proste ciasto - 15398 przepisów (strona:733/1027)

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 174

fotorelację z warsztatów i po receptury pełne smaku do Spiżarni Lidla gdzie lato trwa cały rok :) Dziękujemy Lidl Polska za zaproszenie :) Przepis na sukces w spiżarni jest prosty: dobre produkty w przystępnej cenie, dobry przepis i jakieś miejsce, gdzie można odstawić skarby lata zawekowane w słoiczki :) . Na grupę zaproszonych blogerów czekała profesjonalnie przygotowana warsztatowa Kuchnia Lidla, którą sprawnie kierował Paweł(...)gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.    Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l):  2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon

SzczyptaSmaQ
Norweskie bułeczki cynamonowe 207

rozczyn ) Dodać  mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne) Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3-5 mm) Wysmarować(...)posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st. C przez 25-30 minut do zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja/źródło:  Kuchnia Dziecinnie Prosta

Nastoletnie Wypiekanie
Pszenny chleb na zakwasie 170

magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas,  od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki graham 1850 2 łyżki mąki orkiszowej 1 płaska łyżka miodu sztucznego 1 łyżeczka(...)łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik

Wanilia i Kardamon
ROGALIKI BUDYNIOWE 167

Przepis na te pyszne ciastka -  rogaliki znalazłam na blogu  ALI  i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne,  proste i szybkie do zrobienia.  Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień(...)Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie:  Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać

Walijskie Pichcenie
Kawowo Orzechowe Babeczki z Kremem 118

jesiennych wypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie wstąpił smakowo jesienny klimat. Babeczki są mocno kawowe, z chrupiącymi orzechami w środku i ozdobione prostym kremem na bazie serka mascarpone, z wyczuwalną nutką kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam.   Składniki na około 10 babeczek:   100 g masła 100 g brązowego cukru(...)stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę i 4 łyżeczki ostudzonej kawy. Ucieramy do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy, zostawiając odrobinę do posypania babeczek. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem

Made By Mom And Son
Proste orkiszowe pierniczki 146

Składniki:2 szklanki mąki orkiszowej typ 20003-4 łyżki miodu1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1 i 1/2 łyżeczki sody1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego1

Mango Papaja
Sok z aronii 162

Składniki: około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona) 1 kg cukru Przygotowanie: Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i  zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą

Proste Potrawy
Jak upiec dynię? 101

pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA

SMYKWKUCHNI
Bułki na parze, czyli pampuchy 154

lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy  około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat

Smak mojego domu
SZYBKIE ROGALIKI 159

przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy lekko ciepłe mleko i wodę oraz tłuszcz. Wyrabiamy dokładnie ręką lub za pomocą miksera z hakiem ok. 10 minut. Jeśli ciasto się klei podsypujemy odrobiną mąki, ponownie zagniatamy. Nasze ciasto dzielimy na pół a następnie wałkujemy, żeby uzyskać okrąg. Z każdego wykrawamy 12 trójkątów. Zwijamy rogaliki, zaczynamy od szerszej strony

Pani na deser
Dietetyczne muffinki z otrębami owsianymi 124

składniki suche. 2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. 3. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche. 4. Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek. 5. Po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi. 6. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia u Bietki
Chrust lany 140

wystarczy pamiętać by użyć końcówki z dziurką o śr ok 3mm, jeśli bardziej pulchne- takie pączkowe- to weźcie szerszą końcówkę (lub utnijcie woreczek ciut bardziej-choć bez przesady, bo ciasto później ciężko zatrzymać 😜) Składniki: 3 jajka 200g mąki 1 łyżka rumu 150ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy

Kuchnia w czekoladzie
Śliwki w czekoladzie z marcepanem 172

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki w

greenscarf