Są już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1
Tradycyjna KuchniaKeczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i
Tradycyjna KuchniaKilka dni temu na twarzoksiążce furorę robił post na temat pogody: w poniedziałek - słonecznie, dwadzieścia stopni; we wtorek - minus pięć i opady śniegu; w środę - piętnaście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKompot jabłkowy to zdecydowanie przepis dzieciństwa. Często mama go przyrządzała, a my piliśmy go rozrzedzonego z wodą, a później wyjadaliśmy miękkie jabłuszka. PYCHA! Składniki: 2 kg
Tradycyjna KuchniaZa każdym razem, gdy słyszę hasło "zupa szczawiowa", mam przed oczami zdjęcie sprzed dwudziestu lat, na którym urocza mała dziewczynka z dwoma kucykami przewiązanymi różowymi kokardami
Wrzosowa PolanaTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru
Tradycyjna KuchniaTegoroczny hit w mojej spiżarni ! Tak przygotowane pomidorki świetnie pasują do wszelkich sałatek i potraw zimnych. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 3 cebule 1 pęczek natki
Tradycyjna KuchniaPicie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Sok pomidorowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1917 roku
Tradycyjna KuchniaSezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot :) Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu
Tradycyjna KuchniaDzień dobry! Jak wiecie od już w sumie kilku lat samodzielnie przygotowujemy chleb na zakwasie, nawet gdybyśmy chcieli jeszcze wrócić do kupnych, to już niestety nie
Pora coś zjeśćChleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie
Apetyczna babeczkaĆwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2
Tradycyjna KuchniaNazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki. Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach. Składniki: 7,5 kg pomidorów 5
Tradycyjna KuchniaNa punkcie fermentacji oszaleli ostatnio wszyscy foodies na świecie: kapusta... Artykuł KLASYCZNE OGÓRKI MAŁOSOLNE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEKolejna nalewka w moim repertuarze to landrynkowa ananasówka. Przepyszny, złocisty trunek pachnący tropikalnym owocem z subtelną nutą przypraw. Już sam zapach obiecuje rozkoszną słodycz. Ja obiecuję
Smaczna Pyza