Kolejna odsłona sezonowych owoców .Dziś kompot z domieszką przepysznego miodu z lipy i kwiatów lawendy.Co za zapach,a smak...!!! 2 litry wody 50 dag..cukru trzcinowego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKiedyś taką frużelinę owocową kupowałam w sklepie ,w tym roku postanowiłam zrobić ją do słoiczków sama.Świetna jest do ciast,na leśników,babeczek i innych smakołyków
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDruga odsłona dżemu dyniowego w tym sezonie, tym razem w formie musu, gładki i bez wyczuwalnych kawałków. Smakuje bardzo orzeźwiająco, słodycz umiarkowana czyli tak jak lubię
Apetyczna babeczkaPierwszy raz miałam okazje robić coś z pigwy. Spontanicznie powstała marmolada. Lubicie takie smaki? a może by nadała się do szarlotki zamiast jabłek? Marmolada z
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe warzywko z lubczykiem -przyprawa bez chemii Domowe przyprawy są najzdrowsze i najsmaczniejsze , przekonałam się o tym tworząc pierwszą grzybową …Teraz jak to zwykle bywa
Ogrodnik w podróżyBardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy z dużą ilością warzyw, dlatego też często do klasycznego sosu pomidorowego który przygotowuję do makaronu czy klopsików dodaję marchewkę, selera i
sierotka maRysia w kuchniAntipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły
sierotka maRysia w kuchniDziałajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast
sierotka maRysia w kuchniBardzo łatwa do zrobienia, choć wymagająca dużo pracy. Lubię zapach pigwowców surowych i poddanych obróbce termicznej, więc czerpię dużą przyjemność z ich przerabiania. Ale do ich
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 500 ml wody 200 ml octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 200 g cebuli 4-5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 4
Domowy Smak JedzeniaIntensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z
Maślane ciasteczkoKiwi od zawsze kojarzy się nam z tropikiem...od jakiegoś czasu popularne wśród polskich działkowców, cieszy się tzw. nazwą "mini kiwi". Konfitura z tych owoców jest
R'n'G KitchenI kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić. A
Stare GaryDosyć długo nie mogłam się przekonać do masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam , to teraz nie mogę się
Kulinarne przygody GatityIdealny sos do jajek i dań z jajkami w roli głównej. Składniki: -1,5 szklanki wody -3 łyżki musztardy -1/3 szklanki słodkiej śmietany
Maminek kulinarny