spełniam. 😊 jajko łyżka wody szczypta soli mąka Oraz: woda sól Jajko z solą i wodą roztrzepujemy widelcem, dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Dajemy tyle ile zabiorą mokre składniki. Ciasto powinno być gęste lekko ciągnące się. Do osolonego wrzątku kładziemy małą łyżeczką ( połowa łyżeczki) porcja ciasta. Za każdym razem należy zamaczać łyżeczkę w wodzie, tak aż do wyczerpania ciasta. Gotujemy
Dieta moja pasjatradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował. Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka
Delusional TrineProściej chyba być nie może. Niewiele, prostych składników, proste i bezproblemowe wykonanie, a w efekcie prosty, ale jakże aromatyczny i smaczny wypiek. Co tu dużo mówić… po prostu warto spróbować. Składniki: 2,5 szklanki (ok. 320-350 g) mąki pszennej 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży (lub 15 g świeżych drożdży) 1 szklanka (250 ml) ciepłej(...)dokładnie wymieszać (świeże drożdże wcześniej pokruszyć). 2) Dodać oliwę, a następnie mieszając, stopniowo dodawać ciepłą wodę. 3) Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i mieszać, aż powstanie klejące ciasto. 4) Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przez 10 min. Z gotowego ciasto uformować kulkę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, delikatnie natrzeć mąką, przykryć ściereczką
Fitsweet.meszczypta sody oczyszczonej Wymieszaj w misce mąkę gryczaną, migdałową, cukier, sodę, sezam oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieś szybko wszystkie składniki, dodaj jajko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4-5 cm, zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto pokrój w poprzek na kawałki szerokości
Kuchnia bezglutenowabazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy
Aga w kuchnitestów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie(...)będzie najprawdopodobniej nadal wyglądał jak nowy. Jak to wygląda cenowo? Cena pędzelka na ceneo waha się od 20,00zł do 24,00zł. Szpatuła przypomina wyglądem łyżkę cedzakową. Jej proste wykończenie (nie zaokrąglone jak w łyżce) pozwala idealnie przewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej
Gotowanie i blogowaniebardzo smakowały im naleśniki po gruzińsku. Postanowiłam przekonać się na własnym żołądku ;) czy faktycznie są tak pyszne jak opowiadała. I co? Rewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki(...)solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naleśniki: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Na naleśnik nakładamy farsz, rozsmarowujemy i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy na patelni, tak, aby ciasto lekko się przypiekło. Naleśniki podajmy z jogurtem
paapilotkaaroku postawiłam na prostotę i minimalizm ograniczając się do zaledwie kilku kształtów foremek, a swoje pierniczki dekorując cienką warstwą pomarańczowego lukru i blanszowanymi migdałami. Ten przepis jest równie prosty, a jego efektem są poniższe piękności. Składniki: 0,5 kg mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy(...)proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto
Roślinna - blog wegańskipół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę. Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut(...)mogli spróbować tego pysznego chleba: Akacjowy blog Bochen chleba Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Leśny Zakątek Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Para w kuchni Proste potrawy Smakowity chleb (link wkrótce) Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slowlife
Stare Garyprosty przepis na smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny :) Składniki: (na 14-16 szt.) -250 g mąki pszennej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -2 jajka -kropla ekstraktu z wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii -czekolada gorzka lub mleczna do nadziewania Wykonanie: Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier(...)olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy krótko niezbyt dokładnie (do chwili, aż suche składniki przestaną być widoczne). Na koniec dodajemy odrobinę ekstraktu lub ziarenek wanilii i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do foremek do 1/2 wysokości, następnie kładziemy kostkę czekolady (mogą to być również drobniejsze kawałki) i przykrywamy ją odrobiną ciasta. Muffiny pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut
KasiekGotujeJeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki
cucinareciasteczka są idealne do porannej herbaty lub zabrania ze sobą w podróż, do szkoły, itd. W przyrządzeniu, a potem próbowaniu tych ciasteczek pomagała mi oczywiście moja pociecha. Przepis jest prosty i na pewno każdemu się uda. Moi drodzy, tym słodkim akcentem rozstaję się z Wami na kilka dni. Po powrocie kolejna porcja przepisów i KONKURS. Będzie pysznie, inspirująco(...)wierzchu Przygotowanie: Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto zagniatamy tak długo, aż całe masło połączy się ze wszystkimi składnikami. Ciasto ma mieć gładką konsystencję i nie powinno się lepić do rąk
Słodkie okruszkichrupiące ziarenka słonecznika w środku :) Z powodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugarJeden z najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika(...)ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb
CookYourselfPełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że bedą smaczne. Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko(...)soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne, jak najwięcej 2 łyżki mleka do posmarowania Wykonanie: wymieszać mąkę z woda, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!