proste ciasto - 15398 przepisów (strona:722/1027)

Bezglutenowe bułeczki kukurydziane 113

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Składniki: - 3,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 2 szklanki mąki bezglutenowej; - 150g jogurtu naturalnego; - 2 szklanki wody; - 4 łyżki oleju; - 1,5 łyżeczki(...)razem, dolewamy jogurt, olej oraz sól i cukier; - drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie wlewamy do mąk - wszystko ugniatamy łącznie na gładką masę - odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. pół godziny (ciasto dużo nie urośnie!); - formujemy w ręce kuleczki, nacinamy według upodobania i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni

MintTaste
Pyszne kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 224

dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach forujemy kulkę i układamy na blaszce, tak robimy do wyczerpania się ciasta. Wszystkie nasze kulki lekko zgniatamy ręką. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu, bo ciasteczka powiększają swoją objętość

kruche babeczki
Kruche ciasteczka maślane z mąki kukurydzianej i ryżowej 754

Według mojej córki pychotkowo chrupią.  A według mnie rozpływają się w ustach, zostawiają niebiański posmak masła i rozsiewają przepyszny, maślany aromat, nawet po wystygnięciu. Przepis bardzo prosty, bezglutenowy i nie może się nie udać.  Na pewno długą nie poleżą... 😊 Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl(...)cukry i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki. Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka

Ze smakiem bez glutenu
Zielony makaron pici i zapach słońca 187

jednak jest to zależne tylko od rodzinnych tradycji. Moja wersja, oparta całkowicie o pomysł Jamie'go Olivera, składa się tylko ze świeżych liści szpinaku i mąki. Do tego kilka prostych dodatków, jak młoda cukinia, bazylia, pomidorki, czosnek i nasiona słonecznika...zielone niebo! :D Z talerzem pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga niestraszna!  Zielony makaron pici(...)startego parmezanu sól i cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Makaron: 1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo, aż powstanie kula ciasta. 2. Blat podsyp mąką, odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha laskowego i roluj makaron. Niech będzie podobny do fasolki szparagowej. 3. Zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron ok. 5min. (jeśli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mazurek czekoladowy 128

Wielkanocny mazurek prosty do zrobienia. Mocno czekoladowy. Każdy sobie z nim poradzi, a dekorację można zrobić indywidualną. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni widząc takiego mazurka na stole świątecznym. spód: 200 g mąki pszennej 1 żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody szczypta soli krem czekoladowy ciemny: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany kremówki(...)czekoladowy jasny: 100 g czekolady białej 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej 70 ml śmietany kremówki 30 % dekoracja czekoladowa: 30 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka miodu sztucznego Spód: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i siekam nożem. Następnie ciasto zarabiam rękoma ale krótko. Wkładam na godzinę do lodówki. Na papierze do pieczenia odrysowuję koło o średnicy 21 cm. Koło to wydłużam

wesoła kuchnia
PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE ) 164

przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Pierniczki na choinkę 255

dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo  prosty przepis na zwykłe pierniczki i takie z witrażykiem.  Jestem bardzo zadowolona, bo na choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła(...)landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty.  Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka z Nutellą 191

cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy Nutellę (w temperaturze pokojowej), mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą  i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie odrobinę

Słodka Strona
Zielone pancakes ze świeżym szpinakiem 119

razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier i masę szpinakową. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Patelnię smarujemy pędzelkiem z olejem. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na placek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia

Ewusiowe Smaki
Bułki do hamburgerów 219

Natomiast zaraz po upieczeniu pachnie pięknie, czego żaden chemiczny ulepszacz nie jest w stanie zastąpić.  Apeluję zatem do Was - zróbcie własne, domowe bułki, bo ich zrobienie jest śmiesznie proste! :) Składniki na 6 dużych lub 8 średnich bułek: 1/2 kg mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 50 gramów masła 82% 300 gramów mleka 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka(...)odstaw.  Na patelni rozpuść masło, odstaw.  Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, przestygnięte masło oraz miód. Na koniec dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie całość. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je ręcznie około 5 minut. Następnie włóż je do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Garniec Magalie
Chleb pszenny na drożdżach 131

Chleb pszenny na drożdżach Chlebek ten jest bardzo prosty w wykonaniu, a w smaku o wiele lepszy niż te ze sklepu. Piękny zapach chrupiąca skórka i miękki środek, a do tego długo pozostaje świeży. Polecam chociaż raz upiec i się przekonać. Podany przepis jest na wersję podstawową, ale można dodawać ulubione dodatki i formować według uznania. Składniki(...)dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto, aby odpowietrzyć i chwilę wyrobić. Uformować według uznania lub przełożyć do blachy

talerz przyjemności
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38490

dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia - im większa blacha tym mniejszy stopień "przytulenia" :) Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia(...)Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko... Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  C oś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska Poniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny ledwo nadążał z robieniem zdjęć

Grunt to przepis!
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 168

Dzisiaj na obiad proponuję proste a zarazem pyszne danie ,naleśnik ze serem zapiekane pod śmietanową pierzynką  . Zapraszam :) Naleśniki podałam na porcelanie  Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1, 5  szklanki  mleka 1/2 szklanki wody mineralnej  1 cukier waniliowy 2  jajka 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 2 kostki po 250 g sera białego śmietankowego(...)cukier waniliowy  2 jajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę .   Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb wieloziarnisty II 99

dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi(...)temperaturze 160ºC przy włączonym termoobiegu, po czym wyłączyłam i trzymałam w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 minut. Polecam i życzę smacznego :)   Polecam serdecznie przepis na inny prosty chleb wieloziarnisty

cucinare
Jagodzianki + film 272

Drożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn z mleka drożdży i cukru, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek

Smakowite Dania