przetwory - 14998 przepisów (strona:728/1000)

GUACAMOLE Z KIWI CZYLI NIECO INACZEJ 299

  Gucamole nieco inaczej. Tym razem awokado flirtuje z kiwi. Całkiem udanie!   Co potrzebne: 1 dojrzałe awokado 1 duże kiwi łyżka soku z limonki 1/2

Mam To Na Widelcu
CHUTNEY GRUSZKOWY Z ŻURAWINĄ 283

  Słodko-pikantny chutney z gruszek podkręcony cierpką żurawiną – świetnie zagra z wędliną i twarogiem…   Co potrzebne: 3 słodkie, ale lekko twardawe gruszki

Mam To Na Widelcu
ĆWIKŁA Z WASABI I ŻURAWINĄ 280

  Klasyczna ćwikła w nieco innym wydaniu. Z ostrym jak diabli wasabi i kwaśną żurawiną…   Co potrzebne: 3 pieczone buraki 1/2 łyżeczki wasabi 1

Mam To Na Widelcu
Tarte zasmażane jabłka do słoików . 140

Mamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy

Sama słodycz i szczypta chili
Dżem z dyni i pigwowców 162

Zapach pigwowców chciałabym zatrzymać na cały rok. Pachnie nimi u mnie we wrześniu i pierwszej połowie października. Bardzo żałuję, że nie ma perfum, balsamów do ciała

Weekendy w domu i ogrodzie
WAFELKI Z NUTELLĄ I POWIDŁAMI Z CZARNEJ PORZECZKI 173

Dziś zachciało mi się coś słodkiego ... ...( nie taka to znów nowość) ale z racji ,że dziś święto i sklepy zamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam

potrawyregionalne
POWIDŁA ŚLIWKOWE 141

  Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak

potrawyregionalne
PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 553

Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Po łączenie  kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje

potrawyregionalne
DYNIA MARYNOWANA 156

Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-) Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie  mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole. Słodycz połączona z

potrawyregionalne
SMALEC DOMOWY 174

Wiem...większość z Was powie- że nie je smalcu!  K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci

potrawyregionalne
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 171

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy

potrawyregionalne
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH 155

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do

potrawyregionalne
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 172

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 186

  Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten

potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 142

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można

potrawyregionalne