Przepis na te pyszne ciastka - rogaliki znalazłam na blogu ALI i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne, proste i szybkie do zrobienia. Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień(...)Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie: Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać
Walijskie Pichceniejesiennych wypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie wstąpił smakowo jesienny klimat. Babeczki są mocno kawowe, z chrupiącymi orzechami w środku i ozdobione prostym kremem na bazie serka mascarpone, z wyczuwalną nutką kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam. Składniki na około 10 babeczek: 100 g masła 100 g brązowego cukru(...)stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę i 4 łyżeczki ostudzonej kawy. Ucieramy do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy, zostawiając odrobinę do posypania babeczek. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem
Made By Mom And SonSkładniki:2 szklanki mąki orkiszowej typ 20003-4 łyżki miodu1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego1 i 1/2 łyżeczki sody1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego1
Mango PapajaSkładniki: około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona) 1 kg cukru Przygotowanie: Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą
Proste Potrawypieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
SMYKWKUCHNIlekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat
Smak mojego domuprzesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy lekko ciepłe mleko i wodę oraz tłuszcz. Wyrabiamy dokładnie ręką lub za pomocą miksera z hakiem ok. 10 minut. Jeśli ciasto się klei podsypujemy odrobiną mąki, ponownie zagniatamy. Nasze ciasto dzielimy na pół a następnie wałkujemy, żeby uzyskać okrąg. Z każdego wykrawamy 12 trójkątów. Zwijamy rogaliki, zaczynamy od szerszej strony
Pani na deserskładniki suche. 2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. 3. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche. 4. Dużą formę na muffinki smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto do 2/3 wysokości i na każdą dajemy 1 wisienkę i łyżkę czerwonych porzeczek. 5. Po wierzchu posypujemy jeszcze otrębami owsianymi. 6. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia u Bietkiwystarczy pamiętać by użyć końcówki z dziurką o śr ok 3mm, jeśli bardziej pulchne- takie pączkowe- to weźcie szerszą końcówkę (lub utnijcie woreczek ciut bardziej-choć bez przesady, bo ciasto później ciężko zatrzymać 😜) Składniki: 3 jajka 200g mąki 1 łyżka rumu 150ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki w
greenscarfkompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. • Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. • Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut
To co kochamCo to jest wolnowar (slow cooker)? Jest to urządzenie, które pozwala nam gotować długo w niskiej temperaturze. Dzięki temu potrawy są o wiele bardziej wartościowe i
kuchnia doskiżaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220 C – nie wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200 C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie(...)blogach: Am.art kolor i smak Codziennik kuchenny Grunt to przepis! Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje kucharzenie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Smakowity chleb
Moje domowe kucharzenie