cebulę również szklimy, podsmażamy z boczkiem i dodajemy do pęczaku. Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mieszamy, stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta) i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Foremki napełniamy większą częścią masy ziemniaczano-kapuścianej, robimy wgłębienia, wypełniamy pęczakiem ze skwarkami, przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą
Maminek kulinarnyPamiętacie scenę z filmu " Stowarzyszenie umarłych poetów", tę, w której wszyscy uczniowie po kolei wspinają się na krawędź biurka? Profesor Keating chce im w ten prosty sposób pokazać, jak wiele zależy od punktu widzenia, jak inny jest świat dla każdego z nas. Uwielbiam ten film. Kiedy moi Synowie podrosną, z pewnością pokażę im historię Keatinga i jego klasy(...)ciągle muszę wybierać jej wersje. Prawie wszyscy lubimy rodzynki, świetnie do tego delikatnego wypieku pasują, prawda? Jednak nie zawsze ich używam, ponieważ mój Młodszy wydłubuje je z każdego ciasta. Druga rzecz to niezgodność, co do oceny słodkości. Dla mnie i Starszego chałka jest wystarczająco słodka, Mąż i Młodszy ciągle postulują dorzucanie dodatkowej ilości cukru. Wszystkim naraz
I tu będę miała takie temyjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części. Do miski wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać nasze boczniaki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą. Na talerzu kruszymy płatki/krakersy/chipsy lub używamy do panierowania bułki tartej. Boczniaki maczamy w cieście
Bananowe Poleocaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy! Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut Składniki: 500 g mąki, 130 ml piwa, 100 ml letniej wody, 80 ml oliwy, 1,5 łyżeczki suszonych drożdży, 10 g soli, łyżeczka cukru(...)mące, odstawić na 5 minut. Dodać piwo, oliwę i czosnek starty na tarce, wyrabiać 10 minut. Przełożyć do miski, nakryć lniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto ponownie wyrabiać przez 5 minut, przełożyć do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. W focacci zrobić wgłębienia, w każde włożyć pomidorka lub kawałek gałązki rozmarynu, ewentualnie
SzczyptaSmaQJeśli najdzie nas nagle ochota na "coś słodkiego" to według mnie te babeczki będą idealne, gdyż ich wykonanie jest bardzo proste (mistrzostwo w ich wykonywaniu osiągnęła moja còrka Patrycja ), same babeczki są bardzo pyszne a za sprawą banana - mega wilgotne. Z proporcji składników, które podaję mi wychodzi około 18 muffinek. Myślę, że ta ilość spokojnie zadowoli nawet największego(...)łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do temp 170 st.C. Bardzo ważne aby to zrobić przed przygotowaniem ciasta, bo nie lubi leżakowania:) Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu a suche w drugim. Następnie wlewamy mokre do suchych i króciutko mieszamy, tylko tyle żeby składniki lekko się zmieszały. Jeśli będziemy
Maślane ciasteczkoW końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co
Be Fit Be Strongdzień. No ale cóż były trochę później... Babeczki odkryłam na stronie "Moje Wypieki" pyszne i kuszące. Smak kawy pięknie łączy się z bitą śmietaną. Bez bitej śmietany również pyszne. Proste w wykonaniu, bez pieczenia przygotowanie trwa jakieś 20 minut. Warto!!! Z tej ilości wyszło mi 9 sztuk: Potrzebujemy: 150g masła (miękkie) 120 g cukru 2 jajka 150g mąki pszennej(...)cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajka, ciągle miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta, a na górę ciemnego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Szybkie, proste i oczywiście zdrowe CIASTECZKA OWSIANE, bez dodatku cukru i masła. Zapraszam do wypróbowania. Z podanych składników wychodzi około 24 szt. :) Składniki 1 banan 1 średnie jabłko 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki żurawiny 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie(...)tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę w temp. 180˚C około 20 min., do momentu
Zdrowo i kolorowoDynia – królowa jesiennych przysmaków.Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego … uwielbiam przechadzać się po placach targach … wypełnionych po brzegi różnego rodzaju
Ostra na SłodkoPyszne, aromatyczne, wilgotne muffinki, które znikają w oka mgnieniu. Łatwe w wykonaniu i na pewno się udadzą. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu jak i następnego
Ze smakiem bez glutenuJajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około
Opowieści z piekarnikaminut w ciepłe miejsce. 2. Masło topimy, studzimy. Po upływie 20 minut do zaczyny dodajemy pozostałe ciepłe mleko, pozostały cukier, mąkę, żółtka i stopione masło. Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Będzie ono trochę klejące, ale da się wyrobić, a dzięki temu pączki będą bardziej puszyste. 3. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do dużej miski, które boki i spód oprószamy mąką
kruche babeczkiGruszka, odrobina miodu, piekarnik. Naprawdę niewiele trzeba aby przygotować ten prosty i pyszny deser. Jestem jednak przekonana, że podając go zaskarbicie sobie sympatię nawet bardzo wymagających gości. Wystarczy kilka ciekawych dodatków. Do przygotowania deseru użyłam niezwykłego miodu. Na sklepowych półkach w Rossmanie pojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców(...)marka ogłosiła właśnie KONKURS . Zapraszam do innych moich przepisów na desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie
nietylkopasta.plzastanawiałam się, gdzie jest teraz moja Babcia… Nie pamiętam, kto zjadł ten chleb, ale już ani razu nie upiekłam go z tamtego przepisu.. Ten przepis jest równie prosty, jednak urozmaicony o skład i aromatyczne dodatki. Pomieszałam mąkę pszenną z żytnią , a także otręby i upiekłam go obłożonego hojnie od spodu i delikatnie na wierzchu szałwiowymi listkami. Pachniał(...)posypania wierzchu Wykonanie : 1.W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i gęste, ale łatwo odklejające się od dłoni. 3. Ciasto przekładamy mokrą łyżką do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem
Raj dla PodniebieniaPrzepis na ciasteczka z czekoladą jest kolejnym prostym przepisem na szybkie słodkie wypieki, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Uwielbiam piec ciasteczka , kiedy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Przepis na ciasteczka mam zawsze pod ręką! Mogę go modyfikować na wszelkie sposoby, dodać czekoladę czy owsiane płatki…czy jedno i drugie. Przepis na ciasteczka Składniki(...)stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy 10 cm, wytnij
codojedzenia