wymyślnych nie należała (i dobrze :-)) ale na pewno była bardzo smaczna i pożywna. Po przeczytaniu starych książek kucharskich i wielu rozmowach ze starszymi ludźmi wyłonił nam się obraz kuchni prostej i smacznej i taką też postanowiłyśmy zaprezentować. Ja zajęłam się przygotowaniem ziemniaków z ogniska (z pomocą przyszedł mi przepis na ziemniaki jak z ogniska oraz ciastek które zawsze piecze(...)dzieła!!! Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do podsypania, posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jajo, cukier i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka, układać na posmarowanej blasze (użyłam papieru do pieczenia), smarować białkiem, posypać grubym
sierotka maRysia w kuchniPodobno te wyszły mi najpaskudniejsze :P Z efektu jestem bardzo zadowolona :) Jak zwykle, proste rozwiązania są najlepsze ;) Składniki: Babeczki czekoladowe: szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki kakao 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone(...)babeczek. Masa: Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. W masę wbijamy żelki. Ciasto pozostałe z wydrążania kruszymy i obsypujemy wierzch babeczek. GOTOWE! :) Przepis na babeczki pochodzi ze strony I Love Bake
Czerwona PorzeczkaDomowy chleb wieloziarnisty jest bardzo prosty w wykonaniu. Robi się go naprawdę szybko. Czas wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli(...)kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste, otręby owsiane, sezam, ziarna słonecznika i dyni. Wszystkie składniki wymieszałam. Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do dwóch natłuszczonych foremek
potrawyregionalneKiedyś już wrzucałam na bloga przepis na bajaderki, ale czas go nieco ulepszyć i "ozdrowić", żeby z czystym sercem i sumieniem móc taką bajaderkę zaserwować maluchowi
Przepysznik - BLW i nie tylkożycie a w niej znalazłam dodatek kulinarny, w którym między innymi przedstawiono dania z naleśników pochodzące z różnych zakątków świata. Proste i szybkie (a takie mama dwójki małych dzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie(...)myślę że z powodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokr
cucinareprzepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis , bo warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to chleb który nie może się znudzić. Przepis pochodzi(...)bardzo wzbogacają smak chleba. Przy tym przyspieszają jego wyrastanie. Oczywiście można ich dodatek zupełnie pominąć. Wydłuży to jednak znacznie czas wyrastani. Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do misy robota. Wyrabiam ciasto, stopniowo dolewając wody. Ma być luźne i lepkie. Przygotowuję foremkę. Smaruję olejem i wysypuję otrębami, dzięki czemu moje chleby nigdy nie przywierają. Przekładam ciasto do foremki. Górę chleba wyrównuję zwilżoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję(...)tradycyjny duński bożonarodzeniowy deser to coś w rodzaju puddingu ryżowego, ale nieważne... Istotny natomiast jest fakt, że czym prędzej za przygotowanie rzeczonego się zabrałam.Pudding ryżowy to sprawa niezwykle prosta - gotujemy ryż na mleku z dowolnymi dodatkami, i już. Okazało się jednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDostałam zaproszenie od Amber do wspólnego pieczenie chleba z tang zhong. Dziękuję.Nie byłam jednak pewna czy taki chleb uda się w automacie którego używam
Proste PotrawyProste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy(...)mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami
prawdziwe jedzenieSkładniki na spód: 100 g ciastek kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 2 kostki tofu naturalnego tj. 2 x 180 g 1/2 szklanki ugotowanej kaszy
Proste PotrawySkładniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy
Słodkie okruszkikeksówek wysmarowanych dokładnie olejem i otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje(...)stopni C. Wyłączamy i co jakiś czas powtarzamy czynność. To powinno zachęcić nasze chlebki do rośnięcia :) Jeśli lubimy domowe pieczywo, a nie mamy czasu na ich zrobienie polecam prosty chlebek ze słonecznikiem i otrębami, który mieszamy łyżką i od razu pieczemy. Jest znakomity
Pani na deserłyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka (użyłam sojowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, nalej porcje ciasta. Smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami np. z bananem i wiórkami koksowymi
Zdrowie na języku :Pdokładnie wymieszać. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wodę i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, aby było
Opowieści z piekarnikaprzegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać
KuchniaWeDwoje.pl