przetwory - 14998 przepisów (strona:726/1000)

Kapusta czerwona w słoikach na zimę 287

Składniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml

W kuchni u Moniki
Konfitowane cytryny w soli 152

Do konfitowania cytryn stosuje się sól i cukier. Pierwszy sposób: 5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych 5 filiżanek  soli 5 łyżek cukru słój Wyszoruj  

AZgotuj!
Nalewka pomarańczowo kawowa. Pomarańczówka z kawą 492

Na koniec karnawału w tym roku wychylę kieliszeczek pysznej nalewki pomarańczowo kawowej jaką niedawno zrobiłam. Zlałam ją dopiero kilka dni temu więc za kilka miesięcy będzie

Smaczna Pyza
Domowy paprykarz szczeciński 160

W dzieciństwie bardzo lubiłam paprykarz szczeciński, jednak jak kilka lat temu kupiłam go, okazało się że daleko mu do tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować

Mama Gotuje
Tahini. Domowa pasta sezamowa 145

Dzisiaj pasta sezamowa, tahini. Nieodzowny składnik różnych nieco egzotycznych potraw, w tym między innymi hummusu czyli pasty z ciecierzycy . Tahina to bardzo prosta w przygotowaniu pasta

Smaczna Pyza
Masło kokosowe 217

  Najprostszy przepis na zdrowe masło kokosowe bez dodatków, które można wykorzystać na deser sam w sobie, zrobić z niego pralinki lub użyć go do wypełnienia

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z białej kapusty na zimę 145

Składniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki

W kuchni u Moniki
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 174

Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od  Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z

Apetyczna babeczka
Marchew w słoikach na zimę 385

Składniki: (na 3 słoiki 0,9l) 1,5kg marchwi, 2 łyżki cukru, szczypta soli (niecałe pół łyżeczki), 1,4l wody. Przygotowanie: Marchew obrać, umyć i pokroić

W kuchni u Moniki
Schab dojrzewający czosnkowo - paprykowy 141

Najzdrowsze i najsmaczniejsze domowe wędliny!, a te dojrzewające to już w ogóle rarytas sam w sobie. Wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Składniki: - 1 kg schabu bez

Apetyczna babeczka
Rokitnik - z czym to się je...? 173

Tak jak niespodziewanie i gwałtownie się pojawiła, tak szybko zniknęła, nie pozostawiając cienia nadziei. Najpierw sypnęła śniegiem i skuła lodem cały mój maleńki świat, żeby teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot z jabłek i gruszek 138

Składniki: (na 7 słoików 0,9l) 1kg100g jabłek (9 sztuk), 1kg300g gruszek (12 sztuk), 7 goździków, 14 łyżek cukru. Przygotowanie: Owoce przekroić na 4 kawałki i

W kuchni u Moniki
Dynia marynowana 171

Pierwszy raz robiłam marynowaną dynię i długo się zastanawiałam z jakiego skorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga  Potrawy Regionalne  a w wprzyszłym roku może

Kulinarne życie
Pasta paprykowa 129

Pierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a przy tylu

Kulinarne życie
Wiejski pasztet do słoików 173

Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku

W królestwie smaków Beaty