Porzeczki , tak jak i większość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczny i szybki dżem truskawkowy (w porównaniu do dżemu truskawkowego 3 dniowego ). Gęsty, bo sok z truskawek został wcześniej odlany. Z całymi owocami, im mniej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJak mógłbym nie ulec takiej małej/miłej prowokacji Marzeny? W żaden sposób bym nie mógł! Chciałem, co prawda, pójść w tym tygodniu w stronę samych
zadanie-gotowaniePaprykarz przygotowany w domu jest równie pyszny jak kupiony w sklepie. Jak dla mnie to rewelacja, nie za suchy, pachnący warzywami i rybą i bardzo smaczny
Kulinarne Fantazje MarioliKoniec sezonu na truskawki dla mnie oznacza ich magazynowanie na zimę. Zamrażarkę mam zbyt małą, by mrozić większe ilości tych owoców, dlatego ładuję je w słoiki
Weekendy w domu i ogrodzieDomowy twaróg (biały ser) to coś o niebo lepszego od sklepowej wersji. Jest delikatny, lekkostrawny. Wychowałam się w czasach, kiedy twaróg robiło się samodzielnie, zbierało się
Poezja smakuPyszne truskawki tak krótko są na naszych stołach i za szybko znikają, chciałoby się je zachować na dłużej i w tej konfiturze to się udało. Konfitura
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 6kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5kg cebuli natka - dużo (im więcej tym lepiej) 1szkl oleju 1szkl octu 10% 0,5szkl cukru pieprz i
Ukojenie PodniebieniaBardzo smaczny syrop z truskawek powstał jako "produkt uboczny" podczas produkcji dżemu. Bardzo szybki, bardzo prosty, robi się w zasadzie sam, trzeba tylko truskawki zasypać cukrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTen przepis wpadł mi w oko przez przypadek. Sól w d żemie - brzmi trochę dziwnie...ale właściwie dlaczego ni e sp róbować ? Zaryzykowałam - pierwszą turę dżemu
Mania WypiekaniaTak przygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już
Tradycyjna KuchniaCo roku robię ten dżem i choć jest czasochłonny to wychodzi bardzo smaczny i nie psuje się mimo wielomiesięcznego stania w piwnicy. Dzieciom bardzo smakuje więc
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKiszenie warzyw to stara metoda konserwacji żywności, bardzo popularna w polskiej tradycji kulinarnej, ale nie tylko. Wspomnieć należałoby o marokańskich kiszonych cytrynach czy koreańskim kimchi. Kisić
Smakowity Blog KulinarnyMój ulubiony dodatek do ozdabiania deserów. Czyż nie pięknie prezentują się soczyste, mocno aromatyczne wiśnie na torcie czy innym deserze? Alkoholowa wersja wiśni najbardziej do mnie
Tradycyjna KuchniaUwielbiam dżemy, dlatego co rok robię spore zapasy. Ale truskawkowego z miętą próbowałam po raz pierwszy i jestem zachwycona :) lekko orzeźwiający, wspaniały! Przeglądając blogi w ostatnich
Kolorowy Przepisownik