Odkąd poznałam lecznicze właściwości czarnego bzu, co roku robię z niego sok. No dobrze, w ubiegłym roku cały bez zjadły szpaki więc niestety nie robiłam, za
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Suszone pomidory to bardzo smaczny dodatek do wielu dań. Przygotowuje się je teraz, na koniec sierpnia, gdy pomidory są najlepsze …
My Blueberry CornerMają wszyscy, mam i ja ! Do przepisu Beaty z Lawendowego Domu przymierzałam się już rok temu, ale lato jakoś szybko minęło, pomidory się skończyły, nie
Stare GaryBardzo ostre i chrupiące ogóreczki z chili. Pomimo długiego czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł. 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Główka
VioletoweKucharzenieInspiracja: klik Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 3/4 szklanki soli 2,5 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 5 szklanek wody 1
Atlas Smaków2-3 kg małych patisonów, cebula, ziarna gorczycy, zalewa: 1 l wody, 1,5 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, 20 g przyprawy curry, 1,5
królestwo garówSkładniki: 8 główek czosnku pół szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli oliwa z oliwek zioła prowansalskie (około 1,5 łyżeczki
Qchnia po prostuWiem, wiem że dużo jest przepisów z kiszonymi ogórkami,ale co tam ; Na słoik litrowy - 7-8 małych ogórków gruntowych - 0,5 l wody z pół
Pasje JolkiMój ulubiony przepis na świeże warzywa przez cały rok. Zamiast stosować gotowe kostki rosołowe (których skład jest niezbyt zachęcający) możemy korzystać z własnych wyrobów- kroimy i
Tradycyjna KuchniaCzas zrobić zapasy na zimę, by chociaż trochę stały się wspomnieniem lata. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę z ogórkiem selerem i papryką. Robiona pierwszy raz przeze
W kuchennym oknie EwyW tym roku krzewy aroniowe ładnie obrodziły. Owoców było dużo, choć niezbyt duże. Za cierpkim smakiem aronii (szczególnie świeżo zerwanej) nie przepadam. Zauważyłam jednak, że jeśli
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 4 kg pomidorów, 1,50 kg kolorowej papryki, 2 kg cukinii, 0,80 dag cebuli, 4 łyżki oleju, 5 łyżek oregano, 2 łyżki chilli, 2
Pobite gary BarbaryDostałam trochę czerwonych mirabelek. Są słodsze niż żółte i troszkę mniejsze, dzieci od razu zjadły część na surowo. Jednak sporą trudność sprawiało im usuwanie pestek i
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKolejny przepis na buraczki na zimę, tym razem w zalewie..pomysł pochodzi stąd. .Ja zrobiłam z połowy porcji. 3 szkl. cukru 1,5 szkl. octu
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do
Tradycyjna Kuchnia