Chrupiące gofry. Przepis na gofry jak z nadmorskiej budki , a nawet lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy
Kulinarne Przebojemąki pszennej * 1 jajko * 100 g masła * 1 łyżka cukru * szczypta soli * krem czekoladowy do nadzienia * maliny do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki (poza kremem i malinami) zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać koła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około
Zrób to smaczniepomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1,5 łyżki ciasta; placek ma być wielkości średnicy patelni ). Z czasem, ciasto na placki lekko ściemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki smażyć na średnim ogniu
Ugotowaćłyżeczka sody 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie ), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTą pizze zrobimy ekspresowe, nie musi ona wyrastać, nie trzeba długo jej zagniatać, sosu nie musimy przygotowywać, wystarczy mieć naszykowane dodatki i ciepła kolacja lub obiad
Gotowanie...to proste !Pyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny. Dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki(...)dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę. 3) Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie wmieszać do pozostałych składników. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować
Fitsweet.medużej miski wsypać otręby żytnie i zalać pozostałą wodą. Do otrębów żytnich dodać pozostałą mąkę orkiszową, sól i zaczyn. Całość wymieszać i przełożyć na oprószony mąką blat. Zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Wyrośnięte
Passions hobbies lifeSernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem. Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania) Ilość porcji: 16
KuchniaWeDwoje.plPierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji
Ze smakiem bez glutenumakowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki na 2 chałki: 500 g maki orkiszowej jasnej 700 250 ml mleka 30-40 g świeżych drożdży(...)łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, następnie delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do powojenia objętości w międzyczasie przygotować mase makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać masło i miód (tylko miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!częściowo na poprzednią. Rurki układamy na blaszce, smarujemy białkiem lub żółtkiem i pieczemy około 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć poglądowych: Sposób przygotowania rurek z ciasta francuskiego Gdy tylko rurki delikatnie ostygną, ale nadal będą ciepłe zgniatamy papier po obu stronach rurki i delikatnie go wysuwamy. Odstawiamy rurki do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy patelnię(...)maczamy w orzechach. Końcówki rurek maczamy w orzechach Rurki zniknęły u nas już tego samego wieczoru Jedna rurka to około 280 kcal (przy 6 sztukach) Ekspresowe rurki z kremem Proste rurki z kremem Szybki i prosty deser Rurki francuskie z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtimepieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam jedną łyżkę ciasta, układam cukierka z marcepanem, wciskam go palcem żeby nie wypłynął i przykrywam kolejną porcją ciasta. Foremki wypełniam do 2/3 wysokości. Dobrze jest jak cukierki są głęboko zatopione. Piekarnik nagrzewam do temperatury
wesoła kuchniaZnów drożdże! Chciałam zrobić coś w miarę prostego i dobrego dla narzeczonego do zjedzenia, ze składników które miałam w lodówce nie dało się zrobić jakiegoś wykwintnego dania, ale wpadłam na pomysł zrobienie drożdżowych pasztecików. Na początku mówił, że nie jest głodny, a rano gdy wstałam nie było ani jednego pasztecika, ha! Taki on Ci nie głodny! Składniki na około(...)letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn, bazylię, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
Delusional TrineCiekawy pomysł na kurczaka lub indyka w nieco innej formie. Przepis ten znam już od dawna, dostałam go od mojej mamy. Najfajniejsze
KuchniaWeDwoje.pl