Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka
Gotowanie...to proste !Inspirowałam się przepisem z tej książki , jednak sporo zmieniłam. Ravioli wyszło naprawdę dużo, starczyło jeszcze do odgrzania na następny dzień. Właśnie takie ravioli są na zdjęciu
Corner With Recipesjajko * 125 g masła * dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit ) * cukier puder do posypania * foremka w kształcie jajka Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną
Zrób to smacznieoprószenia naleśników Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlewamy mleko, wodę gazowaną i wbijamy 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką, tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję (bez grudek). Naleśniki smażymy na odrobinie oleju kokosowego na małej patelni. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, składamy według upodobań i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkizostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy jajko i żółtko, szczyptę kurkumy, aby nadać ładniejszy kolor i szczyptę soli do smaku. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać 1 - 2 łyżki wody), wyrabiamy je przynajmniej 10 minut. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto
Quinoa Raz!chwilķę, przygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się. Składniki; 140 g mąki pszennej(...)uzyskania „piaskowej” konsystencji. Do sypkich składników dolewamy połowę mleka i miksujemy dalej. Dodajemy jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego
Rusty Forkpostawiłem go wypróbować. Zrobiłem! I mega zaskoczenie! Wreszcie coś co mi odpowiada w 100%. Bułka jest pyszna, fajnie „trzyma” całego burgera w środku, do tego jest mega prosta i szybka w wykonaniu. Nie jest tylko taka gruba jak zwykła bułka. A smak? WOW! Delikatnie przebijająca się słodycz sezamu idealnie pasuje do grillowanego mięsa i perfekcyjnie komponuje się(...)około 6 łyżek) dokładnie i mocno mieszamy z jajkiem, solą, ½ łyżeczki sody, łyżeczką soku z cytryny i ewentualnie łyżką miodu (chociaż dla mnie samo tahini jest dość słodkie). Jeśli ciasto wychodzi za gęste (dużo zależy od samego tahini) – to dodajcie wodę lub odrobinę mleka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wylewamy ciasto w rozmiarze potrzebnej nam bułki do burgera
PaleoLifeOdkąd wróciłam z Włoch, jestem zakochana w tamtejszej kuchni. Jest on a prosta ale bardzo smaczna i bazuje na podstawowych produktach. Mo mentami podobna do polskiej, gdyż włoskie "gnochi" to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty ch lebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób "foccacią " n azwać to nie wiem(...)cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na pół i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. Oliwki pokroić grubsze plasterki i ułożyć
Delusional Trineszklance ciepłej wody i dodać do ziemniaków, wymieszać i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać
Tradycyjna Kuchniaodchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nastawić piekarnik(...)Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life Twins
Posadzone i zjedzoneolej roślinny. Połącz suche i more składniki, ale tylko do ich połączenia, nie rób tego mikserem. Idealne ciasto jest gęste ale lejące i ma delikatne grudki. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości, a dokładnie wyjdzie jedna duża łyżka (taka do zupy) i mała łyżeczka (do herbaty) na jedną foremkę. Piecz w nagrzanym piekarniku (włącz go na 5 minut przed pieczeniem(...)mogą się lekko kleić tuż po wyjęciu z piekarnika do ścianek papilotek, zwłaszcza spód, gdy wystygną całkowicie nie ma z tym problemu. Takie „golasy” można w bardzo prosty sposób zbajerować polewając je np. roztopioną czekoladą, albo zrobić dziurę (użyłam wihajstra do wycinania gniazd nasiennych z jabłek) i napchać dżemu. Smacznego! Artykuł Wegańskie muffiny przepis podstawowy pochodzi
greenscarfamarantusu ekspandowanego Lody: 150g mrożonych malin 2 łyżki syropu klonowego 80g jogurtu sojowego Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego 1 banan 125g malin syrop klonowy do podania Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsyp amarantus i ponownie zamieszaj Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź po całej powierzchni patelni. Nakładaj
Roślinna - blog wegańskiZiemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu . Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować! Składniki: 600 g ziemniaków(...)Wykonanie: ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kokosowo- owsiane ciasteczka na bazie białek. Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i proste przepisy. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, nie za słodkie. Zmieniłam nieco proporcje składników i dodałam drobinki gorzkiej czekolady. Na około 25 kokosanek potrzeba : 4 białka ( należy je ocieplić, wtedy szybciej się ubije piana(...)soli na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić
Niebieski kubek z kawacórci jak tylko wyjęłam mąkę. Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach, a każdy kto spróbował zrobił tylko mmm. Zapraszam... Przepis zaczerpnięty od babeczka.zuzka.pl Stopień trudności - prosty, należy podpatrywać sytuacje w piekarniku po 10 min. pierniczki mogą nie dojść ja dostawiłam na kolejne 3 minuty. Skala smaku - 10/10, mocno wyczuwalna przyprawa do piernika, na tą porcję(...)przyprawa do piernika Miód przekładamy do garnka, podgrzewamy go do dokładnego rozpuszczenia a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce
Kubki smaku