przetwory - 15421 przepisów (strona:756/1029)

PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 195

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy

potrawyregionalne
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH 174

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do

potrawyregionalne
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 196

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 205

  Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten

potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 163

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 237

Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 277

Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.  W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy

potrawyregionalne
OMLET BISZKOPTOWY 201

Puszysty omlet biszkoptowy   jest fajną propozycją na śniadanie. W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu. Mąka na pewno się znajdzie

potrawyregionalne
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 185

  Spaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać

potrawyregionalne
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM 194

    Macie jeszcze dynie? Ja mam dwie i postanowiłam z części zrobić dżem dyniowy z pomarańczą. Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niego

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 223

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 201

Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa

potrawyregionalne
SUSZONE POMIDORY 254

Podstawą suszonych pomidorów są najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti

potrawyregionalne
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 231

Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i  zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i

potrawyregionalne
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 320

Bakłażan i cukinia idealnie nadają się do  gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania