przetwory - 14998 przepisów (strona:741/1000)

KOMPOT Z MIODEM LIPOWYM I LAWENDĄ 53

Kolejna odsłona sezonowych owoców .Dziś kompot z domieszką przepysznego miodu z lipy i kwiatów lawendy.Co za zapach,a smak...!!! 2 litry wody 50 dag..cukru trzcinowego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 94

Kiedyś taką frużelinę owocową kupowałam w sklepie ,w tym roku postanowiłam zrobić ją do słoiczków sama.Świetna jest do ciast,na leśników,babeczek i innych smakołyków

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem z dyni, cytrusów i galaretki 122

Druga odsłona dżemu dyniowego w tym sezonie, tym razem w formie musu, gładki i bez wyczuwalnych kawałków. Smakuje bardzo orzeźwiająco, słodycz umiarkowana czyli tak jak lubię

Apetyczna babeczka
Marmolada z pigwy 118

Pierwszy raz miałam okazje robić coś z pigwy.  Spontanicznie powstała marmolada. Lubicie takie smaki? a może by nadała się do szarlotki zamiast jabłek? Marmolada z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii 153

Domowe warzywko z lubczykiem -przyprawa bez chemii Domowe przyprawy są najzdrowsze i najsmaczniejsze , przekonałam się o tym tworząc pierwszą grzybową …Teraz jak to zwykle bywa

Ogrodnik w podróży
Sos warzywno-pomidorowy do słoików na zimę 160

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy z dużą ilością warzyw, dlatego też często do klasycznego sosu pomidorowego który przygotowuję do makaronu czy klopsików dodaję marchewkę, selera i

sierotka maRysia w kuchni
Domowe antipasti z papryki i sera 251

Antipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły

sierotka maRysia w kuchni
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 159

Działajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast

sierotka maRysia w kuchni
Marmolada z pigwowców 67

Bardzo łatwa do zrobienia, choć wymagająca dużo pracy. Lubię zapach pigwowców surowych i poddanych obróbce termicznej, więc czerpię dużą przyjemność z ich przerabiania. Ale do ich

Weekendy w domu i ogrodzie
marynowane maślaki 131

składniki: 500 ml wody 200 ml octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 200 g cebuli 4-5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 4

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 148

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  

Maślane ciasteczko
Konfitura z ogrodowych kiwi 111

Kiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Konfitura z tych owoców jest

R'n'G Kitchen
Puree ( mus) z dyni pieczonej w wolnowarze 156

I kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić.  A

Stare Gary
Domowe masło orzechowe 92

Dosyć długo nie mogłam się przekonać do masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam , to teraz nie mogę się

Kulinarne przygody Gatity
Sos musztardowy 157

Idealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej.     Składniki: -1,5 szklanki wody -3 łyżki musztardy -1/3 szklanki słodkiej śmietany

Maminek kulinarny