proste ciasto - 15398 przepisów (strona:685/1027)

Delikatnie malinowe babeczki z cytrynowym lukrem 187

wraz ze mną spędzać czas w kuchni i pomagać w pieczeniu. Dzielnie mieszała składniki i… potem z uśmiechem na ustach zajadała się naszymi babeczkami. Polecam i Wam ten prosty i pyszny wypiek. Spróbujcie. Składniki:  1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław ) 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cukru malinowego Skworcu 1/3 szklanki oleju(...)jednej wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy łyżką. W drugiej mieszamy mokre. Łączymy obie miski, krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej ciasto (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w 180 stopniach około 20-25 minut. Sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Gdy babeczki przestygną nakładamy cytrynowy lukier (w miseczce mieszamy wyciśnięty

Słodkie okruszki
Pastelowy deser serowy 191

pyszny i delikatny deser z galaretek i twarożku,idealny do kawki i bardzo prosty do zrobienia-polecam Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub kilka herbatników 1 opakowanie galaretki kiwi 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1 kg sera sernikowego Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wrzątku, odstawić by ostygły i zaczęły tężeć. Na dnie tortownicy(średnica(...)Twaróg sernikowy podzielić na 3 części.Do każdej dodać po 1 tężejącej galaretce i dokładnie wymieszać.Na biszkopty wylać najpierw czerwoną masę twarogową,potem pomarańczową i na koniec zieloną.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby całkowicie stężało,gotowe

Swojskie jedzonko
CIASTKA "PALUSZKI" Z SEZAMEM 132

łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią  (użyłam Skworcu) * 1 jajko * około 100 g ziaren sezamu Wykonanie: Z podanych składników (prócz sezamu) zagnieść ciasto. Od ciasta odrywać małe kawałki i dłońmi rozwałkować ciasto bardzo cienko na długość około 20-25 cm. Do miski wsypać sezam, obtaczać w nim przygotowane wcześniej paluszki. Układać na blachę

Zrób to smacznie
Knedle z truskawkami 123

oleju rzepakowego świeża mięta Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Truskawki pokroić w sporą kostkę i odstawić na sitku.Ricottę wymieszać z mąką, jajkiem, cukrem i solą. Zagnieść ciasto i rozwałkować na ok. 0,5 cm( podsypać mąką). Szklanką wykrawać kółka z ciasta. Na środku każdego krążka umieścić kawałek truskawki i owinąć ją szczelnie ciastem. Knedle wrzucić do wrzątku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gulasz z grzybami w chlebie 114

Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie  z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą. chleb: 300 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki soli płaska 1 łyżka oliwy 2 dkg drożdży 150 ml wody letniej szczypta cukru Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej(...)mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję mąkę, sól, oliwę, wodę letnią i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dość zwarte. Odstawiam na dwie godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast

wesoła kuchnia
Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :) 131

cukru 50 g mąki maliny (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki.   Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszne oponki serowe 106

puder do posypania oponek. Potrzebna nam będzie jeszcze foremka w kształcie serca i mały kieliszek Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielony biały ser  oraz resztę składników.   Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką, ja troszkę musiałam podsypać. Ciasto musi być gładkie. Wałkujemy, wycinamy serca, a w sercach kółeczka.  Ja również robiłam oprócz serc, klasyczne oponki, czyli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie 578

soku z cytryny i odrobina wody Przygotowanie: mąkę cukier i cukier puder i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy,jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą z tych części rozwałkowujemy

Swojskie jedzonko
MUFFINY Z RABARBAREM 120

wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajka, maślankę oraz olej.  Składniki wymieszaj za pomocą łyżki, ale niezbyt dokładnie.  Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przełóż do nich ciasto. Na wierzchu babeczek połóż rabarbar.  Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kukuleczki
Domowe Bułki na Śniadanie 127

upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki(...)wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant do pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek mleka lub całe jajko rozmącone folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało Link do filmu z przygotowania : domowych bułek na śniadanie  Przygotowanie : Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowe Bagietki na drożdżach 210

Witam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo pracy aby cieszyć się domowymi pysznymi bagietkami :) Będziemy potrzebować : przepis na 3 bagietki o wadze każda około 230 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 350 ml letniej wody 5 g drożdży instant(...)foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach  https://www.youtube.com/watch?v=68v220qG_yU Przygotowanie : Ciasto na bagietki można przygotować robotem , mikserem lub ręcznie , Ja przygotuję ręcznie . W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama . Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę mieszam i dostawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 141

jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd(...)jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom. Chleby piekły dzisiaj również Mopsik , Mirabelka , Lejdi ,  Emilia  i Martynosia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb wieloziarnisty 171

świeżego, jeszcze trochę ciepłego z chrupiącą skórką kawałka chleba z masłem? Wspaniałe, ten zapach, ten smak...Przypominają każdemu inne chwile... Pewnego dnia moja mama dała mi przepis na bardzo prosty chleb, przygotowanie zajmuje 2 min., niestety na efekt końcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm) Potrzebujemy: 1kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego(...)łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. Kruszymy drożdże wlewamy wodę i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20min. Dwie keksówki smarujemy margaryną i wysypujemy mąką pszenną. Ciasto po wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i przekładamy do keksówek. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20min. Nastawiamy piekarnik

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb na Sodzie 116

Chleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki.   Składniki: 3 szklanki mąki(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody 400 ml maślanki Przygotowanie: Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche dodać maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce mąką. Z ciasta uformować kulę

Mama Gotuje
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem 116

Typowo letnia zupa - ale z racji tego że kalafior jest jeszcze dostępny , można sobie przypomnieć słoneczne chwile . Uwielbiana  przez  moje dzieci , prosta i tania  zupa , która zachwyci swoim smakiem wybredne gusta . składniki na 4 porcje 1,5 litra wywaru z mięsa 1 kalafior 2 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka(...)Rozdzielone różdżki kalafiora gotujemy w osolonym wywarze z mięsa , dodajemy pokrojoną włoszczyznę , cebulę , czosnek i ziele angielskie . W garnuszku mieszamy mąkę z jajkiem , wodą i szczyptą soli na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię . Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy  koperkiem

Smakowite Dania