Witam Kochani dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :) Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka(...)cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka
Marcepanowa kuchniamojej strony. Czas nadrobić zaległości! Jeśli jej spróbujecie, to jestem niemal pewna, że będziecie do niej wracać, tak jak ja. Moja sałatka z rukoli, buraka i fety jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu składników, nie jest przeładowana i przekombinowana. Podoba mi się jej prostota i to, że wszystkie jej składniki do siebie idealnie pasują. Świetnie smakuje(...)ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także można go pokroić w plasterki i położyć na kanapkę czy też dodać
Dietologzaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, siemię i słonecznik.Wymieszać. Wlać drożdże z mlekiem, ciepłą wodę i na końcu olej. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinkę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Uformować wałek, następnie lekko
Agusiowe smakołykiZostał mi majonez z sałatki, a jako że chce się zawsze coś słodkiego do kawki czy herbatki to postanowiłam go w tym oto słodkim celu zużyć
Gotowanie...to proste !Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich. Składniki(...)cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając
Walijskie Pichcenietrójboczną formę do pieczenia od Betterware Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), żółtka jajek, cukier puder i przyprawę do piernika. Składniki szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy
Słodkie okruszkidodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam – możemy wymieszać rózgą lub mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta, całość dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków z jabłkami: Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Placki smażę z obydwu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone
Uwaga Babcia Gotujewymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej nakładać niewielką ilość ciasta, a także należy pamiętać o tym, aby za każdym razem
Ugotowaćdziś prosta babka z kokosem. Smakuje rewelacyjnie i każdy da radę ją zrobić.Nie trzeba umieć to po prostu samo idzie. Składniki: białka 6 szt cukier 150 g mąką pszenna typ 500 150 g kokos 100 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki masło 100 g Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Do misy wlewamy zimne białka i miksujemy(...)kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto pyszne wyszło
Różowa kuchniaPrzepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie(...)wodą i odstawcie, aby zmiękły. Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość
OliveandThymePizza z serowymi brzegami jest smaczną alternatywą dla smakoszy tego wypieku i sera. Dzięki temu pizza jest zjadana do samego końca. Przepis jest prosty i myślę że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem i upieczeniem, w dodatku jest mega smaczna. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory
Kulinarne Fantazje MarioliWypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników
vaniliowoczekoladowapianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj zabarwioną masę do masy białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, przesiej obydwie mąki i delikatnie
Kulinarna (nie)codziennośćWymarzony chleb bezglutenowy - prosty, szybki do wykonania i po prostu pyszny! Sprężysty,zwarty, lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik(...)cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Foremkę ( keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko przemieszaj i wylej do formy
Kuchnia bezglutenowaorkiszowej, smak będzie wówczas bardziej zdecydowany i konkretniejszy Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i otręby. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do foremek na muffinki i posypuję mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (grzałki góra/ dół). Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 muffinek
Wielopokoleniowociepłym miejscu na ok. 10 minut, aż drożdże "ruszą". Do mąki dodać rozczyn oraz ciepłą wodę i wymieszać. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zostawić przykryte ściereczką lub folią do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części
Przepisy na domowy ser i chlebPowoli pojawiają się świeże owoce. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie owoców w słoiczkach! Przygotuj: Owoce – ja użyłem borówek Cukier Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce. Można użyć takich, jakie akurat mamy: maliny, truskawki, jagody… Ja użyłem moich ulubionych borówek. Owoce zasypujemy cukrem. Najlepiej dodawać cukier już w trakcie nakładania owoców, warstwami. Ile cukru? Ja na mały słoik daję(...)może być mniej. Zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż rozpuści się cały cukier. Gotowe słoiki ustawiamy do góry dnem, by szczelnie się zamknęły. Tak przygotowane owoce będą doskonałym składnikiem ciast i deserów lub jako dodatek do herbaty. Smacznego
MarcinChefZ okazji Dnia Babci (a może także i Dziadka, bo kto nie ucieszyłby się z tortu?) mam dla Was pyszny tort ombre z kolorowymi różyczkami. To
CiastkozercyPropozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)szklanki cukru - szczypta soli * szklanka o pojemności 250 ml Do miski przełożyć jogurt, puree dyniowe, olej i jajka - roztrzepać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać
kawawszklancenawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik ) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku(...)wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio miałam w lodówce jeszcze trochę borówek, postanowiłam więc zaszaleć i przygotować muffinki. Skorzystałam z przepisu ze strony moje wypieki . Przepis jest prosty i niezbyt wymagający, muffinki wyszły smaczne, choć nieco mało słodkie, no i oczywiście za mało mi urosły:( Chyba wkładam zbyt mało sera do moich wypieków. Mam nadzieję, że Wam wyjdą ładniejsze ;) Składniki : 300g(...)wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: oliwę, jajko i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać widelcem, dodać borówki i delikatnie wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papilotki ułożyć w formie do muffinek i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię trochę z leniwym czasem. Lubię schować się pod kocykiem, w ręku trzymając kawę z cynamonem i po prostu chwilę poleniuchować. O tej porze roku lubię też zjeść leniwe :) Proste w przygotowaniu kluseczki tym razem zrobiłam w wersji bezglutenowej o smaku dyniowo-serowym. Podałam je ze śliwkami w sosie malinowym oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana(...)malin 50 ml wytrawnego wina łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy
Mienta blogWracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić
Corner With Recipesprzygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam! Zapraszam! Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni(...)łyżki mąki pszennej - 1 duże jajko Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przygotowaniu wystudź całkowicie, posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj 2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNImoja siostra maniak Hot Dogów. Nie muszę chyba mówić, że była wniebowzięta! A czy muszę mówić, że na wyjazd chciała drugą porcję? Świnki w kocykach są szybkie i proste, w końcu to przepis Nigelli Lawson. Zaczerpnięty z Poezji smaku . Składniki: ok. 15 - 17 długich parówek, 400 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)mieszamy. Następnie ścieramy ser, mieszamy z mąką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - roztrzepane jajko, mleko i olej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i zagniatamy miękkie ciasto - w razie potrzeby dosypując jeszcze trochę mąki. Wałkujemy ciasto i kroimy na kawałki. Parówki można pokroić na mniejsze części, aczkolwiek ja zawsze kroje na połówki i zawijamy dokładnie w ciasto
Plate of JoyPrzepis na bulion warzywny, wywar warzywny wywar z warzyw czyli po prostu sprawdzony sposób na bazę do zupy. Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na
IzaGotujeCiasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki:Ciasteczka:duże jajko250 g mąki pszennej100 g masłałyżka jogurtu natutalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka(...)czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki
Słodka Stronajest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...Polecam wypróbować! :))Składniki(...)łyżka płatków owsianychWykonanie: Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy
Walijskie PichcenieIdealne na kolację i raczej szybkie w przygotowaniu. Sprawdziły się również jako drugie śniadanie w pracy - po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofali były jak świeżo usmażone
Ze smakiem bez glutenuPrzepis dostałam od mojego kolegi Bartka (Pozdrawiam i dziękuję ;)). Ciasteczka są znakomite:) Jak to ja przepis nie co zmodyfikowałam, ale smak pozostał
KuchniaWeDwoje.plObudziłam się rano, podchodzę do okna a tam ŚNIEG! rewelacyjna odmiana po dwóch tygodniach ciągłego deszczu. Mama nadzieje, że utrzyma się jak najdłużej i sprawi, że
ciastkarnia na kruchym spodzieNastępnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dolać mleko i raz jeszcze wymieszać wszystkie składniki. 5. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakłądać porcję ciasta, do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Wierzch posypać kolorową posypką. 6. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut, aż babeczki nabiorą rumianego koloru. Smacznego
kolorowotorcikowoucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie
Słodki Zakątekdrobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać sok z limonki i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałe kawałki. Do miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, otręby owsiane, dodajemy jaka, masło orzechowe, olej kokosowy oraz jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony rabarbar, lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych na blasze, mniej więcej do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaTego przepisu nie może zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną. Kopytka Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko około 100 g mąki pszennej(...)przekładamy do praski, rozgniatamy na idealnie gładkie pure. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Solimy i zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki. W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą. Ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem
Moja smaczna kuchniadietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele(...)przemiału, - są bogate witaminy, składniki mineralne i pełnowartościowe białko Kaszki świetnie nadają się do przygotowywania bezmlecznych (jak i z dodatkiem mleka) dań dla dzieci i i nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna
Poranek na słodkosmaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki(...)naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut
Proste PotrawyArabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!widelcem. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko, cukier i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około 1 łyżeczki na porcje), zmniejszamy gaz. Łyżką wykładamy ciasto na placuszki (około 1 łyżki lub 11/2 na placek) delikatnie je ugniatając, aby placuszek był równy i nie za gruby (łatwiejsze smażenie). Placuszki smażymy z obu stron na lekko złoto
Słodkie okruszkiteraz czas na tort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja uwielbiam kokosowy smak i aromat. Mniaaam! Tort Rafaello Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone(...)ubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy biszkopt a następnie kroimy
paapilotkaasłone . Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży(...)rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka
Z miłości do słodkościprac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam i wyszło bardzo fajnie. Przepis oczywiście prosty, jak przysłowiowy drut, więc zachęcam do wypróbowania ;-) A przy okazji zachęcam do uczestnictwa w 2 Festiwalu Świdermajer , który właśnie się rozpoczął w moim mieście - Otwocku. Informacje na jego temat możecie(...)cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki do zarumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem
peggiwkuchnioknem szaro, chłodno i coraz zimniej... i właśnie w taką szarugę nie ma nic lepszego niż kawałek dobrego serniczka. Moja propozycja to sernik z wiśniami i galaretką. Prosty, a zarazem wykwintny. Zapraszam do spróbowania. Bo kto z nas nie lubi powrócić do smaku lata. SKŁADNIKI NA OK 12 PORCJI: 150 g mąki 200 g cukru(...)użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowałyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety z mięsem mielonym Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam. Przygotowuję farsz. Obrane cebule kroję w drobną kosteczkę, czosnek też można drobniutko posiekać, ja wolę przecisnąć przez praskę. Przesmażam na oleju, jak się delikatnie zrumieni, dodaję mięso(...)jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym jeszcze parę dni, SUPER promocji
Takie tam pichcenieSmakowite mini pączki z ziemniakami, posypane cukrem pudrem, to kusząca propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Te mini smakołyki są bardzo prostą w przygotowaniu przekąską dla wszystkich amatorów słodkości. składniki na około 50 sztuk 50 dag mąki pszennej 50 dag ugotowanych ziemniaków opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 50 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru(...)minut do wyrośnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki
Smakowite DaniaBardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych(...)wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio dostałam bzika na punkcie drożdży ;) A tak poważnie to moje maluchy pochorowały się i chciałam aby miały zajęcie a tym zajęciem było ozdabianie zajączków. Drożdżowe zajączki są bardzo proste do zrobienia, ale za to bardzo efektownie prezentują się na stole. Trochę przyspieszyliśmy Wielkanoc, ale w końcu za nie cały miesiąc będzie Wielkanoc. Składniki(...)mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch
Amatorka kuchennaPyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności sa banalnie proste, choć trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam stąd . Składniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków(...)postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować
Gosia gotujeWitajcie :) Dziś obchodzimy światowy dzień makaronu, więc postanowiliśmy zrobić, jak dla nas jedno z najlepszych dań makaronowych. Uwielbiamy wszelkie opcje z użyciem cannelloni. Dzisiaj prosta wersja, ale za to niezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak. Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów(...)odciskamy dobrze wodę. Dodajemy twarożek i ścieramy połowę żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką oraz sporo tymianku przecieramy w dłoniach. Nadziewamy farszem rurki cannelloni i układamy w blaszce na ciasto lub naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym, który robimy z jednej puszki pomidorów, cebuli i kukurydzy. Sos doprawiamy oregano i bazylią oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Na koniec cannelloni
vegetaniedań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów(...)przepuścić przez praskę lub zemleć. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie
vegetaniebazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki: - 4 jajka; - szklanka oleju rzepakowego; - 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego; - 0,5 szklanki cukru; - opakowanie cukru wanilinowego; - 200 g mąki pszennej(...)połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut. Proste i pyszne Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plspojrzy pączki, faworki, a u mnie? U mnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni. Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego 100 ml śmietany(...)Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut. Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki KarolkiProste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w większości sklepów. Bułki pszenne poznańskie Składniki 600 g mąki pszennej 160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 220 ml wody 30 g drożdży 30 g oleju 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli spryskiwacz(...)łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce lub garnku mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, wodę, olej i resztę mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie
Pyry na GazKolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży(...)wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia
Zdrowie na języku :PWrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu. Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na
Stare Gary