Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez
Garniec MagalieIle wiemy na temat szkodliwości fluoru? Gdzie znajduje się fluor? Czy fluor jest bezpieczny? Fluoryzacja w szkołach naszych dzieci, czy jest konieczna? Zapraszam na świetny artykuł
IzaGotujeJest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy
Słodki ZakątekCebulowe przekąski imprezowe. U nas uwielbiane. Prosta, pyszna przekąska, która sprawdza się na każdej imprezie. Wystarczy podać ją w towarzystwie ketchupu i… każdy gość jest zadowolony. Zwłaszcza panowie Spróbujcie i Wy. Składniki: 140-150 g mąki pszennej niespełna szklanka mleka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli duża szczypta słodkiej czerwonej papryki czubata łyżeczka ostrego ketchupu Kotlin(...)obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą, słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy jajko, ketchup i mleko. Dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji ciut gęstszej od ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki). Cebulę obieramy kroimy w około 0,5 cm plastry. Następnie rozdzielamy je, tak aby otrzymać krążki. Każdy krążek
Słodkie okruszkiDodatkowo: sok z 1/2 limonki + cukier puder dekoracyjny Maczek o smaku owocowym Cykoria Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie
Słodkie okruszkiDziś znów w biegu, na szybko, na jednej nodze. Przekąska z ulubionymi dodatkami, w dowolnym kształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk... Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup(...)nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto
Zasmakuj Kuchniżółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku
Raj dla Podniebieniazrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki. Składniki : 250 gr mąki 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki gęstej śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli oraz olej do smażenia i cukier puder do posypania Przygotowanie : Mąkę mieszamy(...)soli i cukrem pudrem Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :) I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :) Kończymy po drugim bólu ręki Ciasto formujemy w kulkę
Mechanik w kuchniProsta w przygotowaniu, a zarazem wykwintna przekąska, którą możecie zaserwować Waszym gościom w sylwestrowy wieczór. Sięgnijcie również po inne przepisy , które pomogą Wam skomponować sylwestrowe menu. Życzę Wam wszystkim szampańskiej zabawy i pięknego Nowego Roku! Przygotowanie : 40 min. Pieczenie: 12 min. Repos : 2 godz. Dla 4 osób ● 75 g miękkiego masła ● 75 g mąki(...)pieczenia ● 110 g startego parmezanu ● 150 g serka kremowego (typu Philadelphia) ● 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych) ● Kilka listków bazylii ● Oliwa z oliwek ● Ocet balsamiczny Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia i parmezan. Przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawaj prostokąty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki obiad z dodatkiem przygotowanych dzień wcześniej klusek dyniowych? Dlaczego nie! Prosta, a jakże smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki(...)filetu z piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka tymianku sól, 1/3 łyżeczki chili Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić. Czosnek
Jaglusiasiekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, który rozpłaszczamy dłonią. Wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem
Smak mojego domuKalafior w języku hindi to gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących(...)kurkumą jest podobno bombą antyrakową! To robi wrażenie... Ale nawet, gdyby nie, to po prostu jest bardzo smaczny. Jednym z najpopularniejszych indyjskich dań kalafiorowych jest aloo gobi, czyli proste danie z kalafiora, ziemniaka i charakterystycznych przypraw. Ja postanowiłem całą uwagę poświęcić jednemu warzywu. Jak kalafior, to kalafior ;) Duszony bez wody, z mocno ograniczonym zestawem przypraw, jest
zadanie-gotowanieskórkę i resztę rozdrobnić blenderem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Masę dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujePuszyste, leciutkie placuszki śniadaniowe z kaszy manny. Najlepiej smakują na ciepło, podane do łóżka. Przygotuje je każdy, bo są proste i nie wymagają jakichkolwiek umiejętności! Polecam. S kładniki: (na ok. 15 szt) 1 szkl mleka 1 szkl kaszy manny błyskawicznej 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka oleju+ niewielka ilość do wysmarowania patelni Przygotowanie: Kaszę mannę(...)sól i żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do pozostałych składników. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić po całej powierzchni. Nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z dżemem, miodem, owocami. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieJedyną przegraną jest rezygnacja. Wszystko inne jest krokiem naprzód". Poniżej prezentuję Wam szybki i prosty przepis na domowe kajzerki. Najpyszniejsze są zaraz po upieczeniu :). To moje drugie podejście do domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek(...)świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać przesianą mąkę, sól, cukier i masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko
My simple kitchen