Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla
Gotowanie...to proste !Właśnie zjadłam do kawki ostatni kawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie
Corner With Recipesbabeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy :) Składniki: mąka tortowa 250 g jaja m 4 szt masło kostka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki sok z połowy cytry i połowę startej skórki Lukier cytrynowo pomarańczowy: połowę(...)delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką
Różowa kuchniacukier trzcinowy, kardamon, cynamon, cukier puder, wymieszać i ostudzić. W misce przesiać mąkę, dodać sól, sodę, skórkę z cytryny oraz kakao. Dodać przestudzoną masę miodową oraz dwa jajka. Urabiać ciasto przez ok 10 minut. Następnie wałkować małymi porcjami, wycinać ulubione wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (u mnie termoobieg) ok 10-12 minut. Kiedy ostygną polukrować
TrufelkowoWiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek. Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania) Ilość porcji: 3
KuchniaWeDwoje.plchlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany Przepis na chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody(...)mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia. 2 Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto. 4 Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość. 5 Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało. 6 W międzyczasie pomidory blendujemy
Kuchnia BazyliiSkładniki (poza czekoladą) podzielić na dwie grupy: suche i mokre. Wymieszać je w osobnych miskach. 3. Mokre składniki przełożyć do suchych, wymieszać łyżką tyle, aby się połączyły. 4. Ciasto przełożyć do foremek, zostawiamy 1 cm wolny od góry, by babeczki ładnie wyrosły i nie "wykipiały" podczas pieczenia. Do każdej babeczki wkładamy kawałek czekolady tak, aby był całkowicie zanurzony w cieście
Kuchnia domowa Animylna, gdyż w zupełności nie ma nic wspólnego ze znanym wszystkim delikatnym i chrupiącym chrustem. Funnel Cakes są mięciutkie, w smaku przypominają raczej pączki czy oponki i są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 35 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed
Wędrówki po kuchnikadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste, co odebrało im nieco dawnej magii i egzotyki. Ale korzenie nadal kryją w sobie niezwykłą moc i tylko czekają, by ją uwolnić. Potrafią całkowicie odmienić potrawę, wydobyć z niej(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i orzechy. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce
Smakowity Blog KulinarnyCzy Dorota będzie szefem kuchni? Od kilku tygodni pojawia się nowa kampania Lidla, która zaciekawia wszystkich. Niektórzy przypuszczają, że Dorota będzie konkurowała z Okrasą. Otóż
Niezły Młynekłagodzi wzdęcia. Odkaża i odświeża. Nie powinny go jednak spożywać kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby cierpiące na refluks żołądkowy bądź wrzody. Wykonanie tego syropu jest banalnie proste. Potrzebujecie szklanki cukru, szklanki wody i dużego, dorodnego kawałka imbiru. I łyżki stołowej czarnego pieprzu, w ziarnach. Imbir oskrobujemy tak, jak młode ziemniaki – nie obierajcie go nożem czy obieraczką szczelinową(...)sicie i zlewamy do butelki. Powinniście otrzymać szklankę syropu (około 230-250ml) a jako efekt uboczny gotowania – pyszny imbir w cukrze, świetny do odświeżenia oddechu, dodania do ciasta, po pokrojeniu świetny do lodów. Pakujemy go w słoik i trzymamy w lodówce. Syrop możecie przechowywać w suchym, chłodnym miejscu około 3 miesięcy. Nie trzeba go przechowywać w lodówce –proporcje cukru
Karo in the KitchenKolejny przepis na pierniczki :) Co ja poradzę... Takich małych pyszności nigdy za wiele :) Mam dla Was i pełnowymiarowy piernik, ale wszystko w swoim czasie. Ciasteczka z tego przepisu są proste i szybkie do wykonania. Należą raczej do miękkich pierniczków, lecz z czasem twardnieją, więc trzeba zjeść je w ciągu max. 4-5 dni. Polecam też: ~ Pierniczki drożdżowe ~ Pierniczki(...)jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód i masło, jeszcze ciepłe wlewamy do mąki zarabiając ciasto nożem. Dodajemy jajko, cukier, siekamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto rękami. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm (jeśli się klei można podsypać mąką) i wycinamy pierniczki. Układamy ciasteczka na blaszce
chili & sugarjeszcze dokładnego pomysłu :) I tak dzięki Pani Ani, z bloga Słodkie niebo , razem z bliskimi mogliśmy delektować się przepyszną, puszystą babką marmurkową :) Jest na prawdę godna polecenia :) Szybka i prosta w przygotowaniu, nie za duża, idealna do porannej kawy bądź poobiadowego deseru :) Dokonałam niewielkich zmian, dlatego niektóre elementy mogą różnić się od pierwotnego przepisu :) Składniki: - 150 g mąki pszennej(...)proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa nie będzie aż tak gęsta, wymieszaj. Wylej na masę jasną. Piecz ok. 55 minut. Smacznego
Zdrowie na języku :Pwiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)sama w sobie jest nieco nudna (na Boga, to przecież tylko ugotowana śmietanka!), świetnie sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki. Na blogu Kuchenny bałagan znalazłam wspaniały, prosty przepis na mus czekoladowy. Delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeakcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki na zimno, które to C. tak uwielbia. Na ostatniej stronie(...)dopóki nie spróbuję, nie będę wiedziała. Jak będzie niedobry, przynajmniej więcej błędu nie popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf... Jednak idąc za radą C., w końcu weszłam do kuchni. Nieco bardziej nieśmiało niż zwykle
Pożeraczka, czyli raz adobrze