Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Po łączenie kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje
potrawyregionalneChciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-) Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole. Słodycz połączona z
potrawyregionalneWiem...większość z Was powie- że nie je smalcu! K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci
potrawyregionalneCzosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo, choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni. Wszyscy znamy
potrawyregionalneMiło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do
potrawyregionalneLubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z
potrawyregionalneNie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten
potrawyregionalneRabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można
potrawyregionalneWszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby
potrawyregionalneBurak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy
potrawyregionalnePuszysty omlet biszkoptowy jest fajną propozycją na śniadanie. W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu. Mąka na pewno się znajdzie
potrawyregionalneSpaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać
potrawyregionalneMacie jeszcze dynie? Ja mam dwie i postanowiłam z części zrobić dżem dyniowy z pomarańczą. Sporo zyskuje na smaku gdy dodamy do niego
potrawyregionalneŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do
potrawyregionalneZ wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa
potrawyregionalne