dokładnie wymieszać.Za pomocą 2 łyżeczek nakładać ciasto na papier do pieczenia.Piec w temperaturze 200 stopni ok.30min. Następnie ubić śmietanę z dodatkiem soku i nadziewać przekrojone i ostudzone ptysie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. CAŁOŚĆ: Wystudzone bezowe gniazdka napełniamy lodami i obficie oblewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonym popcornem. A na czekoladowe ptysie wypełnione po brzegi kremowymi lodami i sosem lemon curd , który fantastycznie przełamuje smak lodów. to też byście się skusili? ;) Niebo w gębie
Ostra na Słodkowsypuję mąkę. Mieszam, aż powstanie kulka ciasta, zestawiam z ognia i studzę. Do zimnego ciasta wbijam jajka i miksuję na gładko. Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia. Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia. Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam
Bea(u)ty kitchenRobiłam już ptysie według innego przepisu, ale tym razem stwierdziłam, że pora przetestować kolejny, co pozwoli mi z czasem wybrać ten najlepszy :-) Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą ładne, złociste eklerki i co najważniejsze, nie przypalają się. Minusem jest gęste ciasto, w które ciężko się wprowadza każde kolejne jajko. Na tym etapie trochę się namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI
Passions hobbies lifebłękit nieba. Rześkie powietrze, które nawet pachnie inaczej... Niestety, to tylko marzenia. Tak naprawdę wieje i pada, a poranne mgły są tak gęste, że ledwo widać czubek własnego nosa. Ptysia patrzy na mnie z wyrzutem, gdy wyciągam ją na spacer, i czym prędzej stara się wrócić do domu. Nadal wypijam hektolitry gorącej herbaty, bo to chyba jedyne co sprawia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeusmażeniem). Spokojnie możecie je usmażyć na Tłusty Czwartek. Jeśli nie macie pomysłu, co przygotować na ten "tłusty" dzień to polecam moje inne przepisy, np. na fawork i lub mini ptysie . Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru + cukier
Ugotowaćenergicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier. Masa czekoladowa
KreatywnePinyucho. Uśmiecham się za każdym razem, gdy słyszę to słowo. Jego brzmienie totalnie mnie zauroczyło, choć znaczenie, no cóż... Nie to jest jednak najważniejsze. Z kolei C., gdy Ptysia ma nieco dłuższe futro, nie nazywa jej inaczej niż kula futra . Nie mam pojęcia, co jemu się tak w tym zlepku podoba, ale zachwycił go od pierwszego razu, i używa
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczyna się szał. Oficjalnie zarejestrowanych jest 25 tysięcy diet. Co jedna to mądrzejsza i obiecująca wspaniałe efekty w 3 godziny. Czeluście internetów obiecują cudowne leki, dzięki którym każdy ptyś nie odłoży się w talii. Nieźle, nie? Jedne teorie głoszą, że tylko triatlon 3 razy dziennie pomoże nam zgubić wagę, jeszcze inne twierdzą, że ruch to fikcja a chudnie się
ladykitchensię zabłysnąć wiedzą na temat poolish, a po drugie pogoda jest dzisiaj cudownie wiosenna. Ponad dziesięć stopni, słoneczko przygrzewa ciepłymi promykami, wiatru nie ma - nic, tylko się cieszyć. Ptysia z nieukrywaną radością wybrała się ze mną na spacer, i w sumie nas obie energia wręcz rozpiera. Ale jak tu się oprzeć pierwszemu prawdziwie wiosennemu dniu? Nie da się, i już
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy
Ciastkozercykupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być trudne i też nie było. Było z tym co prawda trochę zabawy, ale efekt końcowy był tego wart. I wiem, że do kupnego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek. PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimusiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki 4 jajka szczypta soli
Passions hobbies life