Składniki: około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona) 1 kg cukru Przygotowanie: Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą Odstawiamy w chłodne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy, by cukier mógł się rozpuścić Gdy owoce puszczą sok- zlewamy go i przechowujemy w lodówce Pijemy codziennie przynajmniej po łyżce. Rozcieńczony z wodą też będzie dobry. Sok z aronii to bogactwo witamin, takich jak A, E, C, P , karoten , błonnik... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula