proste ciasto - 15398 przepisów (strona:726/1027)

Miękkie pierniczki na syropie z agawy 278

miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i 100 ml syropu z agawy , wbijamy całe jajko, dodajemy masło, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę. Masa powinna być miękka, plastyczna. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką (ja tego nie robię, bo wałkuję na silikonowej macie). Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość

Słodkie okruszki
Muffinki z porzeczkami - na Dzień Chłopaka 232

ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą lub szybko zmiksować. Do składników mokrych, wsypać suche składniki - szybko wymieszać łyżką - nie miksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki kłaść porcję ciasta, do wysokości 1/2 foremki. Na każdą muffinkę ułożyć 3-4 porzeczki i przykryć ciastem, do wysokości max. 3/4 foremki. Na wierzchu ułożyć jeszcze 2-3 porzeczki. Blachę z muffinkami wstawić

kolorowotorcikowo
Chlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej 151

wszystkie przyprawy, zapachy, kolory, smaki. Chlebek Naan to zawsze obowiązkowe danie przy odwiedzinach w hinduskich restauracjach.     Tym razem chlebek Naan zrobiłam sama, okazał się być bardzo prosty w zrobieniu. Zrobiłam go jako dodatek do kolacji hinduskiej, którą wspólnymi siłami zrobiliśmy z Przyjaciółmi. Wszystkie chlebki zniknęły, co oznacza że smakowały :) Powiem Wam, że warto ten chlebek przygotować nawet(...)drożdże mogły zacząć pracować. Do miski od miksera wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy pozostałe mleko oraz mleko z rozrobionymi drożdżami, wszystko wyrabiamy mikserem, lub ręką jeśli wolisz na jednolite ciasto, będzie lekko lejące się. Jego konsystencja zależy od rodzaju mąki, zawsze możesz podsypać jej troszkę więcej. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 C. Przygotowujemy masło czosnkowe

Kuchnia na wzgórzu
Babka pomarańczowa z lukrem 128

Pyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: Babka: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej 1 kostka (250 g) masła 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki(...)jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem

Fitsweet.me
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 222

ubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe

Słodkie okruszki
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 234

miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie okruszki
Czekoladowe cupcakes-przepis 350

cupcakes. Jak szaleć to szaleć! Miały być czekoladowe babeczki , a w końcu wyszły czekoladowe cupcakes. Pyszne, kremowe,a w środku mięciutkie jak puch babeczki. Krem do cupcakes jest bajecznie prosty. Masło, czekolada, kakao i cukier puder. Można go wykorzystać nie tylko do cupcakes ale również do przełożenia tortu. Czekoladowe cupcakes Składniki: 6-8 sztuk 100 g gorzkiej czekolady, u mnie(...)czekoladę, masło i brązowy cukier. Ubij jajka na puszysto z białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła

codojedzenia
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 244

miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając(...)chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  Coś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska

Mia Cucina Sofieta
Rozkoszne ciasto ucierane II - łatwe 181

Rozkoszne, afrodyzjakalne – hmmm...czy takie słowo istnieje? Pyszne i wykwintne .A to dzięki kilku składnikom dodanym do ucierańca prostego jak drut. Baza została wzbogacona ! Składniki Używam szklanki o pojemności 250 ml - półtorej szklanki mąki ECO typ 500  Młyn Kopytowa - szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam  Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki z marmoladą 222

długim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.)  Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła(...)łyżeczką cukru. Utrzeć jajko i żółtka z pozostałym cukrem, dodać do rozczynu razem z mąką, wanilią, sokiem i startą skórką z cytryny. Wsypać szczyptę soli. Wlać alkohol. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Wlewać po trochę masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok 10-15 min.)  Nabierać małe porcje ciasta

Konrad Gotuje
Chlebek bez wyrabiania 210

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek.  Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć na 15 godzin a następnego dnia upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać.   Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji(...)instatnt. Następnie świeże drożdże dodać do mąki i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na dobrze obsypany mąką blat. Złożyć w kopertę i następnie uformować kulę. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obsypany mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia

Krakowskie smaki Ani
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 294

Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka. Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od

Stare Gary
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 174

moich włosów dobrała się siostra C. Jest fryzjerką, więc czemu miałabym jej nie ufać, prawda...? Najpierw tylko mi je skracała, później zaczęła kombinować. Dorobiłam się grzywki na skos, prostej, króciutkiej i takiej na oko. Za każdym razem, kiedy mnie obcina dziwię się, jak to jest możliwe, że z tak krótkich włosów daje radę jeszcze tyle odciąć(...)mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem. No niewdzięcznica, i tyle!Dość o włosach, przejdźmy do jedzenia.Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Knedle jak u mamy 194

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól(...)Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego

Salonik smaków
Angielskie ciasto ucierane 228

ciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z  tego przepisu , a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego(...)się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ składniki na nie zazwyczaj mamy w domu. Szybkie, proste, raczej nie może się nie udać. Serdecznie polecam na niedzielny deser :) Smacznego

Ratunku obiad