przetwory - 14998 przepisów (strona:757/1000)

Dżem mirabelka-banan i Dżem - mus z mirabelek 109

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa bardzo proste dżemy z mirabelek. Tych niedocenianych owoców wszędzie jest pełno. Wystarczy się rozejrzeć a na pewno znajdziecie jakiś drzewko w

Pyry na Gaz
Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy 103

Dla miłośników mięsiwa i pasztetów, tak więc dla mięsożerców i wegetarian.Wyrazisty, lekko słodkawy chatney na bazie z przemrożonych owoców aronii i dobrej brendy.  Składniki: 1

Apetyczna babeczka
Sos z cukinii na zimę, do mięs i makaronów. 1942

Sos z cukinii "chodził za mną" już od dłuższego czasu. Uwielbiam cukinię za to, że świetnie przechwytuje inne smaki. Sama na surowo jakoś specjalnie smakowita nie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki małosolne. 131

Kiedy przychodzi sezon na ogórki większość z nas ma ochotę na ogórki małosolne. Będąc u rodziców mojego męża miałam okazję być przy ich przygotowaniu i to

W kuchni u Moniki
Cukinia konserwowa. 172

Cukinia konserwowa mojej mamy. Składniki: cukinia - jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l, marchew, korzeń chrzanu, czosnek, 1l octu, 18 szklanek (18x250ml) wody, 2 szklanki i

W kuchni u Moniki
Ogórki konserwowe. 156

Składniki: Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L) 1L octu, 18 szklanek (250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie

W kuchni u Moniki
Ogórki kiszone. 132

    Składniki na 1L wody: 1L wody, korzenie chrzanu, czosnek , kwiaty kopru, 2 łyżki soli (40g), ogórki.   Przygotowanie: Ogórki umyć i ciasno powkładać do

W kuchni u Moniki
Kompot z brzoskwiń. 111

Dziś moja mama pochwaliła się, że robi kompot z brzoskwiń. Oczywiście od razu poprosiłam o zdjęcia. A jak zdjęcia już dostałam, to oczywiście razem z przepisem

W kuchni u Moniki
Pikle z ogórków. 135

Składniki: Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik

W kuchni u Moniki
Papryka konserwowa. 173

Składniki: Zalewa: (na 10kg papryki potrzeba podwójnej porcji zalewy) 1l octu, 18 szklanek (1 szklanka = 250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2

W kuchni u Moniki
Buraczki w słoikach. 122

Składniki: buraki, olej. Przygotowanie:   Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Obrać ze skóry.   Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powkładać do słoików. Na wierzch

W kuchni u Moniki
Buraczki w zalewie octowej. 173

Składniki: Zalewa: 5szklanek wody, 1 szklanka octu, łyżka soli, 3/4szkl. cukru. Ponadto: na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy. buraki. Przygotowanie: Zalewa: Wodę

W kuchni u Moniki
Sałatka ogórkowa z miodem. 120

Składniki: Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 1,5 łyżki soli, 1 szklanka octu. Ponadto: ogórki, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

W kuchni u Moniki
Sałatka jarzynowa 127

Składniki: 1kg białej kapusty  - pokroić, posolić, 1kg ogórków - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg pomidorów - pokroić w talarki, 1/2kg cebuli

W kuchni u Moniki