przetwory - 14998 przepisów (strona:720/1000)

Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 123

Są już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1

Tradycyjna Kuchnia
Domowy ketchup z musztardą do słoików 103

Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i

Tradycyjna Kuchnia
Zielono i wiosennie - pesto z natki marchewki 120

Kilka dni temu na twarzoksiążce furorę robił post na temat pogody: w poniedziałek - słonecznie, dwadzieścia stopni; we wtorek - minus pięć i opady śniegu; w środę - piętnaście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot z jabłek do słoików na zimę 104

Kompot jabłkowy to zdecydowanie przepis dzieciństwa. Często mama go przyrządzała, a my piliśmy go rozrzedzonego z wodą, a później wyjadaliśmy miękkie jabłuszka. PYCHA! Składniki: 2 kg

Tradycyjna Kuchnia
Szczaw do słoików 123

Za każdym razem, gdy słyszę hasło "zupa szczawiowa", mam przed oczami zdjęcie sprzed dwudziestu lat, na którym urocza mała dziewczynka z dwoma kucykami przewiązanymi różowymi kokardami

Wrzosowa Polana
Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę 106

Tarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60  dag cukru

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorki w galaretce do słoików na zimę 73

Tegoroczny hit w mojej spiżarni ! Tak przygotowane pomidorki świetnie pasują do wszelkich sałatek i potraw zimnych. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 3 cebule 1 pęczek natki

Tradycyjna Kuchnia
Domowy sok pomidorowy do słoików na zimę 117

Picie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku

Tradycyjna Kuchnia
Kompot rabarbarowy do słoików na zimę 107

Sezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot :) Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu

Tradycyjna Kuchnia
Najprostszy biały ser podpuszczkowy 150

Dzień dobry! Jak wiecie od już w sumie kilku lat samodzielnie przygotowujemy chleb na zakwasie, nawet gdybyśmy chcieli jeszcze wrócić do kupnych, to już niestety nie

Pora coś zjeść
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 93

Chleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie

Apetyczna babeczka
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 161

Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2

Tradycyjna Kuchnia
Pomidory pelati w przecierze pomidorowym do słoików na zimę 105

Nazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki. Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach. Składniki: 7,5 kg pomidorów 5

Tradycyjna Kuchnia
KLASYCZNE OGÓRKI MAŁOSOLNE 140

Na punkcie fermentacji oszaleli ostatnio wszyscy foodies na świecie: kapusta... Artykuł KLASYCZNE OGÓRKI MAŁOSOLNE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Nalewka ananasowa z wanilią i cynamonem 159

Kolejna nalewka w moim repertuarze to landrynkowa ananasówka. Przepyszny, złocisty trunek pachnący tropikalnym owocem z subtelną nutą przypraw. Już sam zapach obiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję

Smaczna Pyza