Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml
W kuchni u MonikiDo konfitowania cytryn stosuje się sól i cukier. Pierwszy sposób: 5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych 5 filiżanek soli 5 łyżek cukru słój Wyszoruj
AZgotuj!Na koniec karnawału w tym roku wychylę kieliszeczek pysznej nalewki pomarańczowo kawowej jaką niedawno zrobiłam. Zlałam ją dopiero kilka dni temu więc za kilka miesięcy będzie
Smaczna PyzaW dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować
Mama GotujeDzisiaj pasta sezamowa, tahini. Nieodzowny składnik różnych nieco egzotycznych potraw, w tym między innymi hummusu czyli pasty z ciecierzycy . Tahina to bardzo prosta w przygotowaniu pasta
Smaczna PyzaNajprostszy przepis na zdrowe masło kokosowe bez dodatków, które można wykorzystać na deser sam w sobie, zrobić z niego pralinki lub użyć go do wypełnienia
Jak gotować i nie zwariowaćSkładniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki
W kuchni u MonikiMoja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z
Apetyczna babeczkaSkładniki: (na 3 słoiki 0,9l) 1,5kg marchwi, 2 łyżki cukru, szczypta soli (niecałe pół łyżeczki), 1,4l wody. Przygotowanie: Marchew obrać, umyć i pokroić
W kuchni u MonikiNajzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez
Apetyczna babeczkaTak jak niespodziewanie i gwałtownie się pojawiła, tak szybko zniknęła, nie pozostawiając cienia nadziei. Najpierw sypnęła śniegiem i skuła lodem cały mój maleńki świat, żeby teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na 7 słoików 0,9l) 1kg100g jabłek (9 sztuk), 1kg300g gruszek (12 sztuk), 7 goździków, 14 łyżek cukru. Przygotowanie: Owoce przekroić na 4 kawałki i
W kuchni u MonikiPierwszy raz robiłam marynowaną dynię i długo się zastanawiałam z jakiego skorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga Potrawy Regionalne a w wprzyszłym roku może
Kulinarne życiePierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a przy tylu
Kulinarne życieNajpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku
W królestwie smaków Beaty