proste ciasto - 15398 przepisów (strona:771/1027)

Bułki maślane 102

Pyszne i bardzo proste bułeczki maślane posmakują małym i dużym łasuchom. Idealne na śniadanie i na podwieczorek. Serdecznie polecam:) Przepis (zmodyfikowany nieznacznie przeze mnie) pochodzi z blogu  Moje Wypieki . Składniki na około 26 bułeczek : 150 g masła  500 ml mleka 40 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 100 - 150 g cukru  około(...)stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość.  Uformować gładkie i równe kule

cucinare
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 112

Jeśli preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka(...)szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy. Smacznego

upichcona
Rogale drożdżowe 170

drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu(...)zostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostało część mleka, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i ostudzone masło. Wyrabiać przez około 10 minut, najlepiej mikserem z specjalną końcówką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować trójkąt, podsypać delikatnie mąką i rozwałkować. Zwinąć zaczynając

tost z dżemem
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 166

weryfikację. Plusem Pizzy Portal jest różnorodność płatności - karta płatnicza, przelew, gotówka i karta payback. Po wypełnieniu wszystkich danych, akceptujemy warunki i czekamy. Prawda, że sposób składania zamówienia jest banalnie prosty? :) Nam wyskoczyło ponad 70 minut czekania. Nie przejęliśmy się tym za bardzo, bo nasze zamówienie złożyliśmy w sobotni wieczór.  Przed upływem czasu, ok 15 minut, zadzwonił(...)Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację.  Wszystko wyglądało mega apetycznie i jak pachniało. Pizze bogate w składniki i dobrze wypieczone, na pysznym cieście i z pysznym pomidorowym sosem. Makaron - dobry, chociaż delikatnie za słony, podobnie jak pierogi - ale to już kwestia osobista.  Mojemu Mężowi i Gościom smakowało. Ogólnie Pizzeria Stopiątka spisała się

CookYourself
Migdałowe ciasteczka korzenne 155

wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś w jednej z gazet znalazłam przepis na te   proste i smaczne ciasteczka, a teraz postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam. Składniki: 2 jajka 250g masła 82% lub margaryny(...)tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce. Jeśli ciasto lepi się do wałka, podsypujemy je nieco mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie (foremkami, nożem

Smakowy Raj
Chleb sodowy 126

książce „How to bake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć(...)maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i szybko uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. 3. Przełożyć kulę ciasta na blaszkę i nożem naciąć -dość głęboko- żeby powstały ćwiartki. Lekko obsypać mąką. 4. Piec

UgotujmyTo.pl
Domowy pszenny chleb 173

chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu

Codzienna kuchnia niecodzienna
CZEKOLADOWE MUFFINY Z PTASIM MLECZKIEM 159

Składniki ( 12-14 szt.): 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao ⅔ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2

Słodkie zapomnienie
Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami I Chią 141

Puszyste i bardzo smakowite placuszki które prosto się przygotowuje, a smakują wyśmienicie. Zapraszam każdego do wypróbowania przepisu :) Składniki na około 12 placuszków: 1/2 szkl mąki gryczanej

Gotowanie...to proste !
Racuchy drożdżowe na maślance 186

Została mi maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego

Gotowanie...to proste !
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 137

mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka) Smażyć z dwóch stron aż placki będą przyrumienione KARMELIZOWANE WARZYWA Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski Wrzucić do garnka, podlać wodą

HealthyCreations
Najprostsze i najlepsze muffinki z rabarbarem 211

Świetny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości  a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek 2 jajka(...)cukry. W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 227

miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i 100 ml syropu z agawy , wbijamy całe jajko, dodajemy masło, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę. Masa powinna być miękka, plastyczna. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką (ja tego nie robię, bo wałkuję na silikonowej macie). Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość

Słodkie okruszki
Muffinki z porzeczkami - na Dzień Chłopaka 203

ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą lub szybko zmiksować. Do składników mokrych, wsypać suche składniki - szybko wymieszać łyżką - nie miksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki kłaść porcję ciasta, do wysokości 1/2 foremki. Na każdą muffinkę ułożyć 3-4 porzeczki i przykryć ciastem, do wysokości max. 3/4 foremki. Na wierzchu ułożyć jeszcze 2-3 porzeczki. Blachę z muffinkami wstawić

kolorowotorcikowo
Chlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej 120

wszystkie przyprawy, zapachy, kolory, smaki. Chlebek Naan to zawsze obowiązkowe danie przy odwiedzinach w hinduskich restauracjach.     Tym razem chlebek Naan zrobiłam sama, okazał się być bardzo prosty w zrobieniu. Zrobiłam go jako dodatek do kolacji hinduskiej, którą wspólnymi siłami zrobiliśmy z Przyjaciółmi. Wszystkie chlebki zniknęły, co oznacza że smakowały :) Powiem Wam, że warto ten chlebek przygotować nawet(...)drożdże mogły zacząć pracować. Do miski od miksera wsypujemy mąkę, sól oraz wlewamy pozostałe mleko oraz mleko z rozrobionymi drożdżami, wszystko wyrabiamy mikserem, lub ręką jeśli wolisz na jednolite ciasto, będzie lekko lejące się. Jego konsystencja zależy od rodzaju mąki, zawsze możesz podsypać jej troszkę więcej. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości. Rozgrzewamy piekarnik do 250 C. Przygotowujemy masło czosnkowe

Kuchnia na wzgórzu