Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie do wrzącej wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy
Markowy smakPrzepis na te ciasteczka pochodzi z książki The hummingbird bakery. Home sweet home . Jest niezwykle prosty, szybki, a efekt zniewalający! Ciasteczka są mięciutkie, puszyste, delikatnie, świetnie nadają się do porannej kawy. Oczywiście zmniejszyłam trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą(...)gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku
W kuchni Katierondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka(...)składniki nadal mieszając, aby nie było grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu
Quinoa Raz!oprawa. Chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ten torcik tak bardzo podoba się i smakuje dzieciom! Co wcale nie oznacza, że nie zasmakują w nim dorośli ! Z jednej strony jest prosty- bez żadnych dodatków, a z drugiej- niepowtarzalny i oryginalny. Więc jeżeli chcielibyście zaprosić do swojego domu pachnącą wanilią, śmietankową tęczę- ten tort będzie świetnym wyborem- rozpromieni gości kolorem i smakiem(...)jednorazowych rękawów cukierniczych barwniki spożywcze w proszku : fioletowy, niebieski, żółty, pomarańczowy, zielony, czerwony Barwniki w proszku są bardziej intensywne od tych w płynie i po dodaniu nie zmieniają konsystencji ciasta lub kremu. Możecie bez problemu nabyć je w sklepach on-line. DO NASĄCZANIA: Oranżada lub lekko posłodzona, słaba herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie
Domowe Tortyświęta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie rodzynek. Sama herbata(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy herbatę i dodajemy rodzynki. Całość należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do babki (moja miała średnicę 24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę (sprawdzamy po tym czasie patyczkiem czy jest
MyCookBook.plfume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski. Lekki, puszysty deser, nieprzekombinowany, minimalna ilość składników. Jednak potrzebowałem sporo soli i pieprzu aby ogólnie wyostrzyć smak(...)przygotowanie dania ma miejsce na oczach klienta - w ciągu 5-7 minut. No i to by było tyle. Tak, kucharze gotują przez te kilka minut świeży makaron ale to ciasto...no coś bardzo słabego - jest jakieś takie miękkie, mączne i kleiste. A przecież w kuchni śródziemnomorskiej makaron al dente to podstawa. Niestety sam smak i zwłaszcza konsystencja pasty - minus. Reasumując
Right Behind The Kitchenurodziny i chrzciny ... na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki(...)nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt
cucinareChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania(...)pokruszyć do miseczki. Dodać ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do wymieszanych składników suchych dodać rozpuszone drożdże i olej. Dobrze wymieszać (ja mieszam mieszadłami od miksera).Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i dokładnie obsypanej otrębami. Wierzch chleba skropić zimną wodą i oprószyć pozostałymi ziarnami.Tak przygotowany chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić
Gospodyni MiejskaRewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu(...)używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plChocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam.. Składniki na około 30 sztuk: 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 170 g posiekanej margaryny 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru 1/4 szkl.drobnego cukru(...)żółtko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około
Moje domowe kucharzenieLekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady. Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej. Tort jest raczej
Ze smakiem bez glutenuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki ( na okoo24szt.): 140g miękkiego masła ½ szklanki drobnego cukru 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu wanilii
Słodkie zapomnienieprosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler(...)serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. S makuje dobrze z ajranem (turecki napój, przygotowywany z jogurtu naturalnego i wody, który można kupić na miejscu). My mum’s celeriac cutlets
Qlinarnie i Qlinarniechrupiące i w ogóle przepyszne! A do tego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję , która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki(...)suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować. 3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo
Kto ugości moich gości?