Składniki: 2 kg wiśni 2 żelfixy 2:1 500 g cukru Wiśnie rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami, zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już
Moje-pitraszenieAgrest zawiera naturalne pektyny dzięki czemu dżem ma dobrą konsystencję bez potrzeby dodawania produktów typu „fix”. Kwaśnawy smak agrestu z lekką nutą cytrusową doskonale kontrastuje z
Pyry na GazSok z czerwonej porzeczki pije zimą. Najbardziej lubię z herbatą. Lubię kiedy sok ma posmak kwaskowaty, dlatego użyłam tylko 0,5 kg cukru, ale śmiało
KukuleczkiSkładniki: 2 kg truskawek 2 żelfixy 2:1 1 kg cukru Truskawki rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami, zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już
Moje-pitraszenieOgórki małosolne niezwykle szybko można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :)
KukuleczkiSkładniki: 1 kg czerwonego agrestu 35 dkg cukru Przygotowanie: Agrest opłukać i usunąć ogonki, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i zasypać cukrem. Gotować około 1,5 godziny
czarrna od kuchniJeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli
Apetyczna babeczkaTaką sałatkę robiłam już kilka lat z rzędu, więc podczas sezonu cukiniowo-paprykowego - warto zaopatrzyć się w te warzywa i podczas zimy zajadać się pysznym dodatkiem
Di gotujekonfiturowa galaretka z wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego
Miód i pieprzSchab przygotowany według starej receptury i uwędzony w wędzarni zbudowanej przez naszego przyjaciela - Benka, który nigdy wcześniej nie wędził a nasz pomysł stał się inspiracją
Maminek kulinarnyCzas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po
Apetyczna babeczkaFrużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie
Di gotujeSposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów
Pasja SmakuKandyzowane nie muszą być tylko owoce ,ale też liście np.jak u mnie MIĘTY.Od znajomych dostałam jej dosyć dużo więc postanowiłam większość poddać prostej kandyzacji
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki