proste ciasto - 15398 przepisów (strona:723/1027)

Chleb tostowy pszenny 182

tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty. Polecam  również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki: 500 g mąki pszennej (typ 500) 250 ml ciepłej wody(...)odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować. Ponownie zagnieść ciasto

O kuchni z uczuciem
Najlepsze muffinki bananowe z karobem 122

nadzieja na lepsze dni. Jednak cała ta sytuacja ma także swoje plusy, ponieważ w związku z kiepskim nastrojem nie brakowało u mnie słodkich pocieszaczy. Tym razem tylko sprawdzonych, z prostych i przyjemnych przepisów, przy których nie trzeba się zbytnio koncentrować… sam relaks. A czy jest coś prostszego i lepszego niż muffinki? Nie jest tajemnicą, że uwielbiam urocze babeczki(...)swoje miejsce w sieci. Koniecznie przetestujcie Zapraszam także po przepis na równie smaczne muffinki bananowe z polewą czekoladową. Składniki (12 babeczek): 4 dobrze dojrzałe banany (3 i 1/2 do ciasta i 1/2 do dekoracji) 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki karobu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Fitsweet.me
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 167

Pyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion. Składniki (na 1 bochenek): - 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450) - 500 ml ciepłej wody - 1 opakowanie suchych(...)wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. W misie miksera załóż nóż do wyrabiania.  Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program Pastry P1. Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie tradycyjne: Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp

CookYourself
Bezglutenowe bułeczki kukurydziane 110

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Składniki: - 3,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 2 szklanki mąki bezglutenowej; - 150g jogurtu naturalnego; - 2 szklanki wody; - 4 łyżki oleju; - 1,5 łyżeczki(...)razem, dolewamy jogurt, olej oraz sól i cukier; - drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie wlewamy do mąk - wszystko ugniatamy łącznie na gładką masę - odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!); - formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni

MintTaste
Pyszne kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 222

dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu, bo ciasteczka powiększają swoją objętość

kruche babeczki
Kruche ciasteczka maślane z mąki kukurydzianej i ryżowej 751

Według mojej córki pychotkowo chrupią.  A według mnie rozpływają się w ustach, zostawiają niebiański posmak masła i rozsiewają przepyszny, maślany aromat, nawet po wystygnięciu. Przepis bardzo prosty, bezglutenowy i nie może się nie udać.  Na pewno długą nie poleżą... 😊 Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl(...)cukry i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki. Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka

Ze smakiem bez glutenu
Zielony makaron pici i zapach słońca 183

jednak jest to zależne tylko od rodzinnych tradycji. Moja wersja, oparta całkowicie o pomysł Jamie'go Olivera, składa się tylko ze świeżych liści szpinaku i mąki. Do tego kilka prostych dodatków, jak młoda cukinia, bazylia, pomidorki, czosnek i nasiona słonecznika...zielone niebo! :D Z talerzem pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga niestraszna!  Zielony makaron pici(...)startego parmezanu sól i cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo, aż powstanie kula ciasta. 2. Blat podsyp mąką, odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha laskowego i roluj makaron. Niech będzie podobny do fasolki szparagowej. 3. Zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron ok. 5min. (jeśli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mazurek czekoladowy 124

Wielkanocny mazurek prosty do zrobienia. Mocno czekoladowy. Każdy sobie z nim poradzi, a dekorację można zrobić indywidualną. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni widząc takiego mazurka na stole świątecznym. spód: 200 g mąki pszennej 1 żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody szczypta soli krem czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki(...)czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam nożem. Następnie ciasto zarabiam rękoma ale krótko. Wkładam na godzinę do lodówki. Na papierze do pieczenia odrysowuję koło o średnicy 21 cm. Koło to wydłużam

wesoła kuchnia
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 158

przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Pierniczki na choinkę 253

dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo  prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem.  Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła(...)landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty.  Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka z Nutellą 188

cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy Nutellę (w temperaturze pokojowej), mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą  i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie odrobinę

Słodka Strona
Zielone pancakes ze świeżym szpinakiem 117

razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier i masę szpinakową. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Patelnię smarujemy pędzelkiem z olejem. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na placek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia

Ewusiowe Smaki
Bułki do hamburgerów 217

Natomiast zaraz po upieczeniu pachnie pięknie, czego żaden chemiczny ulepszacz nie jest w stanie zastąpić.  Apeluję zatem do Was - zróbcie własne, domowe bułki, bo ich zrobienie jest śmiesznie proste! :) Składniki na 6 dużych lub 8 średnich bułek: 1/2 kg mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 50 gramów masła 82% 300 gramów mleka 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka(...)odstaw.  Na patelni rozpuść masło, odstaw.  Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, przestygnięte masło oraz miód. Na koniec dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie całość. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je ręcznie około 5 minut. Następnie włóż je do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Garniec Magalie
Chleb pszenny na drożdżach 128

Chleb pszenny na drożdżach Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Piękny zapach chrupiąca skórka i miękki środek, a do tego długo pozostaje świeży. Polecam chociaż raz upiec i się przekonać. Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Składniki(...)dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto, aby odpowietrzyć i chwilę wyrobić. Uformować według uznania lub przełożyć do blachy

talerz przyjemności
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38482

dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia - im większa blacha tym mniejszy stopień "przytulenia" :) Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia(...)Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko... Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  C oś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska Poniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny ledwo nadążał z robieniem zdjęć

Grunt to przepis!