Ostatnio piekliśmy ptysie i tak się zastanawiałam jak to zrobić żeby z ciasta parzonego zrobić niskie ciasteczka , no i przez przypadek wpadłam na to żeby do ciasto podstawowego dodać po prostu mniej jajek . Ciasteczka wyszły pyszne , niskie i chrupiące , można je dłużej przechowywać i po prostu przekładać nadzieniem na jakie mamy akurat ochotę , może byś czekolada , dżem , śmietana
Sama słodycz i szczypta chilikolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniezaszła stopniowo, nie pytając mnie o zdanie. Lubię ten dźwięk, gdy deszcz bębni o parapet, a gałęzie pobliskiego drzewa pukają w okno. Lubię delikatne tykanie zegara; lubię słyszeć, gdy Ptysia stuka pazurkami o podłogę. I tylko bzyczenie komara nadal doprowadza mnie do pasji... Bajgle . Znacie? Lubicie? Ja, szczerze mówiąc, bajgli nie jadłam całe wieki. Gdy więc znalazłam przypadkiem przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło razem z oliwą wrzucamy dynię razem
kgwjanczewodnia. Godzinę później wygrzebałam się spod kołdry, umyłam się, ubrałam, zjadłam śniadanie i poszłam z Ptysią na spacer. Słonko świeciło, a w parku otulił mnie zapach świeżo skoszonej trawy. Ptysia śmiesznie podskakiwała, a wszechobecny optymizm kazał mi się uśmiechać do innych spacerowiczów i ich czworonożnych towarzyszy. Jakieś pół godziny po powrocie do domu zachmurzyło się i rozpadało. I tak sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają
Smaki Przyprawy i KoloryCiasto parzone to ciasto wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody z masłem). Podgrzanie mąki pszennej przed pieczeniem sprawia, że wiązania glutenu tworzą się w niej szybciej niż podczas tradycyjnego zagniatania, a samo ciasto staje się bardziej jednorodne, puszyste, lekkie i elastyczne. Te naleśniki mogą
Karo in the Kitchenzaczniemy ziewać na wyścigi, kręcenie lodów dla Rodzinki, zakupy, kino, kręgle, może jakaś wycieczka w nieznane (dla C.). Taki jest plan - luźny, niespieszny, bez terminów (poza fryzjerem - dla Ptysi , nie dla mnie); wakacje idealne... W związku z tym dwa tygodnie na blogu również będą zdecydowanie spokojniejsze. Oczywiście, postaram się coś wrzucić, ale wiadomo, jak to jest na wakacjach - ostatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko mieszaj ok 2-3 minuty aż ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja i miksuj do momentu jednolitego, gęstego ciasta. Wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie. Posyp gruboziarnistą solą pieprzem i kolorowym sezam. Piecz 25 minut w 200 stopniach. Wystudź. Dekoruj żywicznym rozmarynem Podawaj jeszcze gorące Nadzienie: pieczarki czosnek drobniutko pokrojony
AZgotuj!Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr . Składniki na Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka
Różowa kuchniaDziś pogoda znów nieprzyjazna - zimno, wieje straszliwie, i naprawdę ciężko uwierzyć, że to już zaraz lipiec... Zniechęcona, na dwór nie wychodzę - Ptysia również odmawia stanowczo zbyt długich spacerów, a co się będę sama włóczyć ... W związku z tym, zamiast letnich aktywności i kręcenia lodów, siadam na kapie z kubkiem gorącej herbaty i książką o jedzeniu. W przerwach szukam jakichś ciekawych
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuszę przyznać, skwapliwie na to przystałam, bo na spacery przy takich warunkach pogodowych to chyba nikt ochoty nie ma. Gdy już rozebrałam się ze wszystkich kurtek i swetrów, a Ptysi wytarłam łapki, udałam się do kuchni. Bo co może lepiej poprawić humor, niż pół godzinki spędzonej w otoczeniu ulubionych sprzętów i cudownych aromatów...? Ano nic. Przynajmniej ja tak uważam. Razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie
les mirabellesLEMON CURD , KOLOROWE NALEŚNIKI , NALEŚNIKI SUZETTE , CHRUPIĄCE GOFRY CZEKOLADOWE , CIASTECZKA KORZENNE , CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE , KOKOSANKI , KRAJANKA KRÓWKOWA Z ORZECHAMI , KRUCHE CIASTECZKA Z OKIENKIEM , DOMOWE PTASIE MLECZKO , PTYSIE , SERNICZKI NA ZIMNO , ŚLIMACZKI CYNAMONOWE Czapeczki Marshmallow - przepis: Składniki: opakowanie pianek Marshmallow kolorowe posypki dekoracyjne np. maczek dekoracyjny, posypka dekoracyjna kolorowa lub czekoladowa, kolorowe perełki, błyszczący cukier
Moje QulinariaBlueberry Corner by "jagodzianka" Cudowny, kremowy, czekoladowy. Krem jest idealnym dodatkiem do ciastek (np. ptysiów) i tart nadziewanych zimnym kremem już po upieczeniu. Moje … Przeczytaj cały artykuł Post Zimny krem czekoladowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner