Ogórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9
Tradycyjna KuchniaSałatkowych kombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą. Składniki: 2 kg świeżej papryki 1 kg marchewki ½ kg
Tradycyjna KuchniaNiezwykle zdrowy, a jednocześnie prosty w wykonaniu - ze składnika powszechnie występującego wokół nas, popularnego mlecza, tj. mniszka lekarskiego :-) SKŁADNIKI: - ok. 600 kwiatów z mniszka - 2 cytryny
WielopokoleniowoMaj to czas bujnego kwitnienia naszych ogrodowych lilaków, bez roztacza fantastyczny zapach i aż się prosi o to żeby jego szybką przemijalność zatrzymać chociaż trochę dłużej
Apetyczna babeczkaKanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł
Kraina Miodem PłynącaJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama GotujeMniej popularne niż słodkie truskawki i maliny, bardziej wytrawne i... Artykuł DOMOWY DŻEM JEŻYNOWY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEW niedzielę byliśmy na konfirmacji. To taka duńska wersja Pierwszej Komunii Świętej, gdzie największą różnicą jest fakt, że podchodzą do niej dzieci starsze, czternasto-, piętnastoletnie. Moim
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Mniszek często jest nazywany mleczem. To z niego później wyrosną piękne dmuchawce, które są owocami mniszka. Na syrop leczniczy z …
My Blueberry CornerChutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod
Tradycyjna KuchniaBuraczki, całe kulki, chipsy, plasterki czy zasmażane to moja największa miłość. Mogłabym je jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z
Gotowanie i blogowaniePietruszkę używam bardzo często w kuchni. Dodaje aromatu potrawom, nie wspomnę już o jej wartościach odżywczych. Co roku mrożę posiekaną natkę, w tym postanowiłam również przyrządzić
Tradycyjna KuchniaSą już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1
Tradycyjna KuchniaKeczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i
Tradycyjna KuchniaKilka dni temu na twarzoksiążce furorę robił post na temat pogody: w poniedziałek - słonecznie, dwadzieścia stopni; we wtorek - minus pięć i opady śniegu; w środę - piętnaście
Pożeraczka, czyli raz adobrze