przetwory - 14998 przepisów (strona:730/1000)

Czerwona kapusta kwaszona na zimę 97

W sklepach raczej nie kupimy czerwonej kapusty kwaszonej, polecam Wam swój sprawdzony sposób, kapusta jest bardzo smaczna i zdrowa, idealna na surówki. Składniki: 3 kilogramy czerwonej

Bajeczna Kuchnia
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 158

Bez tego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz

Bajeczna Kuchnia
Syrop z kwiatu mniszka 102

Syrop przyrządzam od kilku lat,zawsze w maju kiedy mniszek zaczyna kwitnąć zbieram kwiaty i robię syrop . Ma doskonałe właściwości lecznicze ,często stosuję go przy przeziębieniu

Bajeczna Kuchnia
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 125

Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny ,robiłam go po raz pierwszy i przyznam że mnie zachwycił . Składniki: 2 kilogramy rabarbaru 2 kilogramy truskawek 1,5

Bajeczna Kuchnia
Dżem truskawkowy 121

Taki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa . Składniki: 3 kilogramy truskawek 1

Bajeczna Kuchnia
Kompot z truskawek na zimę 104

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek . Składniki: 3 kilogramy truskawek  4

Bajeczna Kuchnia
Ogórki konserwowe 164

Ogórki konserwowe robię według tego przepisu od lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Zalewa jest delikatna, o lekko słodkim smaku. Składniki: Ogórki(dowolna ilość) marchewka cebula

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 128

Uwielbiam ogórki małosolne, najlepiej smakują mi takie na drugi-trzeci dzień.Takie domowe są najlepsze, ja zawsze robię z własnych ogórków. Składniki: 2 kilogramy ogórków gruntowych

Bajeczna Kuchnia
Kompot z wiśni na zimę 133

Prosty i szybki kompot wiśniowy na zimę,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy wiśni 7 łyżek cukru na słoik 1 l. woda przegotowana gorąca Sposób

Bajeczna Kuchnia
Cukinia marynowana z rozmarynem 177

Cukinię marynowałam po raz pierwszy i bardzo mi smakowała. Jest aromatyczna i ma fajny charakterystyczny aromat miodu i rozmarynu. Składniki: ok. 1,5 kilograma cukinii 0

Bajeczna Kuchnia
Frużelina wiśniowa 130

Frużelina z wiśni to doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę . Składniki: 2 kilogramy wiśni 1 kilogram cukru

Bajeczna Kuchnia
Sok z czarnej porzeczki 136

Taki domowy sok z czarnej porzeczki jest najlepszy, zupełnie inaczej smakuje. Zawiera dużo witamin, jest szybki i prosty do przygotowania. Składniki: 3 kilogramy czarnej porzeczki 2

Bajeczna Kuchnia
Dżem z czarnej porzeczki 109

Dżem z czarnej porzeczki często wykorzystuję do ciast i deserów, jest bardzo smaczny i nie zawiera dużo cukru. Składniki: 3 kilogramy czarnej porzeczki 1 kilogram cukru

Bajeczna Kuchnia
Konfitura wiśniowa z rumem 120

Konfitura wiśniowa z dodatkiem rumu i goździków jest bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem do świeżego pieczywa lub deserów.   Składniki: 3 kilogramy wiśni 1,5 kilograma

Bajeczna Kuchnia
Ogórki kiszone na zimę 101

Ogórki smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne. Składniki: 1-1,5 kilograma ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli

Bajeczna Kuchnia