kadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste, co odebrało im nieco dawnej magii i egzotyki. Ale korzenie nadal kryją w sobie niezwykłą moc i tylko czekają, by ją uwolnić. Potrafią całkowicie odmienić potrawę, wydobyć z niej(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnyCzy Dorota będzie szefem kuchni? Od kilku tygodni pojawia się nowa kampania Lidla, która zaciekawia wszystkich. Niektórzy przypuszczają, że Dorota będzie konkurowała z Okrasą. Otóż
Niezły Młynekłagodzi wzdęcia. Odkaża i odświeża. Nie powinny go jednak spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby cierpiące na refluks żołądkowy bądź wrzody. Wykonanie tego syropu jest banalnie proste. Potrzebujecie szklanki cukru, szklanki wody i dużego, dorodnego kawałka imbiru. I łyżki stołowej czarnego pieprzu, w ziarnach. Imbir oskrobujemy tak, jak młode ziemniaki – nie obierajcie go nożem czy obieraczką szczelinową(...)sicie i zlewamy do butelki. Powinniście otrzymać szklankę syropu (około 230-250ml) a jako efekt uboczny gotowania – pyszny imbir w cukrze, świetny do odświeżenia oddechu, dodania do ciasta, po pokrojeniu świetny do lodów. Pakujemy go w słoik i trzymamy w lodówce. Syrop możecie przechowywać w suchym, chłodnym miejscu około 3 miesięcy. Nie trzeba go przechowywać w lodówce –proporcje cukru
Karo in the KitchenKolejny przepis na pierniczki :) Co ja poradzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki(...)jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód i masło, jeszcze ciepłe wlewamy do mąki zarabiając ciasto nożem. Dodajemy jajko, cukier, siekamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto rękami. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm (jeśli się klei można podsypać mąką) i wycinamy pierniczki. Układamy ciasteczka na blaszce
chili & sugarjeszcze dokładnego pomysłu :) I tak dzięki Pani Ani, z bloga Słodkie niebo , razem z bliskimi mogliśmy delektować się przepyszną, puszystą babką marmurkową :) Jest na prawdę godna polecenia :) Szybka i prosta w przygotowaniu, nie za duża, idealna do porannej kawy bądź poobiadowego deseru :) Dokonałam niewielkich zmian, dlatego niektóre elementy mogą różnić się od pierwotnego przepisu :) Składniki: - 150 g mąki pszennej(...)proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa nie będzie aż tak gęsta, wymieszaj. Wylej na masę jasną. Piecz ok. 55 minut. Smacznego
Zdrowie na języku :Pwiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)sama w sobie jest nieco nudna (na Boga, to przecież tylko ugotowana śmietanka!), świetnie sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki. Na blogu Kuchenny bałagan znalazłam wspaniały, prosty przepis na mus czekoladowy. Delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeakcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki na zimno, które to C. tak uwielbia. Na ostatniej stronie(...)dopóki nie spróbuję, nie będę wiedziała. Jak będzie niedobry, przynajmniej więcej błędu nie popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf... Jednak idąc za radą C., w końcu weszłam do kuchni. Nieco bardziej nieśmiało niż zwykle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i
CiastkozercyPlacki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :)Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem..U mnie(...)tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Walijskie Pichceniejego dojrzewania. Szkoda, że u nas nie jest dostępnych tyle rodzajów fety. 2. Greckie ciasta Przed wyjazdem do Grecji nie wiedziałam nic na temat ich ciast. No, może słyszałam o baklavie, ale raczej z budki z kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie(...)ciasta filo, przypominającego makron vermicelli, z nadzieniem z orzechów i migdałów. Baklava to ciasto filo nadziewane orzechami, nasączone słodkim syropem. Obok baklavy (prawy górny róg zdjęcia) możecie zobaczyć ciasto, którego nazwy niestety nie pamiętam, ale które składa się z ciasta filo z nadzieniem z mleka z wyspy Kalymnos (jak opowiedział nam Costas, syn właścicieli hotelu). Politiko to spód z ciasta
Chilli Czosnek i OliwaCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 szklanki Drukuj Mleczny koktajl z wodą kokosową i bananem By Piotr 18 czerwca 2018 Mleczny koktajl z wodą
Pogotujmy.plKeks zrobiłam w niedzielę w ekspresowym tempie, ponieważ nie wyszedł mi sernik na zimno... Robiłam tak ekspresowo, że 5 minut po wyjęciu z piekarnika przyszli goście
Ze smakiem bez glutenuświeci pustkami. Domowi giganci wyjadają wszystko co upiekę. Ciastka thumbprint na pewno będą im smakować. Pewnie usłyszę zaraz od drzwi co tak pachnie…Święta! Przepis na thumbprint jest prosty i nie przysparza problemów. Jeśli lubicie ciastka z nadzieniem to będą Wam na pewno smakować. W tym przepisie użyłam laskowych orzechów ale oczywiście możecie wybrać dowolne orzechy lub migdały. Ciastka(...)masło z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po kolei jajko, żółtko, likier i waniliowy ekstrakt cały czas miksując. Dodaj teraz suche składniki i miksuj do połaczenia składników. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Roztrzep białko widelcem. Formuj małe kulki z ciasta około 25 g, mocz w białku i obtaczaj w orzechach. Układaj na blasze w odstępach
codojedzeniatłuszczu i wystudzone skwarki rozdrabniam blenderem, skwarki możemy również rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem, jeżeli używamy maszynki to najlepiej jest zmielić skwarki dwa razy. Przygotowanie ciasta: Na blat wysypuję mąkę, dodaję do niej cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy w środku robię dołek i dodaję żółtka, śmietanę i rozdrobnione skwarki. Ciasto zagniatam przez chwilę
Uwaga Babcia Gotujeczasie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Cebulę również ścieramy na tarce. Dodajemy do miski jajka i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzewamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany
Marta Gotuje