wpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym . Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku . Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę. Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy
Chilli Czosnek i Oliwalanguage:EN-US;} Szarlotka :) Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę Składniki: 3szkl mąki 1 kostka masła 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika
Bonapetit2xMsame muffinki, sprawa jest dziecinnie prosta. Na początek łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Następnie wlewam mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek na muffiny nakładamy po ok. 1,5 łyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej
Ratunku obiadlodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKto nie lubi przekąsek .... bo ja tak :) zwłaszcza wieczorami, gdy dzieci już śpią organizm zaczyna się już regenerować odzywa się żołądek ...chcę jeść. No cóż może
Basia w kuchniZakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go
W kuchni wieczoremCzy pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego
Nerds Kitchenwaniliowy lub cynamon. Zagnieść. Masa będzie dość wilgotna i taka ma pozostać! Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C. Z masy odrywać kawałki ciasta, formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni i układać na przygotowanej blaszce do ciasta. Piec ciasteczka przez około 25 minut, aż nabiora pięknego złotego koloru. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na blaszce
maniapieczeniawięc uzyskacie lekko cytrynowy posmak) albo odrobiny kurkumy (wtedy smak będzie bardziej “egzotyczny”). Jeśli chcecie zachować podstawowy ryżowy smak ale uzyskać kolor, to użyjcie barwnika spożywczego. Produkcja jest dość prosta, ale potrzeba do niej urządzanie do gotowania na parze – wystarczy Wam zwykły parownik metalowy – bambusowy jest o tyle fajniejszy, że daje ciekawy aromat i nie skrapla pary(...)CENA: 10 zł LICZBA PORCJI: 8 ciastek POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ miska formy do muffinek (najlepiej silikonowe) parownik bambusowy lub metalowy parowar garnek o średnicy posującej do parownika SKŁADNIKI: CIASTO mąka ryżowa – 125g woda – 220 ml cukier – 80g olej rzepakowy – 1 łyżeczka ZACZYN drożdże świeże – 3g mąka ryżowa – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki cukier – szczypta
Nerds Kitchenmiski. Dodaj masło i mleko. Ubij na najniższych obrotach miksera, aż składniki się połacza. Zwiększ obroty do średnich i ubijaj kolejne 2 minuty. Używaj do smarowania cupcakes, muffinów, lub ciast
Lejdi of the housesoli Wykonanie: Serek wiejski przełożyć do miski (jeśli ma dużo serwatki należy ją odlać). Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni nakładać po jednej łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Placki podałam polane konfiturą z czarnych porzeczek Stovit . Jej lekko kwaskowaty posmak idealnie wkomponował się w słodki smak placków
Zrób to smaczniełyżeczki soli W ciepłym mleku wymieszaj drożdże dodaj dwie szczypty cukru. Odstaw na 15 minut. Do mąki dodaj drożdże i w/w składniki. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj małe bułeczki ułóż na blaszce i odstaw na 25 minut. Nastaw piekarnik na temp 220 stopni C na spód wstaw rondel ze wrzątkiem. Wstaw bułeczki
SMYKWKUCHNItostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty. Polecam również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki: 500 g mąki pszennej (typ 500) 250 ml ciepłej wody(...)odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować. Ponownie zagnieść ciasto
O kuchni z uczuciemnadzieja na lepsze dni. Jednak cała ta sytuacja ma także swoje plusy, ponieważ w związku z kiepskim nastrojem nie brakowało u mnie słodkich pocieszaczy. Tym razem tylko sprawdzonych, z prostych i przyjemnych przepisów, przy których nie trzeba się zbytnio koncentrować… sam relaks. A czy jest coś prostszego i lepszego niż muffinki? Nie jest tajemnicą, że uwielbiam urocze babeczki(...)swoje miejsce w sieci. Koniecznie przetestujcie Zapraszam także po przepis na równie smaczne muffinki bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Fitsweet.mePyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion. Składniki (na 1 bochenek): - 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450) - 500 ml ciepłej wody - 1 opakowanie suchych(...)wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. W misie miksera załóż nóż do wyrabiania. Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program Pastry P1. Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie tradycyjne: Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp
CookYourself