wyjątkowe okazje; kilka, które się nie sprawdziły i tylko łypię na nie spod oka, zdejmując z wieszaka jednak coś innego. Na ostatnich zakupach hurtem kupiłam trzy sztuki; jedną, prostą i lekką, noszę ostatnio ciągle. Wiosna bowiem postanowiła pokazać, co potrafi, i jeden upalny dzień goni kolejny. Bosko! Poważnie rozważamy możliwość wybrania się na plażę. A uwierzcie - obcokrajowcom(...)naprawdę sycąca. To taka familijna porcja; idealna na deser po rodzinnym, czerwcowym grillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiestety, nie mam czym się pochwalić :( Wypiek niezbyt udany. Może mój zakwas był za mało aktywny i dlatego chleb słabo wyrósł ? Przepis pochodzi z tego bloga
Proste PotrawyWyobraźcie sobie to… Otwieracie usta, kładziecie apetycznie wyglądającą i przyjemnie schłodzoną czekoladkę na języku, zamykacie paszczę i czekacie… Po chwili czujecie, że zaczyna się ona rozpływać
Lamarida.plŚwięta, święta i po świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych zaległości... Na naszym Wielkanocnym stole standardowo gościły babki cytrynowe
Justa próbuje gotowaćSylwester był wprawdzie 3 tygodnie temu, ale dopiero teraz mam czas dodać post związany z przekąskami jakie przygotowałam dla naszych gości w sylwestra. Cały stół złożony
Justa próbuje gotowaćInspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze
babka w formiePrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem
babka w formieKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami
babka w formieDzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego
Niezły MłynekPyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :) Wbrew pozorom rolada
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaSkładniki : 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklanka mąki pszennej 2/3 letniej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połącz i pozostaw na 8 - 12 godz. w ciepłym
Proste Potrawymalowniczych uliczek, żeby znaleźć skarby, które ma do zaoferowania. Jednym z nich był ogród botaniczny, który odkryliśmy bo przejeżdżał obok niego autobus. Spróbowaliśmy tam wrócić na nogach- nie taka prosta sprawa, szczególnie że konQbkowi włączył się tryb "Beztroski Globtroter", który na każde moje pytanie o nasze położenie odpowiada z niezmiennym entuzjazmem "jakoś dojdziemy". Jego zapał ostudził nieco pan kioskarz(...)puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam, że jedliśmy te bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy
les mirabellesmleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy(...)pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się z ziaren kukurydzy. Ma biały kolor i nie posiada smaku, ani zapachu. Przepis na bezglutenowe ciasteczka skondensowane jest bardzo prosty i uniwersalny. Można je upiec w wersji podstawowej lub z dodatkami, i wykorzystać: suchy mak, proszek truskawkowy, kakao, czekoladę, przyprawę do piernika… i nie tylko. To idealne łakocie na spotkanie
mojewypiekiinietylko