Olej z chili

Olej z chili

Olej z chili

Składniki – porcja na 0,5 l: 2 szklanki dowolnego oleju (nie aromatyzowany), 1/2 szklanki świeżych papryczek, Krok 1 Papryczki myjemy i kroimy w plasterki (kroimy koniecznie w rękawiczkach!). Krok 2 Pokrojone papryczki przekładamy do słoja, zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na 2 tygodnie. Raz dziennie potrząsamy słojem. Krok 3 Po 2 tygodniach olej przecedzamy, a następnie przelewamy do wygotowanej lub wyprażonej w piekarniku butelki. Smacznego Pozostałe papryczki można wykorzystać do przyprawia... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Coś bym zjadła

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Jilian PrażynkaJilian Prażynka

Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przetwory, makarony, sałatka, makaron, sałatki, salatka z makaronem, dania z makaronem, smaczna sałatka

Inne przepisy z Coś bym zjadła

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.