Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym kolorowe, efektowne i pyszne ciasteczka z lentilkami. Żadne dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na przyjęcia, kinderbale, pikniki itd.Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami - Składniki (ok. 20 dużych ciasteczek):180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)lentilków (lub innych kolorowych draży)Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając je do ciasta.Ciastka pieczemy w temperaturze
Słodka Stronasię coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~Składniki:150g mąki pełnoziarnistej150g mąki kukurydzianej250 ml wody6 łyżek oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 łyżeczki solipłaska łyżeczka cayennepo 2 łyżeczki ostrej i słodkiejDip(...)łyżeczki słodkiej paprykiDip czosnkowy:3 ząbki czosnku150g jogurtu naturalnegomała łyżeczka majonezuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolskiW misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga
Kuchenny Skrawek NiebaKolejne proste, a zarazem smaczne danie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tak szczerze po raz pierwszy w życiu wykonałam jakiekolwiek kluski. :D Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka dowolnej mąki 1 łyżeczka sosu sojowego do polania sól Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną(...)soli. Gotujemy, aż całość wchłonie płyn. Ciepłą kaszę miksujemy na gęstą masę i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąki. Ciasto musi być kleiste, ale gęste. Na stolnicy posypujemy mąką i formujemy na cienki wałek. Następnie nożem dzielimy na kawałki.Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy 2-3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię
Truskawkowa FiestaNieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie jest prosta … i tak i nie. Póki jeszcze jest sezon na śliwki postanowiliśmy z Madzią przygotować na obiad knedle ze śliwkami w bułce tartej z dodatkiem cynamonu. Będzie pysznie, smacznie i bardzo(...)Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, robimy w środku wgłębienie i dodajemy jajka, mąkę, sól i całość dokładnie wyrabiamy. W razie konieczności (jeśli ciasto będzie bardzo klejące podsypujemy mąką). Formujemy dość grube wałki i kroimy je w 1 cm plastry. Każdy z plastrów rozpłaszczamy i układamy na nim śliwkę, zwijamy formując kulkę. Knedle gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek 300 gr
Gotowanie...to proste !Bardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i
KuchniaWeDwoje.plZamarzył mi się serniczek, taki leciutki, delikatny w smaku i puszysty na bardzo cienkim spodzie i oto jest. Eksperyment zachwycił zarówno mnie jak i domowników
Cynamonowe szczęścieSkładniki : 1 kg truskawek 35 dag cukru Konfitur-fix na 1 kg owoców krople miętowe Przygotowanie : Umyte, osączone owoce pokroiłam drobno Zasypałam je odmierzonym cukrem i
Proste PotrawyPierożki chińskie zrób to sam! Pierożki chińskie, znowu zagościły u nas na stole. Kilka tygodni temu robiłam chińskie pierożki won ton, teraz ponownie je zrobiłam
Kuchnia na wzgórzuBeza Pavlova to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze - pyszne
Food Squarewszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. Śniadanie? Nie ma sprawy. Przekąska? Proszę bardzo. A może kolacja? Jeśli po treningu to koniecznie! Ze względu na skład jest on doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra! Cały "bochenek(...)łyżki miodu- opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Banany zblendować z jajkiem na gładką masę Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego
peanutbuttermonsterPrzepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy. Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem . Składniki: 25 dag masła 6 jaj 1 szklanka cukru 100 ml adwokatu(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób przygotowania ciasta: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do masła adwokat. Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, stopniowo wlewać
Wanilia i Kardamontarce, czosnek drobno kroimy i dodajemy do cukini. 3.Dodajmy jajka i mąkę - dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz do smaku ( wg. uznania). 4. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Gotowe:) Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie - można dodać trochę mąki. Placuszki po usmażeniu warto odsączyć z oleju ręcznikiem papierowym. Podajemy same, ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Hasta Luego
la cuchara