać. Zamknąć misę urządzenia i ustawić program EKSPERSS. 4. Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane Gdy robiłam je po raz pierwszy - wyszły rewelacyjne i z tego powodu bardzo się cieszę, bo inaczej zraziłabym się do ich kolejnego przygotowania. Właśnie wtedy kuleczki smażyłam we frytkownicy
Di gotujegnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksmarchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest
Z miłości do słodkościprzygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie. Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPomysł autorski (mój). Zapewne pamiętacie moje ptysie ziemniaczane...? Fakt są pyszne, a ciasto troszkę pracochłonne. Pomyślałam sobie, ze przy okazji można zrobić go więcej, bo idealnie przechowuje się w lodówce i nadaje się do różnych pysznych rzeczy. Tak przygotowane parówki to świetna przekąska na ciepło, jak i po wystygnięciu. Odrobinka świeżych warzyw, czy ulubiony sos i mamy smaczny posiłek. Zaraz
Di gotujezapraszam na bardzo pyszną i lekką zupę krem , bardzo fajnie się sprawdza na gorąco i także jako chłodnik , można podawać taką zupkę z grzankami , bądź z ptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler
Mój Smakbył... Do Danii tymczasem wróciły upały. Temperatura dochodzi do dwudziestu ośmiu stopni w największych porywach, wszyscy więc cieszą się tym niezwykłym zjawiskiem. My też przesiadujemy w ogrodzie, z którego Ptysi nie idzie zapędzić do domu i... Kręcimy lody. Sezon na czereśnie, przynajmniej tutaj, ma się ku końcowi. Najbardziej lubię je na surowo (najchętniej prosto z drzewa), tym razem jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo przeżyła naszą przeprowadzkę. Nie mam pojęcia dlaczego, ale zawsze, kiedy się pakujemy, boi się, że o niej zapomnimy. Gdy spakowaliśmy wszystko, Ptysia chodziła ciągle poddenerwowana; a gdy w końcu zabraliśmy ją ze sobą, przez kilka dni nie mogła przyzwyczaić się do nowego miejsca. W końcu nadszedł czas, że musiała zostać sama - raptem kilka godzin. Gdy wróciłam, biegała dziko, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować. Dodać zblendowane truskawki
Prosto i Smacznie z Anetąochotę. Jest chrupiący, ale bardzo delikatny więc nie zmienia smaku zupy a jedynie ją wzbogaca i urozmaica. Groszek ptysiowy robi się z takiego samego ciasta parzonego jak ptysie czy eklery więc robiąc ciastka można po prostu część surowej masy przeznaczyć właśnie na groszek. A warto zrobić go samemu bo daję słowo, że sklepowy nie jest tak smaczny jak zrobiony
Smaczna Pyzaostudzić 11 później 12 piekarnik 13 kłaść 14 drzwi 15 posuszyć 16 gdzieś 17 tu: wysoka temperatura 18 gotowe 19 cukier puder 20 na jaką macie ochotę Artykuł Windbojtle (Ptysie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniwiem, skąd u niej ten wyolbrzymiony strach przed burzą. Gdy po kilku minutach katastrofa znów nas omija, grzmoty cichną, a deszcz już tylko kapie jakby od niechcenia, Ptysia wychodzi spod kołdry i radośnie macha ogonem, jakby właśnie dostałą szansę na nowe życie. Czy tak wielka radość jest warta strachu przed ? Nawet, jeśli zagrożenie jest tylko wyobrażone...? Dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopłatki lub krążki z wafli tortowych Przygotowanie: Zagotować wodę dodać masło i mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Wsypać mąkę i masę zagotować. Powstanie gęsta masa taka jak na ptysie. Zdjąć z ognia i ostudzić masę. Do zimnej masy dodać kilka kropli olejku migdałowego i zagniatając stopniowo dosypywać cukier puder. Masa nie powinna kleić się do rąk ale nie może
Ala piecze i gotujeGenialny. Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce
TetiisheriMamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy rurki, eklerki, ptysie co kto lubi od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec rurki z ciasta francuskiego, piekłam już z ciasta kruchego więc pomyślałam czemu by nie zrobić właśnie takie. Często piekę sobie większą ilość rurek, zamykam w szczelnym pojemniku i dla niespodziewanych gości
Sama słodycz i szczypta chili