Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić(...)pieczenia. Zmiksować.3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta.4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja
Kto ugości moich gości?chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie. Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego. Najwięcej smaku daje prażona cebulka. Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki. Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia
Maminek kulinarnyBardzo lubię takie pierożki chociaż najczęściej robię ruskie bo jakoś tak szybciej się je robi i zawsze w lodowce znajduje jakiś twaróg którego nikt nie chce
Gotowanie...to proste !Kolejna uczta, czyli przepis na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i
KuchniaWeDwoje.plKruchutkie ciasteczka które nałogowo mogę jeść. Nie dekoruje ich żadnymi polewami ponieważ najbardziej je lubię właśnie w takiej czystej postaci. Są przepyszne, a dodatek soku z
Gotowanie...to proste !Idealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą
Niezły MłynekWspólne gotowanie i pieczenie integruje, odpręża i może być doskonałą formą spędzania czasu. Dlatego na niedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z dziećmi. Podczas takiej kuchennej zabawy rodzą się najpiękniejsze wspomnienia. Zróbcie słodkie, kruche babeczki z karmelem, chrupiącymi orzechami i czekoladą. BABECZKI KARMELOWO-ORZECHOWE z CZEKOLADĄ Składniki: babeczki: 300 g mąki 150 g margaryny(...)skondensowanego 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 1/2 szkl orzechów Przygotowanie: babeczki: Mąkę,cukier,żółtka, kakao oraz posiekaną zimną margarynę Palma i szczyptę soli zagniatamy szybko na ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy
Bon appetit mon amieogrodzie. Napakowane pysznościami muffinki w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą, parmezanem i oliwkami. Proste, poręczne i pełne smaku - polecam je więc gorąco! Bazą jest kilka prostych składników i jak to z muffinkami, przepis jest tak latwy, że do ich zrobienia możecie zaprosić dzieci. Zachęcam Was również do eksperymentowania z dodatkami do babeczek, np. zamiast szpinaku(...)upieczeniu - jedzone na ciepło lub tego samego dnia. ➤ Zobacz także: 15 pysznych przepisów na piknik Jogurt grecki nadaje muffinkom lekkiej konsystencji, zaś oliwa sprawia, że są wilgotniejsze. Do większości ciast, w tym do muffinek, dodaję łagodnej w smaku oliwy Monini Delicato. Z wpisu na temat smażenia na oliwie wiecie, że tłuszcz ten bardzo dobrze nadaje się również do pieczenia
Chilli Czosnek i OliwaMocno cytrynowe ciasteczka rodem z Toskanii. Przepis prosty, a ciasteczka miękkie i aromatyczne - stanowią idealny dodatek do kawy... Składniki: 100 g masła 100 g cukru cytryna jajko 2 szkl. mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier i cukier puder - do obtoczenia ciasteczek Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, ciągle(...)pieczenia. Po wymieszaniu całości i otrzymaniu kremowej masy wstawić ją na około godzinę do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać najpierw w cukrze, potem w cukrze pudrze i układać w odstępach na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut
wyzwania kuchennełyżki masła 2-3 łyżki miodu ( płynnego ) 1 łyżeczka cynamonu szczypta wanilia szczypta soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto zaczyna się rozpadać to trzeba dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy
PaleoLifeOponki serowe to szybki i prosty przepis na karnawałową przekąskę. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: 250 g sera białego 250 g mąki pszennej 40 g cukru(...)Dodatkowo: 700 ml tłuszczu (olej lub smalec) 1 kieliszek alkoholu Przygotowanie: Ser biały zmielić dwukrotnie w maszynce. Na stopnicę wysypać mąkę, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, należy dodać więcej mąki. Ciast powinno być miękkie i sprężyste. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek
KuchniaWeDwoje.plPopularny ostatnio i bardzo zachwalany chleb z gara lub naczynia żaroodpornego. Musiałam w końcu przetestować. Przepis jest naprawdę banalnie prosty. A chlebek wychodzi wspaniale chrupiący z mięciutkim wnętrzem. Polecam zrobić i cieszyć się smakiem tego wspaniałego wypieku :) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2,5 dag świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)olej. Wlewamy resztę wody oraz rozpuszczone drożdże. Całość mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia stolnicę podsypujemy mąkę, a nasze ciasto porządnie wyrabiamy. Ja dodatkowo je składałam w kopertę. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut przykryte ściereczką. Puste naczynie wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy
Pani na deserpojawi się na blogu. Wracając do przepisu, chciałem dziś połączyć trochę polskiej jesieni i włoskich klimatów, ale w zdrowej bezglutenowej wersji. Nowy spód do pizzy! U nas w bardzo prostym klasycznym wydaniu czyli rozmaryn i kurki, ale Wy możecie zaszaleć dodając: sos pomidorowy, salami, szynkę czy co tylko przyjdzie Wam do głowy. Inspirujcie się i bawcie swoimi ulubionymi dodatkami(...)łyżeczki oregano kurki Przygotowanie: W ciepłej wodzie z miodem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Mąkę, jajko, olej koksowy oraz sól wrzucamy do miski, dolewamy drożdże i mieszamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk, zrobi się dość elastyczne i będzie dawało się je łatwo rozciągnąć. Wkładamy nasze ciasto do miski i przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce
PaleoLifeMój pierwszy deser z nasionami chia. Miałem już okazję wcześniej spróbować innych deserów, które bardzo mi smakowały, dlatego prędzej czy później musiałem przygotować coś samodzielnie. O
Programista w kuchniwersji FIT tylko 385 kcal w całej tabliczce!!! Jest bez cukru, "E" w składzie i masy konserwantów oraz innych ulepszaczy. Słony karmel... bez cukru?! Mniam! Ciasta i brownie ... bez mąki pszennej?! Zdecydowanie lepsze i zdrowsze! Bita śmietana... bez śmietany?! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Gwarantuje... smakują ZNAKOMICIE! Lepiej niż ich niezdrowe pierwowzory. Dodatkowo każdy przepis jest opisany(...)ogólną informację o przygotowanej potrawie. Do przygotowania potraw wystarczy Wam blender, miska i rondel :) Dodatkowo przydadzą Wam się (ale tylko do niektórych deserów) papier do pieczenia, piekarnik i foremki :) Proste, prawda? Wystarczy chwila i pyszny deser gotowy! Słodycze nie są pracochłonne więc nawet bardzo zapracowani są w stanie je przygotować... ja swoje robiłam między arkuszami maturalnymi :) Liczycie
Czarnawisienka