proste ciasto - 15398 przepisów (strona:744/1027)

Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 165

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)czereśnie? Koniecznie dajcie znać, do czego najchętniej je wykorzystujecie! Smacznego!   A jeśli macie ochotę na gofry z frużeliną, polecam mój przepis na bezglutenowe gofry gryczane: Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką 247

odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy i około łyżkę oleju. Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było

Słodkie okruszki
Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice 183

ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni.Nie jest to jednak konieczne. Stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą przyda się taki syrop na pewno. Może to też być(...)piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej , gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie przepisy na smaczne dania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-) 197

cukru pudru -120 g masła -1 jajko -szczypta  sody oczyszczonej -1,5 łyżki przyprawy do piernika -3 łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.   wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli(...)dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego. Dajemy do niego lukier, wycinamy malutką dziureczkę na rogu i dekorujemy :-) Ja totalnie nie mam zdolności, ale jestem zadowolona ze swoich pierniczków :-)  Proste, i PYSZNE :-) POLECAM!!! SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pachnący świecznik z piernika 183

pokazać jak zrobić taki świecznik. Prezentuje się pięknie i w dodatku cudnie pachnie. Świecznik przygotowałam z tego ciasta  klik Przygotowałam sobie szablon gwiazdy, i wycięłam go z ciasta. Oprócz tego w każdej gwieździe wycięłam dziurę-mniej więcej wielkości świecy. Poza tym wycięłam jeszcze koło -musi być  sporo większe od dziury w gwieździe-będzie to podstawa świecznika. Elementy pieczemy(...)świecę-by się nie chwiała, mi się nadało do tego celu to sreberko w którym jest podgrzewacz. na koniec przyklejamy lukrem podstawę i odstawiamy do wyschnięcia. I gotowe. ciekawa,prosta ozdoba wigilijnego stołu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Farinata z quinoą i niebieskim serem 94

Przepis na farinatę podpatrzyłam na stronie Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce. Dorzuciłam(...)oliwie kawałek cebulki sól Wykonanie: Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy z wodą. Powstałe w ten sposób rzadkie ciasto, odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po tym czasie dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy quinoą, plasterkami oliwek, kaparami, piórkami

Quinoa Raz!
CIASTKA ZIMTSTERNE 180

lekko łączymy.  Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Sernik zebra bez pieczenia 10610

Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny(...)gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek

Smakołyki Bereniki
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 162

Lista życzeń była długa: minimum dwie łazienki, wanna, kominek, duża kuchnia, duży salon, jadalnia, w której zmieści się ogromny stół (C. ma naprawdę dużą rodzinę); jasny, przestronny, zbudowany na prostym i logicznym planie (co w Danii wcale nie jest oczywistością).  Zakochaliśmy się już w zdjęciach; pierwsze odwiedziny były niesamowicie emocjonujące. Gdy pan z banku powiedział magiczne tak , powstrzymywałam(...)ciągle mnie przeraża, to radość i satysfakcja zdecydowanie przewyższają to lekkie uczucie niepewności.  I czuję się teraz taka dorosła ! Z tej okazji przygotowałam wariację na temat ulubionego ciasta C., czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami 135

keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem) 2 łyżki(...)lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody. Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej

greenscarf
Racuchy wigilijne z cukrem pudrem 102

Proste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie  tutaj .  0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży(...)rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie, następnie dodać resztę składników, wszystko wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Na patelni rozgrzać olej, nabierać dużą łyżką po trochu ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczki ze śliwką i borówkami 128

Dzisiaj zapraszam na drożdżówki ze śliwką i borówkami , pyszne , proste w sam raz do porannej kawki :) Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.p l/ .  Kawa podana w filiżance z Bogucic Składniki :   7 łyżek oleju 600 g mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe  3 jajka 50 g drożdży 1 szklanka mleka Śliwki , borówki  Kruszonka(...)mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną

Sama słodycz i szczypta chili
Uczta dla podniebienia - muffinki bardzo czekoladowe z kremem malinowym 118

uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Połączyć składniki z obu misek. Ważne, aby nie mieszać zbyt długo. 5. Gotowe ciasto rozlewamy do blaszki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Najlepiej, aby ciasto sięgało do ok połowy papilotki, minimalnie wyżej. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 muffinek. 6. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu najlepiej rozłożyć(...)szprycy cukierniczej lub łyżką. 8. Po udekorowaniu kremem, muffinki należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu krem dłużej zachowa świeżość, a babeczki będą idealnie wilgotne. Jak widać, przygotowanie jest dość proste. Wbrew pozorom, dekorowanie kremem też nie jest wielką filozofią , bardzo szybko można zapanować nad szprycą i tworzyć prawdziwe cuda. Naprawdę polecam ten przepis. Muffinki robią wrażenie i znikają

two broke sisters
Robaczkowy deser 146

ciągle brak czasu, albo chęci, żeby usiąść przed komputerem. Ale już wracam z kolejną dawką przepisów. Pogoda ostatnio nie sprzyja temu, żeby długo stać w kuchni i piec wymyślne ciasta, ale sprzyja temu, żeby ten czas spędzić z dziećmi. Razem z Zuzią i Igą przygotowałyśmy robaczkowy deser, wygląda obrzydliwie, a smakuje pysznie Tym przepisem bierzemy udział organizowany przez Poki.pl , link(...)wężem kojarzą mi się dżdżownice, więc pomysł na deser. Nie chciałam, żeby dzieci jadły tłustej bitej śmietany, więc deser jest na bazie twarogu i nektarynek z jogurtem naturalnym. Niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki (6 porcji): – 40 dag twarogu; – 6 nektarynek; – 1 mały jogurt naturalny; – 2 łyżeczki miodu; – duże opakowanie ciastek oreo (lub podobnych

dom-agi.pl