Cóż powiedzieć? Jesteśmy wielkimi fanami śniadaniowych placuszków . Wbrew pozorom to prosty i szybki sposób na efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w weekendowe poranki :-) Były więc placuszki jogurtowe z borówkami , otrębowe z kokosem i jagodami , gryczane z bakaliami , jaglane , budyniowe , dyniowe i bananowe . Dziś przepis na pyszne placuszki z truskawkami. Pospieszcie się, bo w tym roku(...)jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka pokrojonych w kawałki truskawek wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię do pankejków i nakładam ciasto. Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą stronę. Podaję udekorowane świeżymi truskawkami
babka w formieWymieszać do rozpuszczenia cukru. W większej misce wymieszać mąkę pszenną i razową, a następnie dodać rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku, olej i jogurt. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto przez ok. 10 min. Gdy ciasto będzie za mokre - dodać mąkę, a gdy za suche - jogurt lub mleko. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem konopnym/lnianym, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
Czarnawisienkaciepłe miejsce. Rozpuścić masło i odstawić, aby lekko przestygło. Mąkę przesypać do wysokiej miski, dodając kolejno sól, masło, mleko i jajko. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny). Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle
KuchniaWeDwoje.plpieczenia i kakao. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodajemy do niej jajko, a następnie suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy lekko spłaszczone kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach układamy czekoladowe cukierki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciasteczka wyciągamy
Życie zaczyna się w kuchnilekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier. Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Po tym czasie dodać rozbełtane jajko, mąkę, sól i wyrobić ciasto energicznie ręką na jednolitą masę. Proponuję najpierw dodać 350 g mąki i po wyrobieniu ocenić czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Nie powinno być zbyt luźne, po wyrośnięciu powinniśmy
Jadło i czytadłoDieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak w moim przypadku podejrzenia lekarskie okazały się nieprawidłowe i jeśli czasami ograniczam gluten - to nie dlatego, że muszę, ale dlatego, że chcę. Książka zawiera(...)mięsem i rybami - dania bezmięsne i wegetariańskie - surówki Przekąski: Sałatki na lekki lunch lub kolację: Desery i wypieki: Każdy przepis jest starannie opracowany , a wszystkie proponowane potrawy są bardzo proste w przygotowaniu i odznaczają się łatwo dostępnymi i niedrogimi składnikami. Przepisy te zawierają również informację na temat ilości porcji oraz przy niektórych, na końcu znajdują się wskazówki , które
Di gotujeodchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik(...)LISTOPADOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Posadzone i Zjedzone Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life Twins
Grunt to przepis!lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką , oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Smakują dużym i małym łasuchom. Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować. 1 kg mąki 7 żółtek 2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki drobnego cukru ¼ szklanki oleju 5 dag drożdży 2 łyżki alkoholu(...)minut) Następnie ubijam żółtka z cukrem i solą. Do większej miski przesiewam mąkę, przekładam żółtka, wyrośnięty zaczyn, wlewam resztę mleka, olej i rum, zagniatam elastyczne ciasto, jeśli jest taka potrzeba można podsypać mąką, tak aby się nie kleiło do rąk. Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
Takie tam pichceniemoim blogu znajdziecie przepis na szybkie serkowe pączki i śliczne, aromatyczne pączki serca . Tym razem podzielę się z Wami przepisem na świetne pączusie z dziurką. Proste w wykonaniu, mało pracochłonne a do tego pyszne. Składniki: 600 g mąki pszennej 100 g masła 30 g świeżych drożdży 40 g cukru 1 jajo + 2 żółtka 2 czubate(...)chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem z jajami, śmietaną i wódką oraz szczyptą soli do mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy
Farmażonymoich ulubionych, a to z tego względu, że jest szybki do zrobienia i jednocześnie pyszny. Przyznam, że zajadam jeszcze ciepłe kromki takie dla mnie są najlepsze. Zapraszam... Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają(...)sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do wyłożonej papierem
Kubki smakuPieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 2. Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut. 3. Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową 4. Delikatny(...)minut. 8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta. 9. Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie 10. Placuszki kokosowo-dyniowe na słodko. Pyszne śniadanie w dyniowo-kokosowej odsłonie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że jesteście
Słodkie okruszkinożem. Ciasteczka same w sobie wyszły bardzo smaczne - cytrynowo-cynamonowe, kruchutkie, aromatyczne. Dekoracja dodała im charakteru - lukier królewski i odrobina barwnika mogą zdziałać cuda. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt naprawdę znakomity. Może za rok przyda się Wam taki przepis...? Krwawe ciasteczka cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka(...)żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny, delikatny tort z obłędną masą kokosową i malinami. Prosty i w miarę szybki do zrobienia, a efekt końcowy, zarówno wizualny jak i smakowy, zachwyci niejednego. Maliny można zastąpić innymi owocami, doskonale nadadzą się truskawki czy jagody. Polecam :) Składniki na biszkopt: 8 jajek 400 g cukru pudru 160 g mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem(...)pomocą szpatułki, stopniowo dodawać przesiane mąki, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Masa kokosowa: 750 ml śmietany 30% 350 g serka mascarpone
Domowa cukiernia EwyOgólnie stronię od mąki pszennej, staram się używać mąk żytnich pełnoziarnistych lub razowych, czasem kukurydzianych. Nie lubię również potraw z ogromną jej ilością. Naleśnik w wykonaniu jest banalnie prosty i nie musimy martwić się o grudki. Jem go na wszystkie możliwe sposoby: na sucho, na słodko, na słono, z mięsem. Gorąco polecam z ricottą, ze szpinakiem i twarogiem(...)układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą z oliwek. Smażymy do czasu gdy cała góra się zetnie. Obracamy na drugą stronę i smażymy 1-2min. Dodatki zależą już od Waszej
Be Fit Be Strong