przetwory - 14998 przepisów (strona:724/1000)

Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 185

Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od  Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z

Apetyczna babeczka
Marchew w słoikach na zimę 421

Składniki: (na 3 słoiki 0,9l) 1,5kg marchwi, 2 łyżki cukru, szczypta soli (niecałe pół łyżeczki), 1,4l wody. Przygotowanie: Marchew obrać, umyć i pokroić

W kuchni u Moniki
Schab dojrzewający czosnkowo - paprykowy 150

Najzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez

Apetyczna babeczka
Rokitnik - z czym to się je...? 186

Tak jak niespodziewanie i gwałtownie się pojawiła, tak szybko zniknęła, nie pozostawiając cienia nadziei. Najpierw sypnęła śniegiem i skuła lodem cały mój maleńki świat, żeby teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot z jabłek i gruszek 171

Składniki: (na 7 słoików 0,9l) 1kg100g jabłek (9 sztuk), 1kg300g gruszek (12 sztuk), 7 goździków, 14 łyżek cukru. Przygotowanie: Owoce przekroić na 4 kawałki i

W kuchni u Moniki
Dynia marynowana 182

Pierwszy raz robiłam marynowaną dynię i długo się zastanawiałam z jakiego skorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga  Potrawy Regionalne  a w wprzyszłym roku może

Kulinarne życie
Pasta paprykowa 139

Pierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a przy tylu

Kulinarne życie
Wiejski pasztet do słoików 181

Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku

W królestwie smaków Beaty
Nalewka z owoców dzikiej róży. Różanka 183

Nalewka z owoców dzikiej róży - złota i pięknie pachnąca. Zrobiłam ją trochę na opak bo większość nalewkowiczów mówi, że owoce powinno się najpierw zmrozić a ja

Smaczna Pyza
Karp smażony marynowany 153

U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia , który smażony jest w panierce z bułki tartej. A, że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marynowana papryka. 109

Bardzo lubię paprykę, więc staram się zamknąć jej smak w słoikach Marynowana papryka, to warzywa , które można dodać do sałatek, past czy surówek. SKŁADNIKI: 5 kg

Kuchnia Beaty
Syrop z czosnku i cytryny 155

Okres jesieni i zimy to czas częstszych infekcji. Wirusy krążą wokół nas i zagrażają naszemu zdrowiu oraz naszych najbliższych. Warto zadbać o dodatkową ochronę organizmu w

Kuchnia co dnia
Tarninówka. Nalewka na owocach śliwy tarniny 114

Już byłam spakowana i szykowałam się na powrót do wielkiego miasta z mojego tradycyjnie samotnego, jesiennego urlopu . Już straciłam nadzieję na porządne grzybowe pazerniczenie. Już byłam

Smaczna Pyza
Ryba w zalewie pomidorowej 148

Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i

W kuchennym oknie Ewy
Sos koperkowy 159

Sos koperkowy do obiadu.     Składniki: -300 ml. bulionu warzywnego -3-4 łyżki słodkiej śmietanki -2 łyżki koperku świeżego lub mrożonego -czubata łyżka mąki kukurydzianej

Maminek kulinarny