przetwory - 15331 przepisów (strona:736/1023)

Domowy chrzan 168

     Dzisiejszy bohater jest zdecydowanie numerem jeden wśród wyciskaczy łez. Podczas obierania korzenia cała kuchnia wypełniona była całkiem przyjemnym zapachem, jednak tarcie chrzanu

Wrzosowa Polana
Dżem rabarbarowy z cynamonem i kardamonem 121

     Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre. Nie posiada on wprawdzie zbyt wielu wartości odżywczych- zbyt późno zbierany i często spożywany może

Wrzosowa Polana
Konfitura poziomkowa 189

     W tym roku poziomek w pobliskim lesie mam po dostatkiem, stąd pomysł zrobienia z nich konfitury. Szukałam przepisu, lecz żaden mi nie

Wrzosowa Polana
Syrop miętowy 142

     Myślę, że podczas trzydziestostopniowych upałów nie tylko ja marzę o chłodnym prysznicu i czymś orzeźwiającym do picia. Syrop, na który podaję dziś

Wrzosowa Polana
Galaretka porzeczkowa 152

     Po raz kolejny w tym roku zostałam obdarowana owocami z babcinego ogródka- tym razem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z

Wrzosowa Polana
Konfitura ucierana z płatków róż 142

     Właśnie teraz jest odpowiedni moment, żeby zrobić sobie chociaż jeden słoiczek cudownej różowej konfitury z płatków róż. Największym problemem może okazać się

Wrzosowa Polana
Płatki róż w syropie 187

     Z przykrością stwierdzam, że to już ostatni smakołyk z płatków dzikiej róży w tym roku. Oczywiście pojawią się na blogu pyszności z

Wrzosowa Polana
Suszone pomidory w oleju 150

     Jak dla mnie, przewaga domowych suszonych pomidorów w oleju nad tymi ze sklepu polega głownie na tym, że w pierwszym przypadku mogę

Wrzosowa Polana
Domowa skórka pomarańczowa 282

Prosto ze słonecznej Sycylii przyjechały do mnie w małej skrzyneczce ekologiczne pomarańcze. Ci, którzy pamiętają odległe czasy, wiedzą ile radości na Święta sprawiały te cytrusy. Dziś

Poezja smaku
Skórka pomarańczowa w syropie 204

    Nie wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 230

Marynowane płaty śledziowe – od podstaw Marynowane płaty śledzia, to dla większości ludzi doskonała przekąska , smaczna i pasująca do wszystkiego . Zdecydowanie w okresie postu i na

Ogrodnik w podróży
Adżika – czyli ostra gruzińska pasta po mojemu 148

Mój mąż wielbiciel ostrych smaków, spróbował niedawno adżiki przywiezionej z Gruzji i zakochał się. Długo nie czekaliśmy. I oto powstała nasza własna, podobno pyszna i bliska

Polska Zupa
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1353

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Marynowane pieczarki do słoików 240

w tym roku w moim rejonie nie było grzybów i nie robiłam do słoiczków-ale znalazłam alternatywę-zrobiłam właśnie pieczareczki do słoiczków-będą idealne na stół

Swojskie jedzonko