proste ciasto - 15398 przepisów (strona:727/1027)

WIELKANOCNE DEKORACJE DIY 139

Ozdoby Wielkanocne cieszą oko żywymi barwami wiosny, nie wymagają tak dużej zręczności   jak Bożonarodzeniowe. Wystarczy np. owies posiać owies w pojemniczkach i po 10 dniach

RAROSSA
Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake 137779

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :)  Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PANCAKES Z SOSEM WANILIOWYM 151

słodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani  A placuszki rozpływające się w ustach !  SKŁADNIKI:  (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka(...)cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.   SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka

Marcepanowa kuchnia
Sałatka z rukoli, pieczonego buraka i sera feta 384

mojej strony. Czas nadrobić zaległości! Jeśli jej spróbujecie, to jestem niemal pewna, że będziecie do niej wracać, tak jak ja. Moja sałatka z rukoli, buraka i fety jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu składników, nie jest przeładowana i przekombinowana. Podoba mi się jej prostota i to, że wszystkie jej składniki do siebie idealnie pasują. Świetnie smakuje(...)ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także można go pokroić w plasterki i położyć na kanapkę czy też dodać

Dietolog
Bułki pszenne ze słonecznikiem. 153

zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, siemię i słonecznik.Wymieszać. Wlać drożdże z mlekiem, ciepłą wodę i na końcu olej. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinkę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Uformować wałek, następnie lekko

Agusiowe smakołyki
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 820

Został mi majonez z sałatki, a jako że chce się zawsze coś słodkiego do kawki czy herbatki to postanowiłam go w tym oto słodkim celu zużyć

Gotowanie...to proste !
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 137

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki(...)cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie:  Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając

Walijskie Pichcenie
Kruche piernikowe ciasteczka 141

trójboczną formę do pieczenia od Betterware Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), żółtka jajek, cukier puder i przyprawę do piernika. Składniki szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy

Słodkie okruszki
Przepis na placki z jabłkami – przepyszne placki z jabłkami 1403

dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam – możemy wymieszać rózgą lub mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta, całość dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków z jabłkami: Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Placki smażę z obydwu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone

Uwaga Babcia Gotuje
Kluski francuskie kładzione 366

wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej nakładać niewielką ilość ciasta, a także należy pamiętać o tym, aby za każdym razem

Ugotować
Kokosowa babka 123

dziś prosta babka z kokosem. Smakuje rewelacyjnie i każdy da radę ją zrobić.Nie trzeba umieć to po prostu samo idzie. Składniki: białka 6 szt cukier 150 g mąką pszenna typ 500  150 g kokos 100 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki masło 100 g Dodatkowo: cukier puder   Wykonanie: Do misy wlewamy zimne białka i miksujemy(...)kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto pyszne wyszło

Różowa kuchnia
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI 124

Przepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie(...)wodą i odstawcie, aby zmiękły. Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość

OliveandThyme
PIZZA Z SEREM W BRZEGACH JAK PIZZA HUT + FILMIK 201

Pizza z serowymi brzegami jest smaczną alternatywą dla smakoszy tego wypieku i sera. Dzięki temu pizza jest zjadana do samego końca. Przepis jest prosty i myślę że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem i upieczeniem, w dodatku jest mega smaczna. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory

Kulinarne Fantazje Marioli
Krem daktylowy, czyli naturalny substytut białego cukru 188

Wypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników

vaniliowoczekoladowa
Kolorowy biszkopt idealny 247

pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj zabarwioną masę do masy białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, przesiej obydwie mąki i delikatnie

Kulinarna (nie)codzienność