opłatki lub krążki z wafli tortowych Przygotowanie: Zagotować wodę dodać masło i mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Wsypać mąkę i masę zagotować. Powstanie gęsta masa taka jak na ptysie. Zdjąć z ognia i ostudzić masę. Do zimnej masy dodać kilka kropli olejku migdałowego i zagniatając stopniowo dosypywać cukier puder. Masa nie powinna kleić się do rąk ale nie może
Ala piecze i gotujeGenialny. Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika w foremce
TetiisheriMamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy rurki, eklerki, ptysie co kto lubi od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec rurki z ciasta francuskiego, piekłam już z ciasta kruchego więc pomyślałam czemu by nie zrobić właśnie takie. Często piekę sobie większą ilość rurek, zamykam w szczelnym pojemniku i dla niespodziewanych gości
Sama słodycz i szczypta chiliczekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła). Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek ptysiowy i karpatkę. Jak widać u mnie polewa jeszcze nie stwardniała, jednak musiałam szybko robić zdjęcia, ponieważ byli już chętni na skosztowanie eklerków
Zrób to smaczniemiękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem. Krem wyjdzie mocno gęsty. Podawać posypaną groszkiem ptysiowym i kiełkami słonecznika . Ach, ten intensywnie czosnkowy smak w połączeniu z chrupiącymi mini-ptysiami! Jestem w niebie
Grunt to przepis!pierwszy raz zrobiłam takie pączki, choć miałam zrobić ptysie, podkusiło mnie aby usmażyć na oleju i wyszły pyszne pączki, które są zniewalające w smaku, na drugi dzień zachowują swoją świeżość i miękkość, polecam !!! SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 8 łyżek cukru
słodki bratekjagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub … Przeczytaj cały artykuł Post Profiteroles czyli ptysie w wersji mini pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdzień. Po południu wychodzę z Ptysią na jesienny już świat. Słoneczna kula jakby zamglona, znużona swoimi obowiązkami. Chłodny wiatr od czasu do czasu szarpie za mój szalik i Ptysi uszy, wywołując uczucie niewytłumaczalnego niepokoju. Wieczorem szyby pokrywa lód, malując na nich fantazyjne wzory. Zima śmieje mi się prosto w nos. O naiwna, myślałaś, że tak łatwo dałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepudru 200 g serka mascarpone Wykonanie Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać. Powstały krem włożyć do rękawa cukierniczego, przy pomocy którego napełnić ptysia. W środek możemy włożyć 2-3 maliny
w mojej kuchnijaki był numer do kucharza? Ok, już znalazłam. Chciałabym zamówić… Dowóz za pół godziny? Ok, jakoś dam radę... 3. Patent na „Kochanego” Kochanie miałabym ochotę na takie ptysie z bitą śmietaną, wiesz, te z naszej cukierni . I do tego jakiegoś owocka w tym sklepie tuż za rogiem. A może jeszcze jakiś sok do picia ? W yszedłbyś
Grunt to przepis!intensywnie, że stukot kropel zagłusza radio w pracy. Po drodze do domu wycieraczki pracują na pełnych obrotach, a i tak bożego świata nie widać. Gdy przechodzę przez próg mieszkania, Ptysia pędzi na złamanie karku, żeby dać mi powitalnego całusa; zaraz jednak wraca do łóżka, na swoje wygrzane, wymoszczone miejsce. Zerkam za okno i doskonale rozumiem jej motywy; odkładamy spacer
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwadrans, a następnie przełożyć na paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie
Weekendy w domu i ogrodzietylko dwa dni i nadejdzie wielki dzień obżarstwa i istnej rozpusty! :D Dzień, kiedy bezkarnie można pochłonąć tuzin pączków, talerz faworków , zagryźć wszystko kilkoma eklerkami i dopełnić całość porządnymi ptysiami ;-P Kto by się tam martwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych
Słodko-Słony Świat IlonyJuż niedługo Tłusty Czwartek :) Zachęcam do przygotowania: 1. ptysi z czekoladą, budyniem i orzechami włoskimi , link do przepisu: http://ugotowac.blogspot.com/…/mini-ptysie-z-budyniem-czeko… 2. mini pączków twarogowych (proste i szybkie do przyrządzenia!) , link do przepisu: http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 3. pączków z masą krówkową , link do przepisu: http://ugotowac.blogspot.com/…/…/paczki-z-masa-krowkowa.html
Ugotowaćnigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy jakoś nie mogłam się za nie zabrać. Cieszę się, że w końcu je zrobiłam bo są pyszne. Można je również jak ptysie , nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 -30 minut Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać kostkę masła lub margaryny, szczyptę soli. Zagotować, jak już się będzie gotowało
Kuchnia Pokoleń