mojej strony. Czas nadrobić zaległości! Jeśli jej spróbujecie, to jestem niemal pewna, że będziecie do niej wracać, tak jak ja. Moja sałatka z rukoli, buraka i fety jest banalnie prosta, nie potrzeba do niej wielu składników, nie jest przeładowana i przekombinowana. Podoba mi się jej prostota i to, że wszystkie jej składniki do siebie idealnie pasują. Świetnie smakuje(...)ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także można go pokroić w plasterki i położyć na kanapkę czy też dodać
Dietologzaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, siemię i słonecznik.Wymieszać. Wlać drożdże z mlekiem, ciepłą wodę i na końcu olej. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinkę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Uformować wałek, następnie lekko
Agusiowe smakołykiZostał mi majonez z sałatki, a jako że chce się zawsze coś słodkiego do kawki czy herbatki to postanowiłam go w tym oto słodkim celu zużyć
Gotowanie...to proste !Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich. Składniki(...)cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając
Walijskie Pichcenietrójboczną formę do pieczenia od Betterware Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je nożem), żółtka jajek, cukier puder i przyprawę do piernika. Składniki szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, wkładamy ją do lodówki w celu schłodzenia (na minimum 30 minut). Po tym czasie stolnicę lub matę silikonową oprószamy mąką pszenną, wyciągamy część ciasta np. połowę (resztę zostawiamy
Słodkie okruszkidodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam – możemy wymieszać rózgą lub mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta, całość dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków z jabłkami: Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Placki smażę z obydwu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone
Uwaga Babcia Gotujewymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej nakładać niewielką ilość ciasta, a także należy pamiętać o tym, aby za każdym razem
Ugotowaćdziś prosta babka z kokosem. Smakuje rewelacyjnie i każdy da radę ją zrobić.Nie trzeba umieć to po prostu samo idzie. Składniki: białka 6 szt cukier 150 g mąką pszenna typ 500 150 g kokos 100 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki masło 100 g Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Do misy wlewamy zimne białka i miksujemy(...)kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto pyszne wyszło
Różowa kuchniaPrzepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie(...)wodą i odstawcie, aby zmiękły. Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość
OliveandThymePizza z serowymi brzegami jest smaczną alternatywą dla smakoszy tego wypieku i sera. Dzięki temu pizza jest zjadana do samego końca. Przepis jest prosty i myślę że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem i upieczeniem, w dodatku jest mega smaczna. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory
Kulinarne Fantazje MarioliWypieki, desery i domowe słodycze... do ich wyrobu używamy za zwyczaj zwykłego białego cukru. We współczesnym świecie poszukuje się coraz częściej naturalnych i mniej kalorycznych zastępników
vaniliowoczekoladowapianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, dodaj barwnik spożywczy (jego ilość zależy od intensywności koloru ciasta finalnego jakie chcemy uzyskać) i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj zabarwioną masę do masy białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitego ciasta, przesiej obydwie mąki i delikatnie
Kulinarna (nie)codziennośćWymarzony chleb bezglutenowy - prosty, szybki do wykonania i po prostu pyszny! Sprężysty,zwarty, lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik(...)cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Foremkę ( keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko przemieszaj i wylej do formy
Kuchnia bezglutenowaorkiszowej, smak będzie wówczas bardziej zdecydowany i konkretniejszy Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i otręby. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do foremek na muffinki i posypuję mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (grzałki góra/ dół). Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 muffinek
Wielopokoleniowociepłym miejscu na ok. 10 minut, aż drożdże "ruszą". Do mąki dodać rozczyn oraz ciepłą wodę i wymieszać. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zostawić przykryte ściereczką lub folią do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części
Przepisy na domowy ser i chleb