proste ciasto - 15398 przepisów (strona:757/1027)

Szaszłyk z krewetek na placuszkach z czerwonej soczewicy i quinoy i soczysta sałatka 136

tego moje ulubione bezglutenowe placuszki z mąki z czerwonej soczewicy i ugotowanej quinoy doprawione Vegetą i kuminem. No i oczywiście sałatka ze świeżych warzyw z kiełkami lucerny i wspaniałym, prostym dressingiem.  Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 14 sztuk krewetek argentyńskich  pół główki(...)utarty kumin, 1 czubatą łyżeczkę Vegety Natur i ugotowaną quinoę. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę wody. Ciasto wylewamy partiami na malutką rozgrzaną patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu i pieczemy na niej po kolei placuszki z obu stron  na złoty kolor.  Krewetki nadziewamy na patyczki

Quinoa Raz!
Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 117

przez kolejne 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik). formowanie Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym(...)niecoś – klik! Gotuj zdrowo! Guten Appetit! – klik! Grahamka, weka i kajzerka – klik! Konwalie w kuchni – klik! Kuchnia Gucia – klik! Kuchennymi drzwiami – klik! Moje małe czarowanie – klik! Ogrody Babilonu – klik! Proste potrawy – klik! Smak mojego domu – klik! Sto kolorów kuchni – klik! W poszukiwaniu slowlife – klik! Weekendy w domu i ogrodzie – klik! Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową By Published

Pieguskowa Kuchnia
Kolorowe Muffiny z malinami i białą czekoladą 108

cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Sypkie składniki wrzucić do mokrych, wymieszać, dodać posiekaną czekoladę i maliny, wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do papilotek. Piec ok 25 minut do efektu suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Przygotować polewę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać cukier puder i skórkę z pomarańczy. Wymieszać do rozpuszczenia

Trufelkowo
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 133

równie udanie chleb wyrośnie także z dodatkiem przecieru pomidorowego, zyskując przy tym na smaku i wyrazistości. To niezwykle prosty wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych pomidorów(...)pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką

Even Better Food
Babeczki kokosowe z truskawkami 145

Uwielbiam piec babeczki ze względu na prostotę ich wykonania. Tym razem skusiłam się na przygotowanie bardzo prostych przysmaków z wiórkami kokosowymi i truskawkami. Wyszło bardzo smacznie. Zresztą zobaczcie sami :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie Składniki: 150g masła 100g wiórków kokosowych 3/4 szklanki ksylitolu lub szklanka cukru(...)Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mieszając po wbiciu każdego. Dorzucamy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Ponownie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej ciasta na 2/3 wysokości. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do ciasta. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni Celsjusza i wkładamy

Kolizje Smaków
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1688

pieczarkami i sosem śmietanowym to pyszny wegetariański obiad lub kolacja. Pierożki robi się z ugotowanych ziemniaków, więc gdy mamy pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego można je w prosty sposób wykorzystać Danie kaloryczne, ale bardzo dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków(...)kostkę cebulę i pieczarki. Dusić ma maśle. Farsz doprawić solą i pieprzem oraz wystudzić. Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób

KuchniaWeDwoje.pl
Knedle z truskawkami 128

Dodajemy całe jajka, przesianą mąkę tortową, ziemniaczaną oraz sól. Wyrabiamy ciasto (można troszkę podsypać mąką, ale niekoniecznie). Z gotowego ciasta formujemy wałeczki, kroimy na porcje (można również odrywać porcje ciasta), spłaszczamy tworząc placuszki i formujemy kule. Układamy na ściereczce i przykrywamy. Wrzucamy na lekko posolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na wierzch. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową(...)wlewamy do sosu. Gotujemy mieszając, jak kisiel – do chwili zgęstnienia. Używamy do knedli, lodów, deserów… i nie tylko. Knedle z truskawkami polecam nie tylko dla miłośników dań na słodko. Proste i szybkie w przygotowaniu zachwycą nawet wybrednych smakoszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Knedle z truskawkami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 16. czerwca 2017 r.” Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Rewelacyjny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym bez wyrabiania 333

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g mąki żytniej 600 ml letniej wody 2 opakowania drożdży suchych (porcja(...)Przygotowanie: Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól i mieszam ciasto łyżką w misce tak aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto mieszam około 3 minut, możemy je wymieszać łyżką, mikserem lub robotem. Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasteczka z czekoladą (bez proszku do pieczenia) 249

około 1/2 czekolady mlecznej z migdałami (u mnie Torras ze ZdrowyMarket24) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki. Pół czekolady siekamy nożem na większe i mniejsze kawałki (w zależności od upodobań). Wyciągamy nasze ciasto z lodówki, dosypujemy do niego posiekaną

Słodkie okruszki
Japoński chleb mleczny Hokkaido 149

Chleb o egzotycznie brzmiącej nazwie "Hokkaido Milk Toast". Dla mnie bardzo podobny do naszej polskiej chałki. Bardzo smaczny, delikatny i puszysty o pięknym maślanym zapachu. Polecam bo jest prosty i szybki do zrobienia. Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com   Składniki na foremkę 25x10 cm: 340 g mąki pszennej, użyłem typ 480 54 g cukru 5 g soli 6 g mleka pełnotłustego(...)śmietankę, jajko i  kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ).  Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie. Przykryj i zostaw do wyrastania

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 91

podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości) Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowity Chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Posadzone i zjedzone
Babeczki z pieczarkami + film 143

Bardzo kruche, smaczne, wytrawne babeczki z pieczarkami oraz żółtym serem to wyśmienita przekąska na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Podane z czerwonym barszczem stanowią wyjątkowo atrakcyjne dla

Smakowite Dania
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 138

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy

Walijskie Pichcenie
Babeczki czekoladowo - imbirowe z mandarynkami 95

Babeczki Czekoladowo - Imbirowe Z Mandarynkami / Kandydatka na Miss Babeczki 2015 Takie małe co nieco na rozgrzewkę przed wyjściem na spacer czy po zakupy w mroźny dzień

Gotowanie...to proste !
Domowa masa makowa 134

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta

Smakołyki Asi