Składniki – porcja na 0,5 l: 2 szklanki dowolnego oleju (nie aromatyzowany), 1/2 szklanki świeżych papryczek, Krok 1 Papryczki myjemy i kroimy w plasterki (kroimy koniecznie w rękawiczkach!). Krok 2 Pokrojone papryczki przekładamy do słoja, zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na 2 tygodnie. Raz dziennie potrząsamy słojem. Krok 3 Po 2 tygodniach olej przecedzamy, a następnie przelewamy do wygotowanej lub wyprażonej w piekarniku butelki. Smacznego Pozostałe papryczki można wykorzystać do przyprawia... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)