kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie do całości wlej mleko oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor. Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj
Via Gustomigdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki
Opowieści z piekarnikaWykonanie: Wszystkie składniki suche mieszamy razem, a w osobnej misce wszystkie mokre. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wylać ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy przez 20-25 minut. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasidrobno posiekanych orzechów 2 łyżki śmietany jajko lub mleko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy
Kuchnia od dwojgaskładniki suche a w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek. Przygotować foremkę na muffinki, u mnie silikonowa. Do każdej foremki na muffinkę nałożyć 2 łyżki ciasta i włożyć jedną krówkę. Następnie foremki uzupełnić ciastem do wysokości 3/4 foremki. Krówki można tez pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z ciastem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeDoskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-) Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie.... Skład i informacje przeczytać można tutaj . Kupić także ;-) Polecam. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej(...)oliwy z oliwek Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciastu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko przemieszaj i i na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia bezglutenowaJajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, mleko oraz wodę gazowaną (lub zwykłą).Całość wymieszać mikserem, dodać 2 łyżki oleju i znów zamieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Odstawić na 10 minut. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej, tak by nie przywierały. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju do smażenia
Aromatyczne Podróżeczęsto są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać(...)małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie. Aby go przyrządzić, wystarczy zmiksować szklankę mleka lub kefiru z garścią truskawek lub malin, a następnie podać w wysokiej szklance ze słomką. W upalne
Kuchcik gotujekorzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą. Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych. Zapobiega chorobom układu krążenia. Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona. Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się(...)drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli mąka pszenna do posypania Przygotowanie: zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka chwil, ale smakują naprawdę bardzo dobrze z różnymi dodatkami. Ja podałam je z dżemem wiśniowym, ale świetne będą też z syropem klonowym, serkiem(...)sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić
W mojej kuchniofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję(...)niej przy drugim daniu - świetny kierunek kulinarny! A do tego puree selerowe i sos na bazie cydru - czegóż chcieć wiecej? Na deser skosztowałam domowej szarlotki z kleksem śmietany Ciasto p rzygotowywane na miejscu w lokalu, rywalizowało smakiem z moj ą ulubioną szarlotką, pieczon ą przez moją Rodzicielk ę. To chyba komplement najwyższego lotu dla tego typu słodkości ;) Podsumowując. Wizyta
Grunt to przepis!Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem, z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1, 5 szklanki maślanki, 2 jaja, 2 łyżki cukru, Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia Sposób(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Nie tylko w kuchniBardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu! Składniki: 4 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce(...)przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem. Następnie przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do podwojenia objętości. Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut
Tradycyjna KuchniaDzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy
Domowa Cookierenka Agiprawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem. Drożdżowe bułeczki z jagodami SKŁADNIKI : 500 g mąki(...)wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około 1/3 łyżeczki cukru, zwijamy rogi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki