Kiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Konfitura z tych owoców jest
R'n'G KitchenI kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić. A
Stare GaryDosyć długo nie mogłam się przekonać do masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam , to teraz nie mogę się
Kulinarne przygody GatityIdealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej. Składniki: -1,5 szklanki wody -3 łyżki musztardy -1/3 szklanki słodkiej śmietany
Maminek kulinarnyDzień dobry! Kiedyś nie lubiłam dyni, była dla mnie mdła, mączna, niesmaczna. Jednak na szczęście smak i preferencje smakowe się zmieniają i obecnie bardzo często sięgam
Pora coś zjeśćPamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim
codojedzeniaW tym roku dynia nam obrodziła. Może nie ilością ale wielkością. Ważyła 47 kilogramów. Razem z córką „rozbierałyśmy ją razem w ogrodzie”, kroiłyśmy na kawałki, dalej
Smaki EwyWłoska przyprawa do mięs własnego wyrobu To już kolejna pozycja z serii domowe przyprawy i jak każda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych
Ogrodnik w podróżyGucamole nieco inaczej. Tym razem awokado flirtuje z kiwi. Całkiem udanie! Co potrzebne: 1 dojrzałe awokado 1 duże kiwi łyżka soku z limonki 1/2
Mam To Na WidelcuSłodko-pikantny chutney z gruszek podkręcony cierpką żurawiną – świetnie zagra z wędliną i twarogiem… Co potrzebne: 3 słodkie, ale lekko twardawe gruszki
Mam To Na WidelcuKlasyczna ćwikła w nieco innym wydaniu. Z ostrym jak diabli wasabi i kwaśną żurawiną… Co potrzebne: 3 pieczone buraki 1/2 łyżeczki wasabi 1
Mam To Na WidelcuMamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy
Sama słodycz i szczypta chiliZapach pigwowców chciałabym zatrzymać na cały rok. Pachnie nimi u mnie we wrześniu i pierwszej połowie października. Bardzo żałuję, że nie ma perfum, balsamów do ciała
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zachciało mi się coś słodkiego ... ...( nie taka to znów nowość) ale z racji ,że dziś święto i sklepy zamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam
potrawyregionalneOstatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak
potrawyregionalne