proste ciasto - 15398 przepisów (strona:718/1027)

Tarta z feta, tymiankiem i pomidorami 141

świetnie pasują do pieczonego kurczaka lub wędliny na zimno. Poza tym tarta z feta jest tak pożywna, że można ją jeść i bez dodatków. Przepis na tartę jest prosty, tradycyjny spód z mąki, masła i wody. Reszta to już zależy od upodobań. Tartę można nadziać czym się chce! Przepis na tartę Składniki: forma do tarty(...)śmietanką 4 jajka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 100 żółtego sera Posiekaj mąkę z masłem i połącz do utworzenia grudek. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, nie przegniataj. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika

codojedzenia
Muffinki z jabłkami 155

Babeczki powstały kiedy domowników naszła ochota na coś słodkiego a w domu była ograniczona ilość składników. A że z prostych składników można wyczarować najlepsze wypieki wiadomo nie od dziś:). Zapraszam na muffinki z jabłkami! To przepis na 12 dużych muffinek. 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  200g masła lub margaryny 4 jajka L 1 opakowanie cukru(...)minut). Nie przerywając miksowania dodajemy miękkie masło/margarynę.  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Miksujemy aż składniki się połączą.  3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki do muffinek, do 3/4 wysokości. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry, wciskamy je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Szefowa kuchni
Pierniczki imbirowe – ulubione 148

trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 189

trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz

Moja Delicja
Bezglutenowe placki z tofu pomidorowego 111

dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, a następnie odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (U mnie 1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. (Ostrożnie przewracać, gdyż na początku są delikatne

Di gotuje
Placuszki jogurtowe z jagodami 184

Wykonanie: odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni 142

lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz(...)Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby od stopnia zmielenia mąki zależy ile ona płynu pochłonie. Ciasto po prostu ma być takie klejące, ale ani za rzadkie, ani za ścisłe. Ten chleb upiekłam na Niedzielę Palmową. My chleb z reguły kupujemy, bo choć lubię piec, to teraz

Kolorowy Przepisownik
Muffiny waniliowo - kakaowe 89

łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy na przemian po 1 łyżeczce jasnej i ciemnej masy, aż do 2/3 wysokości foremek

Smak mojej kuchni
Ziemniaczane pulpeciki 118

dodać trochę chilli, cebulki Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub udusić. Następnie dodać mąkę, oliwę, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Całość wymieszajcie za pomocą łyżki. Nabierzcie (np. łyżką) porcję ciasta i uformujcie z niej kulki, które w dalszej kolejności lekko spłaszczacie. Smażcie tak przyrządzone pulpeciki na lekko rumiany kolor. Koniec czarów! Życzymy smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 205

zaproszenie do uczestnictwa w World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco(...)zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego

Grahamka, weka i kajzerka
Kotleciki z marchewki i ryżu 146

styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu      przepis z The Farmer’s Wife 8-9 szt. 1 szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki

Posadzone i zjedzone
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 173

Chleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza .  Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku(...)drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę żytnią i wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe:  cały zaczyn 250 g mąki pszennej typ 750 120 g zsiadłego mleka 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki kminku czarnuszka do posypania (zastąpiłem kminkiem) Do miski z zaczynem

Przepisy na domowy ser i chleb
Chałka z kruszonką – przepis 118

Domowa, puszysta i delikatna – chałka Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, przepyszna jak z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo jest banalnie prosty, a smak? Nie do opisania Składniki na chałkę: 450g mąki pszennej 100ml ciepłego mleka 15g drożdży świeżych, lub 2 łyżeczki suchych 3 łyżki cukru 100 ml ciepłej wody 2 łyżki masła, roztopionego szczypta soli(...)Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na godzinkę. Po godzinie, kiedy ciasto znacząco urośnie, wykładamy

NiePieprz.pl
Babka marmurkowa 158

jakaś babka. Tym razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej 8 łyżek (ok. 100 g) skrobi ziemniaczanej (4 łyżki osobno) 2 łyżeczki proszku(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtka. Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną. Foremkę na babkę (pojemność 1,75-2 litów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Do foremki przełożyć

Pełny talerz
Dietetyczny chleb bez mąki 204

się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki

SzczyptaSmaQ