roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie
Słodkie okruszkiNaszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika(...)miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elkikakao, proszek do pieczenia i sodę W osobnej misce roztrzepać jajka z olejem, cukrem i mlekiem. Do mokrych produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia. Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem kawowy 100g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2- 3 łyżki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukminut, następnie wyciskam z nich nadmiar płynu i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam dużą ilość tłuszczu. Co ważne, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, warto wcześniej sprawdzić odrobiną ciasta czy jest już odpowiednio gorący. Nakładam na rozgrzany olej niewielką porcję ciasta i smażę po minucie z każdej strony. Usmażone placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję gorące na słodko
Mango PapajaProsty i łatwy na szybkie babeczki przepis o smaku kakowym z nutą wspaniałej przyprawy jaką jest kardamon.Male co nie co do kawki z przyjaciółmi. 2 łyżka kakao 4 ziarenka kardamonu 8 łyżki cukru 8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Białka oddzielić od żółtek.Kakao,mąkę,cukier , kardamon oraz proszek(...)pieczenia wymieszać .Dodać mleko ,olej i żółtko.Białko ubić na sztywną pianę( im sztywniejsza tym lepsza) i dodać do reszty produktów.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do połowy foremek do muffinek i wstawić do piekarnika 180stp.Badać patyczkiem czy są już dobre.Piec ok .20-30min.Wyjąć i udekorować według własnego gustu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę(...)przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki
Motylkowa Kuchniazdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości pomarszczone jabłuszka i pociemniałe banany(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie
Cooking Monstercukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujemałymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem. Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną
Tagebuch po polskuPrzepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba. Danie ma 231 kcal. 1 kromka chleba pszennego z Siemieniem Lnianym 1/2 trójkącika serka topionego light 1 łyżeczka pasztetu drobiowego 1 mała gruszka **************************************** Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką. Chleb Pszenny z Siemieniem Lnianym(...)dag.mąki pszennej 1.5 łyżeczki soli siemię lniane do smaku i do posypania chleba płatki owsiane do obtoczenia letnia woda ok.1 szkl lub więcej ( ile wejdzie w ciasto) 70 g.świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ********************************* Mąkę posolić ,można dodać po łyżce siemienia i płatków( ja w nich obtoczyłam chleb).Drożdże pokruszyć ,dodać cukier ,wymieszać z wodą,wlać do mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOPONKI - WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA Smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki na około 30-40 oponek: 500 g półtłustego twarogu (najlepiej nie mielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 - 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle(...)oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde. Jak już uzyskasz odpowiednie ciasto, rozwałkuj na grubość około pół
Calzonella.comlubiła takich ciasteczek. Dla mnie to smak z dzieciństwa i dziś tym kiedy za oknem już dość zimno tym smakiem dzielę się z Wam. Ciasteczka te są banalnie proste, a na kilka chwil pozwolą wrócić nam do tych beztroskich lat. Dodatkowo warto dla własnych pociech przygotować taką odrobinę słodkości i podzielić się z nimi(...)pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGenialnie proste i obłędnie czekoladowe! Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 jajka 75 g mąki pszennej po tabliczce białej i mlecznej czekolady, posiekane garść jeżyn Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakao. Masło(...)cukier powinny się rozpuścić. Lekko studzimy. Masę przelewamy do miski, dodajemy ekstrakt i jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, dorzucamy czekoladę i łączymy ją z ciastem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżyny wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut tak by środek ciasta zaczął się podnosić. Zostawimy do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki
Dzieje kuchennej WiewióryNaleśniki to danie proste i powszechnie znane. Moja Mama smaży naleśniki cieniutkie i jasne jak papier ryżowy. Babcia smażyła rumiane, chrupiące i grube. Jedne i drugie były doskonałe, choć z dwóch różnych mas. A przecież zawsze tylko jajka, woda/mleko i mąka. Mieszasz wszystko razem i już. To żadna filozofia. Prawda, czy fałsz? Prawda pod warunkiem, ze pierwsze udane naleśniki(...)mamy już za sobą. W innym przypadku to banalne danie łatwo można zepsuć. Na początku brak odniesienia i proporcji bardzo może utrudnić sprawę. A uwagi typu: "jak ciasto będzie za rzadkie dodaj mąki, a jak za gęste trochę mleka lub wody" powodują, że możemy zostać z potężną ilością ciasta naleśnikowego i bez mąki i mleka w domu. ;) Naleśniki - przepis podstawowy
Pełny talerzsposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy, wyrozumiałość, zaufanie i takie ciasta, których nie mają nawet w najlepszych cukierniach, Moje Ekspresje Kulinarne - za potrawy i profesjonalne słodkości, które muszę zrealizować i piękne zdjęcia, na które nie można się napatrzeć, Kate(...)niezwykłą podróż, za każdym niezwykłym postem; za mnóstwo wiedzy, nie tylko kulinarnej i geograficznej KUCHARNIA - za piękne opowieści i krakersy Kulinarne Szaleństwa E vity - za niezłomność i przepisy tak proste i tak niezwykłe Dziś mam ochotę na.. . - bo od początku aż po dziś dzień wzbudza mój niekłamany podziw Mops w kuchni - bo lubię tam wpadać i czytać
Kuchnia Prezydentowej